Vztek a křivda ovládly orlí kabinu

Aktuální zprávy
ČT 25. 2. 2010
<em>Znojmo</em> - Jeden z nejlepších hokejových zápasů letošní sezóny s množstvím gólů a vynikajícím výkonem Znojma postupně gradoval v závěru, bohužel trochu jiným způsobem, než by si zajisté všichni představovali. Zatímco domácí příznivci v průběhu třetí třetiny svůj hněv směrem k rozhodčím několikrát velmi výrazně ventilovali, hráči po celou dobu museli držet emoce na uzdě. Plný průchod jim tak mohli dát až bezprostředně po utkání. Nervózní atmosféru způsobilo několik velmi kontroverzních výroků v průběhu poslední dvacetiminutovky, které měly za následek zvrat v průběhu utkání a vývoji skóre.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Paradoxně se u všech sporných situací jako hlavní aktér objevil hlavní sudí Jílek. Za stavu 4:4 nejprve předčasně přerušil hru a neuznal tak jinak regulérní branku Znojma, poté na druhé straně kluziště velmi přísně posoudil několik zákroků domácích hokejistů. „Zápas byl ovlivněn slabým výkonem rozhodčího. Dlouho jsem neviděl, aby se v play off pískalo takhle špatně a nedovedu si představit, jak je toto možné,“ nebral si servítky trenér Jan Neliba.

foto
⇒  Jan Neliba

„Prohráli jsme, rozhodčí tomu napomohl, takže v kabině je momentálně bolest, zklamání a dokážu pochopit, jak se hráči cítí. Musíme se z toho dostat, zítra být znovu důstojným soupeřem a zkusit se ještě poprat o vítězství,“ říká Neliba. „Oni jsou zkušené a sebevědomé mužstvo, dnes nás možná trochu podcenili a nám vyšel začátek, po kterém jsme si začali věřit. Zítra to může být těžší,“ varuje.

Zapomenuty byly debakly na severozápadě Čech, v Hostan aréně se hrál skvělý hokej, který musel diváky strhnout a ukázal, že Znojmo nesložilo zbraně. „Bál jsem se především, abychom nezklamali doma před fantastickými diváky, kteří nás sem chodili celou sezónu podporovat. To byl náš cíl, uspokojit je bojovností a naší hrou. Myslím, že se nám to podařilo,“ kvitoval Jan Neliba.

Smekám před výkonem mužstva

Kapitán domácího týmu Radek Hamanněkolikrát zdůraznil, že představení Orlů v dnešním zápase bylo jedno z nejlepších. „Jsme teď plní emocí, cítíme se samozřejmě ukřivdění. Nevím, jestli právem. Můžu k tomu říct jen tolik, že se musíme soustředit na svůj výkon a já musím smeknout před klukama, protože jsme na ledě nechali opravdu úplně všechno,“ prohlásil.

foto
⇒  Radek Haman vstřelil gól na 2:0

„Věděli jsme, že mají silné mužstvo, jsou výborní, ale chtěli jsme před domácím publikem předvést vše, co je v našich silách, ať to dopadne jak chce. Vyšel nám začátek, což bylo důležité, protože v prvních dvou zápasech se povedl chomutovským hráčům a potom si s námi dělali, co chtěli. Spoustu sil jsme ale dnes samozřejmě ztratili v těch oslabeních. Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát, bohužel takový je sport,“ litoval Haman bolestivé porážky.

Neúspěch mrzí o to více, že po prvních dvou duelech série věřil Znojmu málokdo, dnes však bylo jen kousek od nečekaného a překvapivého vítězství, kterým mělo možnost alespoň trochu zdramatizovat čtvrtfinálovou sérii. „Už po prvním utkání jsme si řekli, že to hodíme za hlavu, jenže se nepovedlo ani to druhé. Měli jsme dva dny volna, udělali tlustou čáru a jsme rádi, že se nám povedlo podat takový výkon,“ řekl Haman.

Zápas s velkým favoritem znovu přinesl množství branek, podobně jako poslední střetnutí s Ústím nad Labem v Hostan aréně ještě v nadstavbové části soutěže. „Chtěli jsme hrát především z obrany, protože tak se play off hraje, i když konečný výsledek tomu moc neodpovídá. Ve čtyřech vzadu, pokud se naskytne příležitost, vydat se dopředu, ale nepropadat, protože mají smrtící brejky a hráče, kteří rádi zůstávají za obranou a když ujedou, zpravidla dají gól. Šance potom byly, protože jsme dohrávali souboje, dobruslovali dozadu, byli v pohybu. Proto se dařilo,“ popisoval taktiku znojemský matador.

Moment, který vzbudil největší emoce a nakonec také rozhodl o osudu utkání, se odehrál v rohu znojemského pásma, kde byl chvíli po návratu z trestné lavice znovu vyloučen po souboji o kotouč obránce Petr Štrach. „Podle mě to byl normální souboj o puk, jakých je v zápase spousta,“ řekl Haman. „Rozhodčí mi to vysvětlil tak, že tam byl pohyb nohou, ale to je podle mě v takových soubojích naprosto běžné.“

Nešťastná porážka tak ještě ztěžuje pozici Znojma pro páteční utkání, které může být v této sezóně posledním. „Je pro nás důležité, že i po takových debaklech jsme s tímto soupeřem dokázali držet krok, hrát svou hru a zjistili, že je k poražení. Záleží, jak k tomu zítra přistoupíme my,“ nevzdává se Radek Haman.

NEWSLETTER