Psychika hráčů ovlivňuje jejich výkon, míní trenér Hořava

Rozhovory
PÁ 11. 2. 2005
Z n o j m o - Zisk pouze jednoho bodu v posledních čtyřech zápasech posunul Znojmo na jedenáctou příčku v tabulce a na osmou Plzeň ztrácí pět bodů. Po reprezentační přestávce čeká Orly posledních šest kol. Trenér <b>Miloslav Hořava</b> se nebojí těžkých soupeřů, které znojemskému týmu přisoudil los na závěr základní části. Postup mezi osmičku nejlepších nevzdává, i když Znojmo se potýká s úzkým kádrem a je bez hvězdných posil z NHL mezi hráči v poli. Navíc se ještě znojemští hokejisté nechají rozhodit pískotem „svých“ fanoušků.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Do konce základní části zbývá ještě šest kol. Na rozdíl od konkurentů v boji o osmičku nemáte příliš příznivé rozlosování. Budete hrát s týmy, které jsou v horní části tabulky, vyjma Jihlavy. Jak vidíte reálně šance Orlů „procpat“ se mezi elitu?
Potřebovali bychom těch zápasů víc, ale bohužel tak to je. Když jsme hráli s mančafty, které jsou kolem nás, nezvládli jsme to, takže teď už je to jedno. Možná pro nás bude lepší hrát s těmi silnějšími. Důležitý, a říkal jsem to už dřív, je dostat se tam přes Plzeň. Už po třech čtvrtinách jsem tvrdil, že rozhodující zápas bude ten poslední v Plzni a to by se mi líbilo. Pořád si za tím stojím, a kdyby to vyšlo, byl bych spokojen.

Dost často chybuje obrana. Projevuje se to také na pasivním skóre. Jak to vidíte vy, jako bývalý obránce? Kde je chyba?
Je pravda, že hra dozadu se trochu zhoršila. Odešlo totiž spoustu kvalitních hráčů a suverénně největší ztrátou byl pro nás odchod Patrika Eliáše, který mužstvo držel. V době, kdy tady byl, jsme všichni věděli, že je to vynikající hráč, ale teprve po jeho odchodu jsme si uvědomili, jak mužstvo držel, jak se na něj spoléhalo a jak je jeho ztráta spolu s Tomášem Vokounem obrovská. Věřím tomu, že kdyby tady zůstali, tak už jsme dneska v play-off. O tom jsem stoprocentně přesvědčen. Pilířem obrany je teď Radim Bičánek, je to vynikající hráč.

Když už jsme u obrany, co říkáte na výkony Ondřeje Šmacha?
Je to velmi nadějný hráč, ale čeká ho ještě hrozně moc práce. Minimálně dva roky, aby se z něj stal dobrý ligový bek. Je talentovaný, ale takových už tady bylo hodně a jejich neúspěchy by pro něj měly být varováním. Pokud bude na sobě alespoň ty dva roky pracovat, bude z něho velice dobrý bek. Jak přestane pracovat, je s ním konec. Je v letech, které jsou důležité a je jen na něm, jestli se udrží v extralize. Musí dávat hokeji úplně všechno, nesmí se nechat otrávit a dřít jako buldok.

Z posledních zápasů si odnesli hráči několik zranění. Ze hry je letos už asi Rachůnek, Benák si léčí zranění, Prusek a Erat jsou v současné době také mimo hru. Budete muset nějak razantněji zasahovat do sestavy? Je možnost využít nějaké hráče, kteří byli zapůjčeni na hostování do jiných klubů?
Nemůžeme bohužel dělat žádný změny, máme kádr opravdu úzký. Byli jsme k tomu dotlačeni situací, která tady vznikla těsně před našim příchodem. Bývalý sportovní manažer tady udělal nějaké změny, jejichž následky my teď dáváme dohromady. V současné době už nemůžeme využít žádné hráče z jiných klubů, protože jsou většinou vázáni smlouvami na trvalé hostování. Rachůnek už letos dohrál, Prusek s Eratem zatím netrénují. Uvidíme, jak to bude dál.

