Peter Pucher je rád, že přišel Jiří Dopita

Reprezentace
PÁ 6. 5. 2005
V í d e ň - Zatímco čeští hokejisté se na probíhajícím mistrovství světa se Vídni zatím trápí, Slovensko potvrzuje, že má jeden z nejlepších týmů posledních let. Naši východní sousedé vyhráli základní skupinu a v sobotu večer to budou právě oni, kdo pořádně prověří český tým. Nebude u toho chybět znojemský kapitán <b>Peter Pucher</b>, který se po třech letech opět probojoval do slovenské reprezentace. "Rozhodovat se bude v jiných zápasech, ale rádi bychom potvrdili dobrou formu a Čechy porazili," řekl před sobotním duelem.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Slovensko do turnaje vstoupilo impozantně, v základní skupině ztratilo pouze bod za remízu s Ruskem a soupeřům nastřílelo už 13 branek. Oficiální statistiky turnaje uvádí, že na tři z nich nahrával Peter Pucher, ale on sám skromně přiznává, že jedna z nahrávek mu byla připsána neoprávněně. "Ty nahrávky mám jednom dvě, jedna tam je omylem." I tak je to vcelku slušná bilance, vezmeme-li do úvahy, že Pucher na rozdíl od Znojma, kde obhospodařuje první útok a je na ledě při většině přesilovek, má ve slovenském týmu místo pouze ve čtvrté útočné formaci. "Je to určitě rozdíl, hrát ve čtvrtém útoku. Člověk má míň času na ledě, ale je to dáno tím, že máme v týmu skvělé hokejisty, kteří ty branky dokážou dávat. Musím se tomu přizpůsobit a hrát tak, jak nám určí trenér. Zatím to vychází," pochvaloval si Pucher.

Přes chybu ve statistice nahrávek může být kouč Hossa spokojen s Pucherovými výsledky v jiné herní činnosti. Ve statistice vhazování má znojemský útočník čtvrtou nejlepší bilanci, dokázal vyhrát hned dvě třetiny všech vhazování. V tomto ohledu je doposud na turnaji lepší pouze trojice Legwand (USA), Marleau a Morrison (oba Kanada).

Se spoluhráči Štefankou a Országhem sice Pucher nastupuje až ve čtvrté formaci, ale po průběhu nominace slovenského týmu může být rád, že se nestal obětí škrtů trenéra Hossy. Ten totiž nakonec před odjezdem na šampionát vyřadil například Radivojeviče, Biceka či Marcela Hossu, zranění na poslední chvíli vyřadilo Nagyho. "Probojovat se do týmu bylo letos hodně těžké, o to víc jsem rád, že tady můžu být," říkal Pucher. "Naposledy jsem na MS hrál v roce 2002, vůbec by mi nevadilo zopakovat cestu za zlatem. Ale to je ještě předčasné, teď nás čekají Češi," připomněl opět třiatřicetiletý útočník nejbližší utkání.

V sobotním zápase se Pucher s největší pravděpodobností potká s Tomášem Vokounem, se kterým ve Znojmě strávil více než polovinu sezóny. "Sezóna se nám nepovedla, nepostoupili jsme do play-off, to je jasné. Pokud bych měl říct, kde byl problém, tak asi někde přibližně 20 kol před koncem, když jsme dlouho sbírali remízy a nedokázali jsme vyhrát. Měli jsme pak už na osmou příčku velkou ztrátu, kterou jsme nedohnali," hodnotil Pucher uplynulou sezónu.

Aby ta následující sezóna byla pro Orly úspěšnější, angažovalo vedení znojemského klubu několik posil, mezi nimi ovšem výrazně ční jméno Jiřího Dopity. Zákonitě tak musela přijít otázka, zda pan Vlasák s kapitánem Pucherem příchod podobné osobnosti konzultoval a co může spolupráce dvojice Pucher - Dopita Orlům přinést? "Tato jednání šla mimo mě, to je úkol pro vedení klubu a trenéry, aby vybrali nejlepší hráče a složili z nich dobrý tým. Určitě ale neznám hráče, který by si nepřál mít v týmu tak dobrého hokejistu, jakým je Dopita," dal Pucher jasnou odpověď. "Věřím, že se nám bude dařit."

Zatímco ve Znojmě už začala letní příprava, pro Puchera ještě neskončila sezóna 2004-05. Po skončení šampionátu si tak bude muset rozvrhnout svůj vlastní program, aby se na další ročník extraligy dobře připravil. "Je to pravda, sezónu mám trochu delší. Po mistrovství se musím ve Znojmě domluvit, rád bych měl alespoň dva nebo tři týdny volno. Pak se k týmu na přípravu připojím. Myslím, že v tom problém nebude," dodal nakonec Peter Pucher.

NEWSLETTER