Ohlédnutí za orlí sezónou 2006 – 2007<p>Měsíc po měsíci od přípravy až na konec základní části

Aktuální zprávy
ST 18. 4. 2007
Extraligová sezóna 2006/07 je již minulostí. Definitivní tečku za ní udělal v sobotu 14. 4. šestý finálový zápas Sparty proti Pardubicím. Pražané obhájili loňské zlaté medaile a i v příštím ročníku budou úřadujícím mistrem. Znojmo skončilo po základní části na devátém místě, v konečném zúčtování mu patří sedmé místo. Extraligu nikdo neopouští, naopak přibude patnáctý tým. Bude jím Ústí nad Labem, které vyhrálo druhou nejvyšší soutěž v republice.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Květen

foto/
≡ Trenéři Jan Votruba a Miloslava Hořava
Začátkem května začala příprava na novou sezónu. První posilou byl obránce Ivo Kotaška, z hostování v Karlových Varech se vrátil Pavel Selingr. Jako druhý brankář byl angažován Jaroslav Suchan. Na zkoušku přišli dva mladí hráči Branislav Fábry a Jan Korotvička, o místo mezi Orly bojoval Vladimír Říha. Koncem měsíce se Znojmu na dva roky upsal útočník Martin Růžička, jednalo se o angažmá dalšího útočníka Radima Kucharczyka, který již s týmem trénoval.

Červen

Trénink, trénink, trénink to byla náplň znojemských hokejistů. Zpestřením bylo pětidenní soustředění v městečku Güssing ležícím v nejvýchodnější rakouské spolkové zemi Burgenland.

Červenec

foto/
≡ Poslední červencový týden začal trénink na ledě - Jiří Dopita a Peter Pucher
První tři týdny měli Znojemští orli jako tradičně dovolenou. V poslední červencový týden začali s tréninkem na ledě. S Karlovými Vary se dotáhlo do konce roční hostování útočníka Radima Kucharczyka. Přišli další hráči na zkoušku - Christoph Harand z Rakouska, David Turoň a Filip Vychodil z Vítkovic a Tibor Kutálek ze Skalice, který ve Znojmě hrával za dorost.

Srpen

foto/
≡ Před prvním přípravným utkáním se Orli stěhovali do nových kabin
S Trenčínem začala série přípravných utkání. Orli se přestěhovali do nových kabin a předvedli nové dresy na nadcházející sezónu. Na zkoušku přišel útočník Aleš Pařez, který se ale na angažmá nakonec nedomluvil. Z hráčů, kteří byli ve Znojmě na zkoušku zůstali Vladimír Říha, Christoph Haradn, David Turoň.

Září

Těsně před začátkem nejvyšší soutěže, jenž se oblékla do nového názvu O2 extraliga, přišel do Znojma útočník se zkušenostmi z NHL Jaroslav Svoboda. V přípravě svými výsledky Orli nějak neoslňovali, ale povedl se jim parádní vstup do sezóny. Doma neprohráli jediné utkání, dařilo se jim bodovat venku. Jiří Trvaj byl na čele brankářských statistik.

Říjen

foto/
≡ Orlům se na začátku sezóny dařilo velmi dobře
Prvního října po výhře nad Vítkovicemi poprvé v historii vévodili Znojemští orli extraligové tabulce. Na čele se drželi čtrnáct dnů, po sedmigólovém přídělu na Kladně začali klesat tabulkou. Pouhých šest kol stačilo k propadu až na deváté místo, kolem kterého se pohybovali po zbytek sezóny. Na hostování do konce prosince odešel do pražské Slavie obránce David Turoň, posléze byl poslán ze Slavie do slovenské Žiliny. Za zraněného druhého brankáře Jaroslava Suchana byl angažován z Olomouce Petr Tuček.

Listopad

foto/
≡ Po parádním rozjezdu přišla krize, která vyvrcholila v utkání proti Vsetínu, jenž porazil Znojmo 1:0
Během týdenní extraligové pauzy zkoušeli znojemští trenéři dva mladé útočníky. S Tomášem Troligou se po týdnu rozloučili, s Václavem Meidlem se domluvili na angažmá do konce sezóny. Ze Znojma odešel rakouský útočník Christoph Harand. Kvůli slabé výkonnosti byl uvolněn a odešel do rakouského Klagenfurtu. Došlo i k prvnímu trejdu. Obránce Ondřej Šmach odešel do Vsetína, místo něj přišel Lubomír Štach. Útočné řady posílil Aleš Padělek z Plzně výměnou za obránce Martina Čakajíka. Orli v nabitém extraligovém programu podávali odlišné výkony. Doma hráli s obrovským nasazením, na ledě soupeřů jakoby se báli.

Prosinec

foto/
≡ Kapitánské céčko převzal po Peterovi Pucherovi Radim Bičánek

Výměnu roku přinesl poslední měsíc. Do Pardubic přestoupil dlouholetý kapitán Orlů Peter Pucher. Za Orly odehrál 427 utkání, ve kterých vstřelil 129 gólů a připsal si 236 asistencí. Výměnou za něj přišel útočník Michal Tvrdík. Opět se měnilo obsazení postu druhého brankáře. Do Znojma přišel Jaroslav Kameš, Petr Tuček se vrátil do Olomouce. Na zkoušku přišli další dva hráči, obránce Martin Vyrůbalík a útočník Vladimír Škoda. Pět zápasů v řadě Orli doma neprohráli, až Liberec jim uzmul všechny body. Vánoce a přelom roku strávili na devátém místě. Tým se musel potýkat s rozsáhlou marodkou, především v útočných řadách. V jednu chvíli chybělo až šest útočníků.

