Znojmo jede do Třince

Aktuální zprávy
SO 23. 2. 2008
<em>Znojmo</em> - Poslední zápas základní části extraligy nasměroval Orly opět na led Ocelářů. Ještě nikdy se nekonaly boje o „bytí či nebytí“ mezi Znojmem a Třincem. Oba týmy jsou nevyzpytatelní zakuklenci, kteří potrápí kdejakého favorita. Teď se uvidí, jak červený dráček poměří síly s červeným přísným okem orla. Předkolo o titul mistra České republiky začíná v neděli 24. února.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024
foto
Karel Habsburský

Ani zdaleka není Třinec ocelovým městem jako by se mohlo ze zběžného pohledu zdát. Je obklopen Moravskoslezskými Beskydy. „Horou“ Třince je vrch Javorový (1032 n.m.). V blízkém okolí jsou hluboká malebná údolí lákající pěší turisty, cyklisty na horských kolech a v zimě lyžaře na sjezdových i na běžeckých lyžích. Určitě stojí za to se tam vydat.

V městě, velikostí podobném Znojmu, tradice ocele nevznikla sama od sebe. Už v dobách římských se zde vyrábělo železo. Třinecké železárny byly založeny v roce 1839, jejich velký rozvoj a tím pádem celé obce (Třinec v té době ještě nebyl městem) bylo vybudování Košicko-bohumínské železniční dráhy v letech 1869-1871.

Přesto ještě v první polovině 19. století obec Třinec jako zemědělská byla spravována Těšínskou komorou, jenž se starala o majetek Habsburků v tomto regionu.

foto
Práce ocelářů je opravdu tvrdá

Karel Habsburský se ale ve druhé polovině 19. století projevil jako „byznysmen“ a prokoukl svět, kterému budou vládnout nerostná bohatství. Na třinecku se začala těžit železná ruda a v lesích se pálilo dřevěné uhlí (bez ohně železa není). Košicko – bohumínská dráha v tom hrála roli takovou, že umožnila vozit uhlí (ne dřevěné) z Ostravy a rudu z Košic.

Komise velvyslanců si v roce 1920 zajela do belgických lázní Spa a rozhodla, že Třinec bude připojen k České republice v rámci mírové dohody s Polskem. Je to jednoduše napsáno, na Těšínsku, pod který Třinec patřil, se pořád něco dělo, prostý občan to neměl vůbec jednoduché.

Od roku 1931 je Třinec městem. Polskou národnost si zde mnoho lidé udrželo a mladičká zpěvačka Ewa Farna z Vendryně, což je kousek od Třince, je toho víc než důkazem.

foto
Znojemští fanoušci v Třinci

Jakoby se tvrdost ocele přenášela i na hrdost zdejších lidí. Není v tom však žádná arogance, síla nějaké moci. Uchovávají si svoji mluvu – slezské nářečí. Češí říkají, že mluví polsky, Poláci zase naopak, že česky. Při brouzdání po internetu můžete tuhle svéráznou řeč částečně lépe pochopit, když si dáte do vyhledávače slovo blaf. Je to hudební skupina, která zpívá výhradně tímto jazykem.

Znojmo je v Třinci vítáno. Určitě si tam dáte svařák a ne kyselé okurky. Sektor pro fanoušky je pohledově umístěn stejně jak to mají fanoušci hostů ve Znojmě. A maskot draka je tak milý, že po vás oheň určitě nebude chrlit.

NEWSLETTER