Znojmo píše v Tipsport Cupu bohatou historii

Aktuální zprávy
ST 8. 9. 2010
<em>Znojmo</em> - V českém hokeji je jen jediný tým, který si ze sedmi ročníků Tipsport Hockey Cupu zahrál čtyřikrát finále. Tím mužstvem jsou právě Orli Znojmo. Ve finále poháru se poprvé objevili v roce 2002, kdy v prodloužení nestačili na Litvínov. O rok později to však napravili, neboť na vlastní půdě přehráli Spartu a slavili tak zisk poháru. Ten mohli získal i v roce 2008, ale tentokrát tyto plány zhatila brněnská Kometa. Dva roky utekly jako voda a Orli stojí pouhý krůček od zisku dalšího titulu, do cesty se jim postavila extraligová Plzeň.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Nepovedené začátky Znojma v poháru (2000, 2001)

Historie Tipsport Hockey Cupu sahá do roku 2000, kdy se uskutečnil jeho první ročník. Turnaj, jenž měl zpestřovat týmům letní přípravu, nesl tehdy jméno Zepter Hockey Cup. Účastníkem bylo i Znojmo, ovšem do druhého kola poháru nepostoupilo. Do finále se probojovaly Pardubice, které na svém ledě hostily České Budějovice. O výsledku 1:2 rozhodla druhá třetina a Jihočeši se tak stali prvními držiteli poháru.

Ani o rok později nebyli Orli úspěšnější. Ve skupině složené z Pardubic, Vsetína a Rosic dokázali porazit pouze prvoligový tým a obsadili třetí místo. Finále patřilo pražské Spartě, která rozstřílela Vítkovice 5:2.

Poprvé ve finále (2002)

foto
⇒  Jaroslav Kameš při souboji se Spartou (2007)

O prvním úspěchu v poháru mohli znojemští hokejisté hovořit v roce 2002. Díky vítězstvím v základní skupině proti Českým Budějovicím, Zlínu i Jihlavě postoupili do semifinále, kde je čekal silný Vsetín. Po celý zápas sledovali diváci na Lapači vyrovnaný hokej a nerozhodný stav 3:3 poslal utkání do prodloužení. To však netrvalo dlouho, neboť již ve třetí minutě udeřil Ján Plch a zajistil Orlům finále.

Souboj o pohár a peněžní obnos vyvrcholil 10. září v Litvínově a měl podobný průběh jako semifinále. Rozhodnout muselo prodloužení, které i v tomto případě trvalo pouhé tři minuty, ovšem vítězství 3:2 slavil domácí celek. Zajímavostí může být i to, že vítěznou branku Litvínova vstřelil Lukáš Říha.

Výsledky Znojma v THC 2002

Základní část: Znojmo - Č. Budějovice 6:1, Znojmo - Zlín 3:4, Jihlava - Znojmo 0:6
Semifinále: Vsetín - Znojmo 3:4pp
Finále: Litvínov - Znojmo 3:2pp

Velkolepé vítězství ve finále nad Spartou (2003)

V roce 2003 měli Orli možnost o nápravu. Základní skupinou proklouzli jako nůž máslem. Hravě si poradili s Prostějovem i Jihlavou, klopýtli v odvetě s Pardubicemi. Ani to ale nezabránilo postupu do semifinále, které se hrálo na domácím ledě proti Třinci. Znojmo hned od začátku ukázalo, kdo je v Hostan aréně pánem. Svému soupeři nedalo sebemenší šanci a podruhé za sebou slavilo postup do samotného finále.

foto
Karel Plášek odehrál za Orly všechny ročníky poháru

Těsně před zahájením extraligové sezóny přijela do Hostan arény Sparta, vítěz druhého ročníku letního poháru. Již v desáté minutě byly necelé čtyři tisíce diváků zásluhou Karla Pláška na nohou. Klíč na vyrovnání našla Sparta na začátku druhé třetiny, ale radost hostům nevydržela dlouho, neboť o druhou branku Orlů se postaral Milan Procházka. Pražanům se pokus o zvrat již nepovel, a tak po závěrečné siréně slavili historicky první vítězství v Tipsport Cupu domácí hráči.

V dalších čtyřech letech se Tipsport Cup nehrál, neboť Tipsport se stal hlavním partnerem extraligy a o letní pohár ztratil zájem.

