Orli budou pokračovat pod vedením trenéra Hořavy

Rozhovory
ÚT 8. 3. 2005
Z n o j m o - Sezóna nebyla letos pro Znojmo úspěšná. Očekávalo se dosažení vyšších met, a tak s konečným jedenáctým místem nebyl nikdo spokojen. Ve zkratce se nad nepovedenou sezónou zamýšlí trenér <b>Miloslav Hořava</b>, který i se svým kolegou Janem Votrubou podepsal smlouvu na další sezónu. Současně už ale pohlíží do budoucna a přibližuje nejbližší úkoly, které před ním stojí a změny, jež by měly v týmu nastat.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Letošní znojemská sezóna byla velmi nepovedená. Určitě to zapříčinila spousta změn v týmu. Tři trenéři, příchody a odchody hráčů… To asi nepřispělo ke klidu nejen vás trenéru, ale i k pohodě hráčů. Byl to ten největší důvod neúspěchu?
Řek bych, že ne. Nemyslím si, že to bylo jenom tím. Nerad bych, aby se to používalo jako výmluva, i tak se to dalo zvládnout. Kdybychom se do toho všichni opravdu obuli a všichni moc chtěli, určitě by to šlo. Určitě to k tomu přispělo, hráčům to taky nepřidalo. Sezóna byla špatná ze všech stran a konec jsme udělali špatně. Sešlo se zkrátka spousta věcí.

V podstatě ihned po posledním zápase sezóny jste prodloužili s kolegou Janem Votrubou smlouvy o další rok. Co vás k tomu vedlo?
Rádi bychom to tady zlepšili a rádi bychom znojemský hokej vrátili tam, kde byl a aby se povedl nějaký úspěch. Proto do toho chceme jít. Bude ale třeba mužstvo přebudovat.

Jakým způsobem budete do budování nového kádru, vy jako trenér, zasahovat?
V tomto směru mám ohromnou výhodu, že je tady Jarda Vlasák, se kterým se na všech věcech dá domluvit a všechno se tvoří společně. Nefunguje to jako v jiných mužstvech, kde by přišel manažer a řekl: Tady máš dva nový hráče a tady ti končí. Máme to sice rozdělený, my jsme trenéři, on je majitel, ale společně tyhle věci řešíme, a to je pro mě hrozně důležitý.

Můžete prozradit již nějaká konkrétní jména?
Na to je docela brzo, můžu říct jen o hráčích, kteří zůstávají, nebo kteří podepsali. Pro nás je velmi důležité, že zůstal Radim Bičánek. Chceme, aby tady zůstali ti kluci, kteří mužstvo táhli, odehráli výborné zápasy a v konci se prosadili jako třeba Roman Erat. O tom, kdo by měl přijít, je ještě předčasné mluvit. Je to všechno v jednání. Odchází Milan Toman, který dostal lepší nabídku. Podobné to bude asi i s Vencou Benákem, který chce také lepší nabídku. Skončil Zdeněk Blatný, který se vrací zpět do Ameriky. Martin Ambruz se vrátil do Zlína. Dále se jedná s Markem Vorlem, Robertem Slávikem.

Kterým směrem se budou změny v kádru ubírat?
Naší snahou bude, a na tom jsme se shodli všichni, že musíme mít v příští sezóně naše dva gólmany, kteří tady nebudou ani půjčení ani na hostování. Budou znojemští a budou to dva kvalitní gólmani. Také bychom chtěli jednoho dva dobré defenzivní beky, dále jednoho zkušeného hráče a mladé dravé kluky do útoku. Máme představu, že bychom měli mít dvě dobré lajny, tak jako letos, a ve třetí čtvrté řadě mladé kluky, dravce.

NHL letos nezačala a kdoví, jestli vůbec začne. Byl byste ochoten opět zařadit do týmu hráče z NHL?
Vůbec bych se toho nebál, ale museli by tady zůstat až do konce sezóny, anebo do té doby, než začne NHL. Aby to nebylo, tak jako letos, že když se jim naskytne nějaká lepší nabídka, odejdou. Tohle bych nechtěl, tak to radši, ať tady nejsou. Nebráním se tomu, aby tady byli, hráli výborně, ale opakuji, jedině na celou sezónu. Buď NHL nebo nikam. Žádný Rusko, Finsko nebo Maďarsko…

Jaký bude program mužstva v nastávajících dnech a měsících?
Tento týden se ještě dotrénuje. V pátek hrajeme na závěr tréninkové utkání s Opavou, není to nic oficiálního. Odehrajeme to na tři pětky, chytat budou mladí znojemští brankáři. Pak budeme mít volno, znovu se sejdeme 25. dubna, kdy začne letní příprava, která potrvá až do konce června. A po třech týdnech volna začneme 22. července trénovat na ledě.

NEWSLETTER