Nové tváře Orlů<br><i>Trvaj se bude ve Znojmě učit angličtinu</i>

Rozhovory
ÚT 10. 5. 2005
Z n o j m o - Po brankářských rošádách v minulých letech by měl před znojemskou klecí konečně zavládnout klid. Na dva roky se Orlům „upsal“ <b>Jiří Trvaj</b>. Gólman, který do české extraligy poprvé nakoukl ve čtyřiadvaceti letech, se postupně propracoval až do reprezentace. Do Znojma přichází z ruské Superligy a měl by být mužem číslo jedna ve znojemské svatyni.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Jak jste se dostal do Znojma?
Velmi jednoduše. Zavolal mi agent, jestli chci zůstat v Rusku, nebo se chci vrátit do Česka, že má o mě Znojmo zájem. Tak jsem kývnul a jsem tady.

Proč zrovna do Znojma?
Znojmo je hokejové město, hraje se tady dobrý hokej a lákalo mě to zkusit zase něco jiného. Extraligu jsem v podstatě hrál jen ve Vítkovicích a když přišla nabídka do Znojma, tak jsem nezaváhal.

Máte za sebou angažmá v Rusku. Za svého působení v Ladě Togliatti jste měl skvělé statistiky.
Do Togliatti jsem šel na druhou polovinu sezóny a zrovna tato sezóna se povedla. Byl tam velmi kvalitní tým, hráli velmi dobře do obrany. A proto jsem měl i tak dobrá čísla ve statistikách. Skončili jsme třetí a je jen škoda, že jsme nešli dál.

Pak jste ale přestoupil do Moskvy. Proč?
Byl jsem tehdy hráčem Vítkovic a v Togliatti jsem byl jen na hostování. Mohl jsem tam i zůstat další sezónu, ale podmínky pro život s rodinou tam byly nemyslitelné. Když jsem dostal nabídku z Moskvy, neváhal jsem, protože tam bylo všechno schůdnější a mohli jsme být pohromadě s rodinou.

Vaším partnerem ve znojemské brance bude Nor Halvor Hårstad-Evjen. Už jste se skamarádili?
V přípravě je většina cvičení ve dvojicích, takže většinu děláme spolu. Je to pro mě výzva, abych se donutil naučit anglicky, protože mě doteď ještě nic nepřinutilo. Nikdy jsem nehrál v zemích, kde se mluví anglicky a ve škole jsem se ještě učil rusky. Budu se tu angličtinu fakt muset naučit, abysme se nějak domluvili. Nevím proč, ale on se všema mluví jenom anglicky :-)

Jste již čtrnáct dní ve Znojmě. Už jste se tady aklimatizoval a zabydlel?
Ještě jsem se nestihl moc po Znojmě podívat. Na tohle budu mít čas, až sem za mnou přijede rodina. Určitě se projdeme a prohlídnem si to tady. Ve volnu jezdím za rodinou do Ostravy. Letní příprava je samozřejmě, jako vždycky, dřina. Letos to není výjimkou. I když si myslím, že je to trošičku tvrdší, než jsem zažíval v posledních letech. Kluci jsou tady v pohodě, z dřívějška znám jen Pavla Selingra z Vítkovic.


Profil Jiřího Trvaje najdete zde.
NEWSLETTER