Moje hra? Zatím jen šmrdlání, přiznává Jan Platil

Rozhovory
PO 3. 10. 2011
<em>Znojmo</em> - Byly o něm popsány stohy papíru, nadále budí emoce na ledě i u fanoušků. Přestože poslední dva roky bojuje s následky zranění, přišel do Znojma jako hvězda, která má pozvednout kvalitu obrany. Po slibném startu do ligy se Janu Platilovi i znojemskému týmu přestalo dařit. Sám urostlý bek přiznává, že není svými výkony nadšený, ač nerad, uvažuje o konci kariéry: „Nejsem spokojený vůbec. Nejde to. Ani jako mančaft nehrajeme dobře,“ hlesl v civilu velmi sympatický Platil.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Kde jste začínal s hokejem a kde všude jste během své dosavadní kariéry působil?
Začínal jsem na Kladně, tam jsem hokejově vyrostl, byl jsem tam až do šestnácti let. K hokeji mě přivedl táta, když mi bylo asi pět let. Hrál jsem prakticky všude. Byl jsem v Kanadě za juniory, pak jsem hrál na farmě v Americe, čtyři roky jsem hrál v KHL, byl jsem i ve Finsku, dva zápasy jsem odehrál na Slovensku a deset zápasů jsem strávil i v české nejvyšší soutěži.

V jakém týmu jste byl nejvíce spokojený?
V ruském Chabarovsku, kde jsem patřil mezi nejlepší beky ligy i co se týče produktivity. Tam se mi dařilo nejvíce.

V poslední době jste měl velké zdravotní problémy, hodně se to probíralo i v médiích, dokonce se objevila i soudní žaloba, jak to vypadá v současné době?
Pořád to pokračuje, na jednoho z lékařů je podána žaloba. Zranění mi přerušilo hokejovou kariéru, kterou jsem měl, a teď je těžké vrátit se na ten vrchol, kde jsem byl před dvěma lety.

O co se konkrétně jedná?
Byl jsem na operaci s ramenem a jeho hybnost je teď o patnáct stupňů menší, než by měla být. K tomu jsem měl ještě stafylokoka a otravu organismu. Čtyři měsíce jsem bral speciální antibiotika. Naštěstí jsem se z toho dostal, mohl jsem umřít, mohl jsem přijít o ruku, ale naštěstí hokej ještě můžu nějakým způsobem hrát.

Do Znojma jste přišel až těsně před začátkem sezony, ve smlouvě máte zvláštní dodatek, že můžete kdykoliv odejít.
Ano, je to tak, když mi bude nabídnuto lepší angažmá, tak můžu odejít. Třeba do zahraničí. Momentálně ale žádnou nabídku nemám. Pořád se to řeší a já se necítím tak, abych hrál na svém vrcholu. Bůh ví, jestli se tam ještě někdy dostanu. Možná i skončím s hokejem, protože mi to moc nejde. Nevím, co bude dál.

foto
⇒  Jan Platil v diskusi s rozhodčím

Uvažujete tedy o skončení kariéry?
Ano, přesně tak. Přemýšlím o tom, protože když se nedostanu na tu úroveň, kterou chci hrát, tak ze sebe nebudu dělat blbce a nebudu to takto šmrdlat. To je pak frustrující a člověka to už ani nebaví.

Za Znojmo jste odehrál už šest zápasů v EBEL. Máte hodně zkušeností se zahraničními soutěžemi, kam byste zařadil rakouskou soutěž?
Asi bych ji porovnal s německou ligou. Kvalitnější než česká nejvyšší soutěž určitě není.

Jak jste zatím spokojený se svými výkony na jihu Moravy?
Nejsem spokojený vůbec. Nejde to. Ani jako tým nehrajeme dobře. Asi je to tou změnou oproti první lize. Musíme plno věcí vypilovat, a pak se uvidí, jak to půjde dál. Dnes (30.září, Znojmo–Fehérvár 3:4, pozn.red.) jsme zápas ztratili zbytečně hloupými vyloučeními ve třetí třetině, kdy jsme dostali rozdílový gól v oslabení 3 na 5.

Velkou slabinou Znojma jsou právě častá vyloučení. Probíráte to v kabině?
Bavíme se o tom, ale taky záleží na tom, kteří rozhodčí pískají. Já osobně mám velký problém s hrou do těla. Nevím, jestli tak mám nebo nemám hrát. Pokaždé, když tak zahraju, jdu na trestnou, i když je to čistý. Nikdy nevím, co mám dělat, je to těžké, opravdu nevím.

Trenéři vás posílají na led s mladými hráči. Jak se vám s nimi hraje?
Kluci hrají na svůj věk dobře. Rozkoukávají se v profesionálním hokeji a tato liga je pro ně skvělá příležitost, jak se rozehrát.

NEWSLETTER