Náhoda, okomentoval Petr Hořava jedinečnou gólovou akci

Aktuální zprávy
PÁ 12. 2. 2010
<em>Znojmo</em> - Nepatří k obávaným střelcům od modré čáry, jeho předností je spíše spolehlivá práce v obraně. Když v 54. minutě prvního zápasu série předkola play off s Benátkami nad Jizerou za stavu 2:2 získal v obranném pásmu kotouč, asi málokdo čekal, že už ho nikomu nepůjčí a o pár vteřin později zavěsí do horního růžku nad rameno brankáře. Skvělý zásah sice nakonec nebyl vítězným, Orli se přesto mohou radovat z úspěšného vstupu do play off.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Třetí třetina, vyrovnaný souboj Znojma a Benátek vrcholí, oba týmy se snaží především neudělat chybu. Hosté ztrácejí puk v útočném pásmu a Petr Hořava vyráží dopředu. Ve středním pásmu jej nikdo neatakuje, a tak se neohroženě vydá do mezery mezi dvěma protihráči, prosmýkne se kolem obránců a tváří v tvář Nedvídkovi skóruje přesně pod břevno.

foto
⇒  Petr Hořava v obranné práci

„Neměl jsem to rozmyšlené dopředu, ale oni úplně přestali hrát,“ popisuje gólový okamžik Hořava. „Já tam jen tak prošel a naštěstí to spadlo do víka. Co se dá dělat?“ usmívá se. Na útočné výlety se příliš často nevydává, podobnou trefu už ale letos zaznamenal. „Dával jsem takhle gól i v Ústí, když se naskytne možnost, zkusím to. Myslím, že to byla náhoda.“

Stabilní člen první obranné dvojice spolu s Marianem Moravou často nebývá příliš vidět, sbírá ale kanadské body a se 4 brankami a 16 asistencemi se stal nejproduktivnějším obráncem mužstva v základní části. „V minulých letech jsem tolik bodů nikdy neměl. Je to tím, že tady dostávám hodně prostoru, za to jsem rád. Ale hlavně, že tým vyhrál, nezáleží na tom, kolik bodů dělám já,“ komentuje osobní statistiky Hořava.

Nervozita byla znát

Jak poznamenal po zápase asistent trenéra Orlů Milan Kastner, na obou soupeřích byla znát důležitost prvního utkání ve vyřazovací části. První třetina přinesla až nezvykle mnoho šancí a gólových příležitostí před oběma brankami.

foto
⇒  Milan Kastner doufá v úspěšný druhý zápas

„Asi to bylo tou nervozitou, částečně i chybami ze strany soupeře. Dvakrát špatně pokryli prostor, jeli jsme sami na bránu, ale samozřejmě hokej se hraje na góly, a ty my nedali. Sice jsme v první třetině měli šance díky těmto samostatným nájezdům, ale hosté zase dvakrát netrefili prázdnou bránu a měli dobré možnosti v oblasti brankoviště. Byla to daň začátku play off, protože celá sezóna je sice krásná věc, ale teď je to trochu o něčem jiném,“ upozorňuje.

Kastner pochválil tým za vůli, s jakou dokázal zápas dovést do vítězného konce, přestože třikrát inkasoval vyrovnávací branku z hole soupeře, naposledy v předposlední minutě, když už Benátky hrály bez brankáře. Celé situaci předcházel pobyt Znojma v útočném pásmu, o pár vteřin později už se ale kotouč třepotal v síti za Horčičkovými zády.

„Viděl bych tam dvě rozhodující chvíle. Jirka Beroun už byl v tísni, zakončení mu nelze vyčítat, ale následná střela od Štacha už byla zbytečná. Tam se měl kotouč možná odehrát do rohu a počkat, takhle z toho byla situace dva na jednoho a poté trocha smůly, kdy puk prošel Radku Hamanovi i brankáři mezi nohama.“

NEWSLETTER