Předvánoční bilancování s výhledem do budoucna

Aktuální zprávy
ÚT 21. 12. 2004
Z n o j m o - Více než polovinu sezóny má za sebou všech čtrnáct celků české nejvyšší soutěže. Ta teď byla na několik dní přerušena reprezentační přestávkou, během níž se zástupci čtyř evropských hokejových velmocí zúčastnili Rosno cupu v Moskvě. Ten pouze o chlup unikl dvěma znojemským útočníkům Ludvíkovi a Eratovi, kteří se svého premiérového vystoupení v národním týmu dočkali alespoň v přípravném zápase s Běloruskem. Další extraligové utkání čeká Orly až 25. prosince, mezitím dostali několik dnů volna a nyní již znovu poctivě trénují. Právě v této době je také vhodný čas na ohlédnutí se za dosud odehranými zápasy, za změnami v kádru i v organizaci klubu, ale také na pohled do „křišťálové koule“, co Znojemské orly čeká ještě do konce roku 2004 a především v první čtvrtině roku 2005.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Před začátkem sezóny 2004/05 vedení znojemského týmu vydatně shánělo posily. Přišlo několik hráčů z české a slovenské extraligy, z Finska i z nižších zámořských soutěží. Největšími trumfy se měli stát čtyři hokejisté z NHL, kteří se ve Znojmě postupně dohodli na působení během výluky. Po Eliášovi, Vokounovi a K. Rachůnkovi naskočil do rozjeté sezóny i Havlát. Všechny posily doplnily kostru týmu z předchozích sezón a do nabitého kádru, jehož řady muselo na čas opustit několik mladších hráčů, se vkládaly velké naděje. Mnoho se také očekávalo od nově složeného trenérského tria Leoš Zajíc – Milan Kastner – Karel Vaněk.

Orli hned po prvních kolech vylétli až na postupové příčky, ovšem na rozdíl od předchozích dvou sezón, kdy elitní osmičku neopustili ani na jeden zápas, se tam objevili naposledy po šesti odehraných utkáních. Potom už se po značně nevyrovnaných výkonech pouze propadali tabulkou směrem dolů a dlouhodobě se pohybovali mezi jedenáctou a dvanáctou příčkou. Před první reprezentační pauzou, vyplněnou turnajem Karjala ve Finsku, přišla výměna trenérů ve snaze oživit tým. Do Znojma se po dvou letech vrátil Miloslav Hořava, který si za asistenta zvolil Jana Votrubu.

Přestávka v extraligovém kolotoči byla pro Orly také ve znamení změn v mužstvu. Za penězi odešli do ruské Superligy K. Rachůnek a Havlát. Důležité ale bylo, že se týmu začalo opět dařit. Po předchozí šestizápasové šňůře bez výhry, přišla pod novým vedením mezi 23. a 32. kolem série výher a remíz, kdy Znojemští pouze jedinkrát přišli o všechny tři body. Dokázali se posunout na desáté místo a vybudovat si nepatrný náskok. Přesto přišly další změny a z jihu Moravy se odporoučeli zkušení harcovníci Pardavý s Kucharčíkem, kteří nesplnili očekávání a nepodařilo se jim navázat na spolupráci a produktivitu z finské soutěže. Ve stejnou dobu ukončil své působení v klubu i sportovní manažer Rostislav Dočekal.

Z hostování se vrátili mladíci, kteří po odchodu svých zkušenějších kolegů dostali více prostoru. Zatím jedinou novou posilou se stal obránce Čakajík, který přišel z Třince. Do konce roku 2004 však mužstvo ještě přijde o další dva klíčové hokejisty, útočníka Eliáše a brankáře Vokouna, kteří se po vzoru Rachůnka a Havláta dohodli na lukrativnějších smlouvách v Rusku a Finsku. S jejich odchodem se Znojemští orli budou muset vyrovnat a i bez nich se pokusit vybojovat postup do play-off. To je druhý cíl trenéra Miloslava Hořavy, jak sám uvádí v krátkém rozhovoru:

Před dvěma lety jste přišel do Znojma před letní přípravou a měl jste tak čas sledovat mužstvo po dobu celé přípravy. Letos jste naskočil do rozjeté sezóny. V čem vidíte největší rozdíly?
Je lepší přijít před sezónou, mužstvo si nějakým způsobem připravit, poznat ho v letní přípravě. Takhle je to všechno dost narychlo a hráči nejsou připraveni podle představ toho trenéra.

Prvním postupným cílem po Vašem příchodu k týmu Orlů bylo odpoutat se od barážových míst, což se v podstatě podařilo. Jaký je další cíl?
Také si myslím, že se ten první hokejový úkol povedl. Teď musíme zaútočit na osmičku a pokusit se udělat všechno proto, abychom se dostali do play-off.

Kádr opouštějí po K. Rachůnkovi a Havlátovi další hráči, kteří mají smlouvu v NHL, Eliáš a Vokoun. Už máte představu o jejich nástupcích?
Zatím ne, je to všechno v jednání, ale i když žádné nenajdeme, tak to musíme odehrát s těmi hráči, kterým věřím, kteří tady zůstávají. Jsou to kvalitní hráči, věřím, že se nám to povede.

Zbývá ještě více než měsíc do konce přestupových šachů, máte nějakou představu o doplnění týmu? Kde mužstvo nejvíc „tlačí bota“?
Máme nějaké tipy, je to samozřejmě omezené financemi a vůbec možnostmi, protože jak nezačne NHL, tak těch hráčů je strašně moc. My to musíme pečlivě zvážit a vybrat vhodné typy pro mužstvo.

Po Štědrém dnu jsou na programu tři zápasy s těžkými soupeři v rychlém sledu za sebou. Jak se na to připravíte?
Trénujeme, ale pro nás je každý soupeř těžký, takže nám je úplně jedno, kdo to je. Liga je tak vyrovnaná a tak kvalitní, že se na nikoho nepřipravujeme nějak speciálně a snažíme se mužstvo postupnými kroky každým dnem vylepšovat.

NEWSLETTER