Leden

foto/
≡ Svými skvělými výkony si Jiří Trvaj vysloužil pozvánku do reprezentace

Vstup do nového roku byl vítězný, Znojmo porazilo druhý den roku Litvínov 4:2. Dvěma brankami se blýskl Dopita. Byly to ale nadlouho poslední góly, které dal. Schovával si je na play-off. Zranění, která orlí tým potkala, přivedla nové hráče z první ligy. Extraligovou soutěž si mohli vyzkoušet mladí útočníci David Nedorost z Berouna a Tomáš Nouza z Mladé Boleslavi. Do obrany byl povolán obránce s extraligovými zkušenostmi Ondřej Kříž, jenž hrál v Olomouci a který se posléze ukázal jako velmi platným hráčem týmu.

K zotavení pomohla třetí extraligová přestávka, během níž nastoupil do branky české reprezentace znojemský gólman Jiří Trvaj, jenž byl povolán na poslední turnaj ze série Euro Hockey Tour na švédské LG Games.

Orlům se vyprázdnila marodka, jež je sužovala na přelomu roku. Jediný, kdo zůstal ve stavu práce neschopných, byl útočník Roman Erat, který si obnovil zranění zadního stehenního svalu. I přestože do té doby vynechal již 15 zápasů, což je víc jak čtvrtina extraligy, byl stále se šestnácti góly nejlepším střelcem znojemského týmu a nakonec jim zůstal i po skončení sezóny, ačkoliv neodehrál žádné další utkání.

Únor

foto/
≡ Závěr základní části přinesl drama až do konce

20. 2. končila základní část. Bojovalo se až do posledního kola. Po 48 kolech se nacházelo Znojmo na nepostupovém 11. místě, a tak byly poslední čtyři zápasy základní části zcela klíčové pro postup do vyřazovacích bojů. V té době bylo pouze jisté první místo Liberce, poslední příčka Vsetína a to, že se Plzeň určitě nedostane do vyřazovacích bojů. Orli nechali své fanoušky v napětí až do posledního zápasu, ve kterém si zajistili 9. místo a postup do předkola play-off.

Vítězstvím s Vítkovicemi a před televizními kamerami v Litvínově vykřesali Orli naději. Prohrou v posledním domácím zápase s Pardubicemi, na které přišlo poprvé víc jak čtyři tisíce diváků, se situace v tabulce opět zamotala. Před posledním utkání byl tak orlí tým ve velmi složité situaci, ani vítězství mu nemuselo zajistit postup do play-off. Musel získat v utkání o bod víc jak Třinec nebo Litvínov. Navíc jel do Karlových Varů, kde se mu dva roky nepodařilo vyhrát. Adrenalin to byl neskutečný. Vary se ujaly vedení, Orli ale dokázali skóre otočit brankami Kříže a Padělka. Domácím se sice podařilo vyrovnat, ale Padělek dokázal přidat druhou úspěšnou trefu. Střelou přes celé hřiště do prázdné karlovarské brány dal konečnou podobu skóre Němeček. V rošádě posledního kola nakonec zůstal Černý Petr Vítkovicím a byly určeny dvojice extraligové novinky, předkola play-off: Karlovy Vary – Třinec a Kladno – Znojmo.

foto/
≡ Poslední domácí utkání Orli prohráli s Pardubicemi, nikdo ještě netušil, zda se podaří postup do předkola play off

Závěr základní části byl pro znojemské hokejisté hektický. Během čtyř dnů odehráli tři zápasy, najeli okolo 1 500 kilometrů (to je, jako byste jeli autem ze Znojma přes Rumunsko do Bulharska téměř až na jih k hranicím s Tureckem) a získali skvělých šest bodů za dvě výhry na hřištích soupeřů, přitom venku se letos Orlům vůbec nedařilo. Nakonec tým ukázal svoji sílu v důležitých utkáních.

Řízný útočník Jaroslav Svoboda „získal“ po základní časti druhé místo ve statistikách trestných minut. Celkem jich nasbíral 160. Zato Jiří Trvaj patřil mezi nejslušnější brankáře extraligy, za celou základní část byl potrestán jen jedenkrát dvěmi minutami. Skončil na třetím místě celkových statistik a odchytal nejvíc minut ze všech. Žádný další Orel už v nich nečněl. Jiří Dopita, nejlepší ze Znojemských v kanadském bodování, skončil na 33. místě s 28 body za 14 gólů a 14 asistencí. I přestože Roman Erat od 34. kola neodehrál kvůli zranění ani jediné utkání, bude v ročníku 2006/07 zapsán jako nejlepší střelec Orlů v základní části za 16 vstřelených gólů.

Orlí dres obléklo během sezóny nezvykle mnoho hráčů – celkem jich bylo 38, z toho 4 brankáři, 13 obránců, 21 útočníků.

Statistiky hráčů po základní části
Tabulka po základní části

NEWSLETTER