Junioři poprvé v playoff, pokusí se překvapit

Juniorský hokej
ÚT 24. 2. 2009
<em>Znojmo</em> - Seniorský tým Orlů se sice v letošní sezoně do playoff neprobojoval, vzrušení a napětí vyřazovacích bojů si znojemští fanoušci přesto budou moci užít. Zasloužili se o to junioři, kteří dosáhli vynikajícího úspěchu a vítězstvím v posledním kole základní části vybojovali účast v bojích o titul. Nyní se postaví suverénnímu lídru soutěže z Vítkovic a ve středu v 17:00 se na ledě Hostan Arény pokusí překvapit.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Juniorský výběr prošel před startem ročníku poměrně velkou obměnou a jasným cílem svěřenců Leoše Zajíce a Karla Vaňka bylo udržení extraligové příslušnosti. První polovina soutěže, jíž se letos naposledy účastnilo 24 týmů, se Orlům zejména na domácím ledě nepodařila a pravidlo, že znojemským juniorům se venku daří lépe než doma, zůstalo v platnosti po celou sezonu, přestože po Vánocích přišlo zlepšení.

Body ztracené doma ale junioři úspěšně naháněli na hřištích soupeře, dokázali vyhrát na ledě úřadujícího mistra v Karlových Varech, Pardubicích, Zlíně nebo Liberci. V polovině prosince navíc vstoupili do druhé fáze soutěže, kdy se utkávali s moravskými celky, a začali sbírat body ve větším množství. Dvakrát porazili velkého rivala z Třebíče, stejně tak i brněnskou Kometu, sedmi góly smetli Třinec a před posledním kolem ztráceli na vytoužený postup dva body.

foto
⇒  Adam Havlík, čtvrtý nejproduktivnější hráč juniorské extraligy

Junioři tak v sobotu potřebovali zdolat Opavu a čekat na zaváhání Karlových Varů a Olomouce. První cíl mladíci splnili, slezskému soupeři nastříleli za podpory fanklubu šest branek a po výhře 6:4 čekali na zprávy z dalších stadionů. Vary proti Slavii i Olomouc ve Vítkovicích zaváhali, a ve znojemské kabině mohly naplno vypuknout oslavy premiérového postupu do playoff.

» Zápasy v extralize juniorů 2008/09

Orlí juniorku teď čekají v prvním kole playoff v sérii hrané na dva vítězné zápasy Vítkovice, velký favorit na zisk titulu a tým, jehož jádro tvoří hráči, kteří zvítězili také v dorostenecké kategorii. Jména jako Káňa, Szturc, Hartmann, Šedivý mají zkušenosti i s extraligou. Z 46 utkání prohráli Severomoravané v normální hrací době jen čtyři a nastříleli neuvěřitelných 239 branek. Ve vzájemných soubojích se Znojmem uspěli nejprve 8:3 v Ostravě a poté poměrem 3:1 i v mnohem vyrovnanějším střetnutí v Hostan Aréně.

Znojemský tým se opírá o Adama Havlíka, reprezentačního útočníka, který letos poprvé okusil i atmosféru extraligy. Havlík nasbíral 61 kanadských bodů, o patnáct víc než Jakub Sajdl, jeho spoluhráč z útoku, který je s 24 góly nejlepším střelcem týmu. Nejproduktivnějším obráncem je s 28 body Jan Lattner, o pár bodů méně má na svém kontě Martin Pláněk. Dobrou střeleckou formu prokazuje rovněž Peter Schneider, sedmnáctiletý forvard původem z Rakouska. Branku Znojma hájil převážně Michael Panec, majitel mistrovského titulu z Karlových Varů z loňské sezony, v posledních několika utkáních ale dostával přednost Ondřej Kacetl.

» Soupiska týmu
» Hráčské statistiky

Osmifinálová série hraná na dvě vítězná utkání začíná ve středu ve Znojmě, v pátek a případně v neděli pokračuje na ledě Vítkovic.

NEWSLETTER