Mančaft střídá skvělé výkony se slabšími. Příkladem může být třeba zápas v Liberci, který byl super a hned na to doma s Kladnem se naopak příliš nepovedl. Jak je to možné?
Nedokážu to přesně popsat, ale je to určitě hodně v psychice hráčů. V Liberci kluci dřeli o výsledek, hráli výborně. Po zápase s Kladnem, jak jsem to už řekl na tiskovce, podle mě hráči nepřiměřeně reagovali na pískot diváků. Stává se, že je blbá sezóna a že diváci pískají, ale na to si hráči musí zvyknout, to se nedá nic dělat.

Myslíte si, že diváci mohou tak výrazně ovlivnit výkon mužstva?
Mě nepřekvapuje, že lidi pískají, ale překvapí mě, když třeba za stavu 5:1 v utkáním s Třincem se nám nepovede přesilovka a diváci pískají. Přiznávám, že přesilovky nehrajeme dobře, ale třeba v Liberci jsme hned po dvaceti vteřinách vstřelili důležitý gól. Doma do toho jdou kluci úplně jinak. Odskočí nám puk nebo nějaká podobná chyba a diváci na to reagují podle mě neúměrně. Není to samozřejmě chyba diváků, hráči musí být daleko odolnější a na tom musíme zapracovat.

Marek Uram si v regionálním tisku na diváky stěžoval. Údajně jsou letos nejhorší za celých šest let extraligy. Připadají vám také tak špatní? Nebo jen reagují na předváděnou hru?
Pamatuju si, že když jsem tady byl před dvěma rokama, tak jsem říkal, ať klidně lidi řvou na mě. Je to samozřejmě nepříjemný, ale já to zvládnu, hlavně se nemusím ukazovat na ledě. Ale ti hráči to vnímají jinak, i když si myslím, že jejich reakce je až neúměrná tomu, když lidi zapískají. A hrozně v ten moment znervózní. Čtu noviny, tak vím, že na Liberci nebo i na Slavii taky na hráče pískají, asi je to normální, tak jak je to normální ve světě. V Americe bučí, u nás zapískají. Hráči na to nejsou zvyklí, ale budou si na to muset zvyknout, taková je doba. Chápu, že je to nepříjemný, nepomáhá nám to. Kdyby tam nebyli ti kluci, co bubnují, tak atmosféra na našem zimáku by nebyla moc dobrá a to je pravda.

Bez správné motivace nelze dosáhnout dobrých výsledků. Jak se vám daří motivovat hráče v těchto rozhodujících fázích sezóny?
Myslím si, že nálada v mužstvu je dobrá, ale musíme se i do budoucna pokusit hráče dostávat pod tlak i třeba na tréninku. Aby byli pořád pod tlakem, aby se pod nim naučili hrát, aby je třeba pískot diváků nerozhodil. To opravdu nezvládají.

V nejrůznějších médiích už se objevila spousta polemik o vlivu hráčů z NHL na český hokej. Jaký je váš názor? Jak na to doplatilo, popř. vydělalo Znojmo?
Celkově vzato, obrovsky ligu pozvedli. Obrovsky pozvedli i hráče, kteří se na ně dívali. Snažili se jim vyrovnat a hráli daleko líp, nad své možnosti. Celá extraliga se tím ohromně zvedla, je výkonnostně úplně jiná než byla vloni, daleko lepší. Když to vezmu ve vztahu k našemu mužstvu, velmi nám ublížil odchod Patrika Eliáše. Taky příchod Martina Havláta z Ruska, který s námi čtrnáct dní trénoval a nakonec odešel do Sparty, mužstvu hodně ublížil. Kdyby tady zůstal, tak nám mohl hodně pomoci, ale když odešel, hodně nás poškodil. Celé mužstvo to poznamenalo. Takže abych to shrnul, pro extraligu dobrý, pro Znojmo špatný.

Jak to vypadá s vámi? Zůstanete u týmu i v další sezóně?
Mám smlouvu do konce dubna a teď to vůbec neřeším. Až všechno skončí, tak si sedneme ke stolu, společně si popovídáme o tom, jestli ta práce k něčemu byla, nebo jestli to byl jenom takový záchvěv nějakého zlepšení. Tohle všechno musíme udělat až to skončí.

NEWSLETTER