Takhle žádný zápas nevyhrajeme, kritizoval Jan Neliba

Rozhovory
SO 6. 2. 2010
<em>Znojmo</em> - Samotný závěr základní části nabídl znojemským fanouškům střetnutí Orlů s Chrudimí, které příliš hokejové krásy nepobralo. Domácí tým si za celý zápas nevytvořil souvislejší tlak, těžko procházel důslednou a velmi pozornou obranou soupeře, šancí si vypracoval jako šafránu a vůbec poprvé v letošní sezóně nevstřelil v utkání ani jeden gól. Nevyužil tak možnosti posunout se tabulkou vzhůru na výhodnější pozici pro play off.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Průběh ostatních zápasů přitom nahrál domácímu výběru do karet. Třebíč sice v domácím utkání s Benátkami dle očekávání po celou dobu vedla, Jihlava ale svůj těžký souboj v Táboře prohrála, což tedy v případě vítězství Znojma nad Chrudimí mohlo moravský celek posunout na šestou příčku, zajišťující v případném čtvrtfinále souboj s hratelnějšími soupeři, než je vedoucí dvojice Ústí nad Labem a Chomutov.

Po dlouhém pobytu s týmem za zavřenými dveřmi kabiny zhodnotil nevydařený duel hlavní kouč Orlů Jan Neliba, to vše ještě ve chvíli, kdy nebylo stoprocentně jasné, kdo se stane znojemským soupeřem v předkole play off. Předpoklad už se nakonec nezměnil a Znojmo čekají v osmifinále nepříjemné Benátky nad Jizerou.

Poslední utkání základní části znojemskému mužstvu nevyšlo, jak souboj s Chrudimí hodnotíte ze svého pohledu?
Je to zklamání. hlavně kvůli fanouškům, kteří znovu přišli v hojném počtu, a my hráli jako krasobruslaři. Předvedli jsme jeden z nejhorších domácích výkonů a od publika si vyslechli největší pískot za celou sezónu, srovnatelný snad jen s utkáním s Jihlavou.

foto
⇒  Pro svěřence Jana Neliby začíná v pátek rozhodující část sezóny

Nastoupili jsme bez odhodlání, bojovnosti a důrazu a s tím Znojmo nevyhraje žádný zápas. Předávali jsme si na ledě puky bez zakončení, to se samozřejmě nelíbilo nám a oprávněně ani fanouškům. Doufejme, že na play off se mužstvo připraví daleko zodpovědněji.

Zmiňovali jste před zápasem v kabině možnost dostat se na šesté místo, z pohledu nasazení pro play off výhodnější pozici?
Určitě, bavili jsme se o tom. Hráči o tom věděli, oni i my trenéři navíc tímto přicházíme o procenta z platu, budeme ochuzeni o nějaké peníze. Ale po dnešku oprávněně, toto utkání bylo možné vyhrát, ale nedokázali jsme to. Takže si myslím, že není co řešit.

Podle výsledků ostatních probíhajících utkání to vypadá, že soupeřem Orlů pro předkolo play off budou Benátky nad Jizerou...
Právě Benátky jsou soupeř, který nám moc nesedí. A to přestože jsme ho teď v posledním domácím utkání porazili.

Jak se budete během několika následujících dnů na první utkání série na domácím ledě připravovat?
Samozřejmě vymyslíme nějaký program a podíváme se na videozáznamy těch zápasů, které máme k dispozici. To první vzájemné utkání tady ve Znojmě jsme sice nějakým způsobem podcenili a z toho důvodu nezvládli, ale jinak jsme doma během sezóny měli docela dobré výsledky a doufáme, že domácí prostředí nám bude podporou.

Když se ohlédneme zpátky za celou základní částí, Znojmu se poměrně dařilo proti silnějším soupeřům, naopak s těmi slabšími mělo často problémy i tady v Hostan aréně...
To je přesné. Jde o koncentraci hráčů na utkání, určitou obavu z kvalitního soupeře, která následně přináší zjednodušení hry. Když přijede slabší mužstvo, hrajeme zbytečně komplikovaně, držíme kotouče déle, než bychom měli, a vzniká pro oko diváka nepěkný hokej. Na zápas se potom nedívá vůbec hezky.

foto
⇒  Adam Havlík nejspíše v době reprezentačního srazu zůstane ve Znojmě

Útočník Adam Havlík byl nominován na přípravný turnaj reprezentace do dvaceti let, který se termínově kryje právě s nadcházejícím předkolem play off. Budete tuto situaci nějak řešit?
Adama Havlíka na reprezentační sraz v každém případě nechceme pustit.

Takže hodláte ve vyřazovacích zápasech nadále hrát na čtyři útoky?
Na čtyři pětky asi hrát nebudeme, hra potom nemá šťávu a potřebné tempo. Havlíka tady spíše chceme proto, abychom v týmu měli konkurenci, protože v poslední době hraje docela slušně.

Rychle se blíží zimní olympijské hry ve Vancouveru. Jak Vy osobně vzpomínáte na svou účast pod pěti kruhy v době aktivní hráčské kariéry?
Byl jsem na olympiádě v Lake Placid v roce 1980. Já tehdy v národním mužstvu začínal, takže to pro mě byla obrovská událost, velmi jsem si toho považoval a užíval atmosféru celých her. Byl to pro sportovce nevšední zážitek. V té době národ čekal, že přivezeme medaili, konečné páté místo bylo zklamání, funkcionáři už s námi potom ani moc nemluvili... (úsměv) Ale jak jsem říkal, přestože jako tým jsme neuspěli, pro mě to byl vynikající zážitek a jsem za něj strašně rád.

NEWSLETTER