Výsledky Znojma v THC 2003

Základní část: Znojmo - Prostějov 7:1, Znojmo - Jihlava 5:0, Prostějov - Znojmo 1:2, Znojmo - Pardubice 4:2, Jihlava - Znojmo 2:3, Pardubice - Znojmo 5:2
Semifinále: Znojmo - Třinec 3:0
Finále: Znojmo - Sparta 2:1

V obnoveném Tipsport Cupu Orli neuspěli (2007)

Novodobá éra poháru přišla před sezónou 2007/2008. Herní systém byl však stejný. Šestnáct mužstev bylo rozděleno do čtyř skupin, ve kterých každý s každým sehrál dva duely. Znojmo se tak utkalo s Českými Budějovicemi, Slavii a Plzní. O neúspěchu Orlů se rozhodlo již v prvním kole, když nestačili na Jihočechy a ani na Plzeň. Ve skupině se tak umístili na třetí pozici.

Výsledky Znojma v THC 2007

Základní část: Slavia - Znojmo 2:5, Č. Budějovice - Znojmo 2:0, Plzeň - Znojmo 5:2, Znojmo - Slavia 4:0, Znojmo - Č. Budějovice 0:3, Znojmo - Plzeň 7:3

Potřetí ve finále, vyprodaná Hostan aréna a derby s Kometou (2008)

O rok později se Znojmu soupeři ve skupině poháru nezměnili. K Plzni, Českým Budějovicím a Slavii přibylo ještě prvoligové Vrchlabí. Rozdíl byl však v tom, že se hrálo jednokolově. To Orlům nejspíš přihrálo do karet a všechny čtyři soky bez problémů porazili. Před třetí účastí ve finále je měly zastavit na své půdě Karlovy Vary. Ještě tři minuty před závěrečnou sirénou sice svítil na ukazateli vyrovnaný stav 2:2, ale pak se puku zmocnil zkušený Jiří Dopita a zajistil svému týmu postup.

foto
Jiří Dopita přebírá pohár za druhé místo

Poprvé v historii se stalo, že do finále Tipsport Cupu zavítal prvoligový celek, a to brněnská Kometa. Znojemský svatostánek se 2. září otřásal v základech, neboť spolu s hokejisty zavítala do arény obrovská podpora fanoušků jak ze Znojma, tak z Brna.

Hosté sice po celou dobu tahali za kratší konec a po dvou třetinách prohrávali 2:4, ovšem zápas nevzdali a skóre zápasu během deseti minut otočili. Orli se dostali do závěrečného náporu až při hře bez brankáře, avšak jejich nejproduktivnější hráči selhali, když z několika gólových šancí nedokázali uklidit puk za hostujícího gólmana. Kometa tak mohla slavit svůj mimořádný úspěch, neboť si poradila se všemi extraligovými kluby, které jí stály v cestě.

Výsledky Znojma v THC 2008

Základní část: Č. Budějovice - Znojmo 1:2, Znojmo - Vrchlabí 3:2, Znojmo - Plzeň 2:1, Slavia - Znojmo 1:3
Semifinále: Karlovy Vary - Znojmo 2:3
Finále: Znojmo - Kometa 4:5

Outsider nepřekvapil (2009)

foto
Znojmo - Kometa (2009)

Peprný duel čekal na znojemské a brněnské příznivce i o rok později. Po prodeji extraligových práv Kometě se tyto dva celky potkaly již v základní skupině Tipsport Cupu. Hrálo se opět v Hostan aréně, ovšem pro Orly to byl první zápas sezóny, navíc s novým kádrem, a tak i to rozhodlo o prohře 1:4.

V dalších dnech nebylo prvoligové Znojmo úspěšné ani proti Zlínu, Vítkovicím či Třinci, a tak svoji úspěšnou historii v poháru nezopakovalo a skončilo na posledním místě.

Výsledky Znojma v THC 2009

Základní část: Znojmo - Kometa 1:4, Zlín - Znojmo 7:2, Znojmo - Vítkovice 2:3, Třinec - Znojmo 6:0

Finálové zápasy

2000   HC IPB Pojišťovna Pardubice - HC České Budějovice 1:2
2001   HC Vítkovice - HC Sparta Praha 2:5
2002   HC Chemopetrol Litvínov - HC JME Znojemští Orli 3:2pp
2003   HC JME Znojemští Orli - HC Sparta Praha 2:1
2007   HC Moeller Pardubice - HC Energie Karlovy Vary 3:2sn
2008   HC Znojemští Orli - HC Kometa Brno 4:5
2009   HC Sparta Praha - PSG Zlín 2:1

Počty titulů v THC

2 tituly   HC Sparta Praha          2001, 2009
1 titul    HC České Budějovice      2000
1 titul    HC Moeller Pardubice     2007
1 titul    HC Chemopetrol Litvínov  2002
1 titul    HC JME Znojemští Orli    2003
1 titul    HC Kometa Brno           2008

NEWSLETTER