Snad ve Znojmě zakotvím na delší dobu, doufá Petr Kanko

Rozhovory
PÁ 8. 7. 2011
<em>Znojmo</em> - Do znojemské stáje přichází s puncem hráče, jenž se může pyšnit zámořskými zkušenostmi, vždyť jeho zaměstnavatelem byli i slavní Králové z Los Angeles. Útočník Petr Kanko se po návratu do české kotliny v žádném klubu nezdržel příliš dlouho. Poslední tři týdny se seznamoval s krásami jižní Moravy a při té příležitosti si vybojoval místo v sestavě trenérů Soudka a Stloukala. Na tréninku je nepřehlédnutelný nejen díky svým fyzickým parametrům, ale rovněž hlasitým projevům, jimiž popichuje spoluhráče. „Kluci mě přijali skvěle,“ prozrazuje Kanko a s úsměvem dodává: „Já se adaptuji velmi rychle.“
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Petře, jak jste se ocitl právě ve Znojmě?
Vše byla spíše náhoda. Skončilo mi hostování v Ústí nad Labem, musel jsem dále řešit svou smlouvu s Třincem, tam to bylo takové komplikované, to by bylo na delší povídání. Pak projevilo zájem Znojmo a já jsem rád, že se nakonec vše povedlo a jsem tady.

Ve Znojmě jste byl nejdříve jen na zkoušku, už máte podpsanou novou smlouvu?
Smlouvu zatím nemám, její podmínky budeme ještě řešit. Dopředu jsem počítal s tím, že půjdu někam na zkoušku, že se musím předvést. Doufám, že se to povedlo.

Ovlivnil vaše rozhodnutí hrát za Znojmo i ten fakt, že se zde bude hrát EBEL?
Řekl bych, že ne. Loňskou sezónu jsem měl dost mizernou, byl jsem zraněný, měl jsem přetržený vaz v koleni, takže jsem moc nabídek k angažmá neměl. O to víc jsem rád, že se ozvalo Znojmo.

Zjišťoval jste si již nějaké informace o soutěži?
Zatím jsem to moc neřešil, ale co jsem slyšel, tak je tam hodně Kanaďanů a hraje se tvrdší hokej. Myslím, že s takovým stylem hry bych neměl mít problém. Nevyhýbám se soubojům, takže by mi to mohlo sedět.

Máte bohaté zkušenosti ze zahraničních soutěží, kde všude jste působil?
V šestnácti jsem odešel do Kanady, do týmu Kitchener Rangers (OHL), kde jsem odehrál čtyři sezóny. Poté jsem byl draftován klubem Los Angeles Kings, další čtyři roky jsem strávil na farmě. Po osmi letech jsem se vrátil do Třince, kde jsem byl na hostování, pak jsem měl podepsanou i smlouvu. Za tři roky, co jsem zpět v Česku, je Znojmo již mým třetím klubem, snad tady zůstanu trochu déle.

Sehrál jste několik zápasů za již zmiňované L. A. Kings, podařilo se vám i skórovat, jak na toto období vzpomínáte?
Na to by si pamatoval snad každý. Hned v prvním utkání za Kings jsem dal gól, samozřejmě mám schovaný puk. Celkově vzpomínky na NHL jsou nezapomenutelné, snad mi to něco dalo a zužitkuji to i tady.

V mládežnických kategoriích jste se často objevoval i v reprezentaci, jaký byl váš největší úspěch?
Vždy, když člověk reprezentuje svou zemi, chce předvést to nejlepší, co v něm je. Mně se nikdy nepodařilo získat žádnou medaili, jednou jsem byl na čtvrtém místě. Ale měl jsem štěstí, že se v reprezentaci sešla pokaždé skvělá parta kluků, jen nám chybělo pověstné štěstí.

Z jakého důvodu jste se vrátil zpět do Evropy?
Skončila mi v zámoří smlouva, další nabídky nebyly. Už jsem byl také unavený, hráli jsme hodně zápasů, pořád se cestovalo, člověk neměl čas na pořádný odpočinek. Navíc čas nejde zastavit, stárnu, chtěl jsem se vrátit a ukázat i doma, že umím hrát hokej, snad jsem ho nezapomněl.

Ve Znojmě jste teprve pár tydnů, jak se vám líbí město?
Zatím jsem toho nestihl moc proběhnout. Znám cestu na zimní stadion a zpět na byt. Byl jsem se už také podívat na Hatích, ale později bude víc času to tady projít.

Jak jste se sžil s novými spoluhráči a trenéry?
Spoluhráči jsou skvělí. Myslím, že máme pro novou sezónu dobrou partu. S trenéry také nemám problémy. Šel jsem do neznámého prostředí, nikoho jsem tu neznal, ale kluci mě přijali skvěle. Já se adaptuji velmi rychle.

Co bude pro Znojmo důležité v jeho premiérové sezóně v EBEL?
Do soutěže vstupujeme jako nováčci, takže základ pro nás bude neprohrávat doma. Důležité bude vytvořit si doma nedobytnou pevnost, kam budou soupeři jezdit neradi.

A vaše osobní cíle do nového ročníku?
Mně bylo kdysi řečeno, že jakmile se daří týmu, tak se daří i jednotlivcům. Takže bude záležet na tom, jak budeme hrát, podle toho budu spokojený i já.

NEWSLETTER