Orli se pokusí i potřetí zdolat Plzeň

Naši soupeři
ČT 1. 1. 2009
<em>Znojmo</em> - Kolotoč zápasů hokejové extraligy se točí neúprosně dál, druhý den kalendářního roku 2009 je na programu 38. kolo, v jehož rámci přijede do Znojma bojovat o vítězství HC Lasselsberger Plzeň. Soupeř, který na souboje s Orly v této sezoně nemá dobré vzpomínky, když ve dvou dosavadních duelech dokázal získat pouze bod. O tom, jestli se znojemskému mužstvu podaří na sérii úspěšných výsledků navázat, se můžete přesvědčit v tradičním čase od 17.30 v Hostan Aréně.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Lasselsberger vstoupil do letošní sezony sérií vynikajících výsledků, dlouho se vyhříval na výsluní extraligové tabulky a drtivou útočnou silou porážel většinu protivníků. Na konci října se však výsledkově přestalo dařit, Západočeši začali klesat tabulkou a dlouho hledali původní formu. Nyní to vypadá, že ji znovu nalezli, po vybojovaném vítězství nad Slavií získali tři body na ledě Bílých Tygrů z Liberce a v úterním kole přehráli na domácím ledě Kladno.

Momentálně tedy Plzni patří páté místo se ziskem 58 bodů, chlubit se může třetím nejlepším útokem, který v 36 utkáních nastřílel už 114 branek. Lépe je na tom v tomto ohledu jen vedoucí Litvínov a Třinec.

foto
⇒ Tomáš Vlasák, nejproduktivnější hráč O2 extraligy

Týmovým statistikám kraluje Tomáš Vlasák, který je s 42 body (18 + 24) zároveň nejproduktivnější hráčem celé extraligy. Jeho kolega z útoku, plzeňský kapitán a sportovní manažer Martin Straka, nasbíral o sedm bodů méně (15 + 20). Po odchodu Petra Vampoly do Ruska využívají většího prostoru na ledě i další útočníci, jako Fabuš nebo Kracík. Velkou zbraní na modré čáře je zejména v přesilových hrách Václav Benák, v minulosti hráč Orlů, jenž má na svém kontě už 19 bodů a v hodnocení pozitivní účasti na ledě výbornou bilanci +7.

Kromě Benáka oblékali znojemský dres v uplynulých sezonách také Martin Altrichter, Martin Čakajík a David Ludvík, v současné době kmenoví hráči plzeňského klubu.

K zajímavé situaci došlo v posledních kolech v brance Lasselsbergeru, kde dostává příležitost Pavel Francouz, osmnáctiletý odchovanec a statisticky nejlepší gólman juniorské extraligy. Ve všech třech utkáních, v nichž Francouz nastoupil od začátku, Plzeň vyhrála a dá se tedy očekávat, že tento mladík bude hájit branku svého týmu i ve Znojmě.

Plzeňští jsou čtvrtým soupeřem z horní poloviny tabulky, s nímž se Znojemští orli utkávají na přelomu roku. S Karlovými Vary a Litvínovem vyšli i přes střeleckou převahu naprázdno, proti Vítkovicím vybojovali dva body za výhru v prodloužení, i v tomto utkání však koncovka znojemské střelce dlouho trápila. Od desátého místa momentálně tým kouče Rulíka dělí pět bodů.

Vrásky trenérům může dělat produktivita Orlů, se úspěšností střelby 7% jsou na tom nejhůře ze všech týmů a v posledním utkání na ledě Litvínova dokonce potřetí v sezoně nedokázali skórovat ani jednou. Pozitivní zprávou je naopak vyprázdněná marodka, v současné době jsou k dispozici všichni hráči. Nastoupit však nebude moci Václav Meidl, jenž si odpykává disciplinární trest za vyloučení do konce utkání v Litvínově.

Sestavy z posledních utkání

HC ZNOJEMŠTÍ ORLI: Trvaj - Mrázek, Bičánek, Rýgl, Mojžíš, Švrček, Tesařík - Selingr, Dopita, Erat - Plášek, Haman, Čachotský - Demel, Meidl, Svoboda - Růžička, Procházka, Kucharczyk

HC LASSELSBERGER PLZEŇ: Francouz - Cartelli, Smrek, Pácal, Benák, Hudec, Martinec, Redlihs - Tomas, Straka, Vlasák - Adamský, Kracík, Matějovský - Dvořák, Kovář, Ludvík - Kubica, Šinágl, Lev

Ostatní zápasy 37. kola

HC GEUS OKNA Kladno - HC Vítkovice Steel
HC MOUNTFIELD - BK Mladá Boleslav
HC Moeller Pardubice - RI OKNA Zlín
HC Slavia Praha - HC Oceláři Třinec
Bílí Tygři Liberec – HC Litvínov
HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary (20.1.)

NEWSLETTER