Špenát si to zaplatí sám

Aktuální zprávy
ÚT 28. 2. 2006
Z n o j m o - Nebývalou produktivitou hýřila v utkání s Kladnem druhá znojemská pětka. Z pěti orlích branek vstřelila čtyři a <b>Roman Erat</b> se blýskl čistým hattrickem. „Špenát“, jak se mu již dlouhá léta přezdívá, dokázal vždy zužitkovat ideální přihrávky svého zkušeného spoluhráče Jiřího Dopity. Naopak při prvním gólu zavěsil Dopita po přesném pasu Erata. Třígolová paráda se podařila Eratovi v extralize poprvé.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Mladý znojemský útočník byl po zápase spokojen: „Těší mě hattrick, ale více jsem spokojen se ziskem důležitých tří bodů.“ Po první třetině by si na dramatický průběh utkání nikdo nevsadil ani pověstný pětník, ale Orli ukolébáni vedením zpomalili a mladé dravé Kladno nabídnuté příležitosti ke zdramatizování zápasu využilo. „Bylo to asi trošičku podceněním, pak nám tam napadaly takový blbý góly a ještě jsme se v závěru třepali o výsledek. Hlavně je dobře, že jsme to nakonec zvládli,“ dodává s úlevou Erat. Neobává se ale toho, že by podobný průběh mohl mít příští zápas v Pardubicích: „To bude úplně o něčem jiném. Je to těžký soupeř, musíme se daleko víc vyhecovat.“

foto/
≡ Roman Erat - střelec hattricku
Podobnou písničku zanotoval rovněž Jiří Dopita: „Zbytečně jsme si zápas zkomplikovali sami. Po první třetině to vypadalo, že už to dohrajeme v pohodě, ale Kladno přijelo s mladýma klukama, kteří hrají až do konce, nemají co ztratit. To se nám málem vymstilo.“ Znojmo nepolevilo v útočení, bohatě Rabat přestřílelo, ale nešlo už za gólem tak důrazně. Přibylo nadbytečných přihrávek ve vyložených skórovacích příležitostech a tím samozřejmě poklesla efektivita. Vrátil se k tomu i Dopita: „Šancí bylo v utkání pořád stejně, akorát jsme je najednou přestali proměňovat, tak jako v první třetině.“ Skromně komentuje střeleckou fazónu svého útoku. „To je jedno, kdo to dává, hlavně v tak důležitém zápase, kdy jsme potřebovali body. Zatím nám to vychází, jdou nám hlavně přesilovky,“ připomíná, že jejich lajna vstřelila všechny branky v početní výhodě.

Novináři se samozřejmě po zápase zajímali o výši příspěvku do klubové kasy za první extraligový hattrick. Šťastný střelec Erat jen krčil rameny: „To já netuším, ještě jsem ho v extralize nedal. To musí říct Radek Haman, on je pokladník.“ Do této „svízelné“ situace ho svými přihrávkami „dostal“ Dopita. Tentokrát mu ale „pomoc“ odmítl. „Něco ho to bude stát, já nevím, co se za to tady platí. Pokud ale něco bude muset dát, myslím, že si to Špenát rád zaplatí sám,“ dodal s úsměvem Dopita.

NEWSLETTER