Radek Haman: Jsme v křeči

Aktuální zprávy
ÚT 1. 11. 2005
Z n o j m o - Dal vyrovnávací branku, přesto nebyl z výsledku zápasu šťastný. Znojemský centr <b>Radek Haman</b> si stejně jako jeho spoluhráči uvědomuje, že k ideálu má herní projev daleko. „Jsme v křeči. Co k tomu říct. V Třinci jsme zahráli dobrý zápas hlavně ve třetí třetině a měli jsme dojem, že jsme se trochu nakopli. Nevím, proč nám to doma svazuje ruce, asi proto, že musíme. Nevíme čím to je, snaha tam je,“ hledal Radek Haman po zápase slova.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Řada Radka Hamana s Pláškem a Ondřejem na křídlech byla v zápase vcelku aktivní, k více než jedné brance to ale nevedlo. „Nepadají nám tam góly, ale my tomu nejdem naproti, nejezdíme si pro ně. Málo bruslíme, stojíme a nemáme šťávu. Je to v nás, nehledáme výmluvy jinde. Naše lajna odehrála poslední zápasy docela v tempu, udělali jsme si i šance, ale jako mančaft na tom nejsme dobře,“ hodnotí Haman. Jeho slova potvrdil i Jan Votruba. „Kromě Puchera nepodávají opory očekávané výkony,“ uvedl znojemský kouč po zápase.

Zatímco deset zápasů v úvodu sezóny Znojmo nepoznalo porážku, nyní se protahuje řada zápasů bez vítězství. Radek Haman potvrzuje, že se jedná o psychickou záležitost. „Po šňůře zápasů, kdy nám všechno vycházelo, bodovali jsme, se to najednou vytratilo. Stále hledáme příčiny.“

Na rozdíl od trenéra Votruby nebyl Radek Haman spokojen s diváckou kulisou. „Neberte to jako výmluvu. Diváci nám ale moc nepomůžou. Když v páté minutě hrajem přesilovku, jednou nám přeskočí puk hokejku a ozve se pískot, to nám moc nepomůže,“ říká zkušený útočník.

Jak z krize ven? Nikdo Orlům jejich problémy nevyřeší. „Musíme si z toho pomoct sami, v tom nám nikdo nepomůže. Předchozí nemoci a zranění nám možná vzaly trochu sil, ale v tom to taky není. Jsme hrozně netrpěliví, nervózní, ale unavení nejsme. Máme to v hlavách zakódované, že moc chceme,“ hledá cestu Haman. Určitě by pomohlo i jedno, byť šťastné vítězství. „Potřebovali bychom odehrát jeden - dva zápasy na těsné vítězství 1:0, 2:1, dát nějaký dva došťouchaný ušmudlaný góly a vyhrát, aby se nám sebevědomí zvedlo,“ konstatuje.

Příležitost k tomu mají Orli už v pátek na Spartě. Pražané doma z posledních šesti utkání zvítězili jen jednou. „Ano, je to obehraná písnička. Půjdeme do každého zápasu znovu naplno. Navíc Sparta je mančaft, na který musíme jít hrozně zodpovědně, perfektně zezadu,“ říká Haman. Přesto by však prostředí T-mobile arény mohlo Orlům vyhovovat. “Mám pocit, že nám zápasy venku sedí teď daleko víc než ty domácí,“ dodal Radek Haman.

V příštím týdnu čeká Orly reprezentační přestávka. I na ni se Radek Haman teší: “Už se taky těšíme na pauzu, zápasů teď bylo hodně, ale všechny mančafty na tom byly stejně, takže na to se nemůžem vymlouvat.“

Úternímu soupeři vysekl Radek Haman drobnou poklonu. „Vsetín daleko líp bruslí, pomohli jim zkušení hráči jako Luboš Rob nebo "Bobo" Stantien, je to obrovsky znát. V prvním letošním zápase u nich byli hrozně dobláznění, lítali od ničeho k ničemu. Teď už je vidět, že mají nějaký systém, dokáží hrát dobře dopředu a hlavně dokáží bránit ve čtyřech i v pěti. My jsme se nebyli schopni přes ně probít,“ pochválil Radek Haman hru soupeře, který si ze Znojma odvezl bod.

NEWSLETTER