Vítězství pomůže celému týmu, věří po zlomení série proher Luboš Horčička

Aktuální zprávy
SO 27. 11. 2010
<em>Znojmo</em> - Na den přesně po měsíci se hokejové Znojmo znovu dočkalo radosti z výhry. Předešlá černá série sedmi zápasů bez bodu ukázala, jak důležitá je v hokeji postava brankáře. Po říjnovém zranění Luboše Horčičky se v brankovišti vystřídali čtyři další muži s maskou, tým ale postupně zabředl do krize, z níž nepomohl ani návrat orlí brankářské jedničky. Po zisku tří bodů z duelu s Benátkami nad Jizerou ale nyní Horčička věří, že se karta obrací. „Doufám, že už to bude jen lepší,“ řekl po zápase.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Luboši, po sedmi zápasech jste se dnes mohli radovat z výhry. Jak byste zhodnotil dnešní zápas?
Po dlouhé době přišlo vítězství a panuje spokojenost, ale hráli jsme asi jen první třetinu. V ní jsme dali tři góly, mohli být v klidu, ale po druhé třetině jsme úplně přestali hrát. Z toho pramenilo, že Benátky vyrovnaly hru, daly góly a měly další možnosti. Nakonec jsme zápas ubojovali a byli za to rádi.

Jaké jsou vaše osobní pocity ze zápasu?
Dneska už to bylo lepší, navíc jsme vyhráli. Sice jsem neměl moc práce, což je pro brankáře vždycky dost těžké, ale po předchozím zranění se do toho pomalu začínám dostávat a doufám, že to bude jen lepší.

foto
⇒  Luboš Horčička

Zmínil jste své zranění. Jak a kdy k němu vlastně došlo?
Stalo se to při zápase s Kadaní na konci října, kde jsem udělal blbý pohyb a natáhl si vazy v koleni. Doktoři mi řekli, že mám chodit jen na kolo a jinak to vyřeší klid, nic jiného.

Jak probíhala následná rekonvalescence? Původní zprávy hovořily o tom, že se máte vrátit během týdne, nakonec z toho ale byla mnohem delší pauza...
Jasně. Bylo mi nejdříve řečeno, že by to nemělo nic být, ale koleno bylo dost bolestivé a nechtěl jsem si to ještě víc zhoršit. Tak jsem radši počkal.

Znovu jste do branky nastoupil ve chvíli, kdy se mužstvu moc nedařilo. Byla na vás ta přestávka znát?
Nešlo nám to nikomu. Hráli jsme špatně a já dostával góly, které bych na začátku sezóny nepustil. Ta pauza se na mně určitě projevila, tři týdny jsem nehrál a vypadl ze zápasového tempa. Tým se svezl do útlumu a i když nám tam nějaké branky spadly, inkasovali jsme často.

Může tedy být výhra nad Benátkami tím odrazovým můstkem k lepším výkonům i výsledkům?
Já myslím, že už ani minulý zápas v Jihlavě nebyl špatný. Sice jsem znovu dostal nějaké blbé góly, ale docela to šlo. Teď jsme konečně vyhráli a to určitě pomůže celému týmu, nejen mně.

Jak vlastně v klubu probíhá trénink brankářů? Trénujete s týmem, nebo máte speciální program s koučem brankářů Jaroslavem Kamešem?
Trénujeme normálně s týmem, ale máme vyhrazený čas na speciální brankářské věci, kdy se nám Jarda Kameš hodně věnuje.

Hráči si dokázali, že góly umí dát

Asistent trenéra Milan Kastner po zápase hodnotil pozitivně především start do utkání, kdy Orli bojující s produktivitou nasázeli soupeři tři góly a definitivně přerušili období porážek. „Věřím tomu, že to týmu pomůže,“ říká Kastner. „Špatná série zanechá na každém hráči stín, bojí se udělat věci, které by mohly vést třeba ke vstřelení gólu, soustředí se spíš na obranu. Dnes si hráči v první třetině dokázali, že jsou schopní jít dopředu a dát góly, snad si to přeneseme i do dalších zápasů.“

foto
⇒  Milan Kastner

Podíl na vítězství si připsaly i dvě posily z extraligové Plzně, útočník Jan Heřman a obránce Jan Dresler. Oba byli na ledě u klíčových okamžiků střetnutí, Heřman navíc hned v prvním střídání ve znojemském dresu skóroval. O jejich dalším působení ale v tuto chvíli rozhodnuto není. „Momentálně na to nemůžu odpovědět. Jednání probíhají průběžně. Zápasů je hodně jak v extralize, tak v první lize. Nám samozřejmě pomohli a pokud by byla možnost, v dalších zápasech bychom je využili.“

Ten musel spolu s hlavním koučem Karlem Soudkem na konci pracovního týdne řešit také ukončení spolupráce s třineckou trojicí hráčů. Obránce Kania a útočníci Vrba s Mičulkou tak za Znojmo nadále nastupovat nebudou. „Je to jednoduché. Mužstvu se nedařilo, nebyli jsme spokojení s výkony a musel se udělat nějaký krok, aby se to změnilo a vyčistilo,“ vysvětluje Kastner, jenž už také přemýšlel, jak zmíněné hráče nahradit. „Nemůžeme hrát celou soutěž na tři pětky, dnes jsme využili hráče z Plzně, ale určitě zapracujeme kluky z juniorky. V dalším průběhu se to budeme snažit hrát tímto způsobem,“ zakončil.

NEWSLETTER