Na jihu Moravy se představí úřadující mistr EBEL

Naši soupeři
SO 8. 10. 2011
<em>Znojmo</em> - Na jihomoravský led se chystá jeden z nejbohatších hokejových klubů v Evropě. Doposud pátý tým tabulky a čtyřnásobného mistra Erste Bank Eishockey ligy přivítá znojemský zimní stadion již v neděli. Podaří se Orlům vzít Red Bullu křídla a ukořistit do tabulky další dva body? Přesvědčit se můžete na vlastní oči, souboj dvou „okřídlenců“ startuje v 17:30. Na zápase poprvé zazní nová hymna klubu Orli Znojmo.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Představení soupeře

Třetí nejúspěšnější tým Rakouska nasbíral doposud čtyři mistrovské tituly. Ten poslední právě v loňské sezóně 2010/2011, kdy svedl napínavý finálový boj s Klagenfurtem. O zisku titulu musel rozhodnout až poslední sedmý zápas. Po šedesáti minutách byl stav nerozhodný 2:2, a tak si řeklo o slovo prodloužení, ve kterém uzavřel celou sérii Thomas Koch a Salzburk se mohl radovat z obhajoby titulu pro mistry EBEL.

foto
Salzburg v souboji s Jesenicí

Také letos je jeden z nejbohatších hokejových klubů v Evropě aspirantem na titul. Po osmi zápasech mu patří pátá příčka s deseti body. Naposledy, v pátek, zvítězil doma proti Záhřebu 6:4. Body si rakouský manšaft nepřipsal pouze třikrát a to proti Klagenfurtu, Grazu a Linci.

Sedmnáct Rakušanů, devět Kanaďanů, dva Američané a jeden Izraelec. Na toto složení spoléhá mix trenérů tří národností. Hlavním koučem je již pátým rokem Pierre Pagé, který v minulosti působil jako trenér v zámořských NHL, AHL i německé DEL a čtyřikrát dovedl svůj tým k titulu (2x Salzburk a 2x Berlín). Za své asistenty si Pagé vybral Švéda Kenta Nilssona a Fina Reije Ruotsalainena.

Týmovým statistikám vévodí Rakušan Thomas Raffl (3 + 12), jenž je v celkovém žebříčku ligy na druhém místě. Hned za ním nalezneme Robbieho Earla (8 + 5), Američana s minulostí v NHL. Daniel Erlich (1 + 1) je mladý útočník s izraelskou a kanadskou národností. Do mužstva přišel letos z kanadské OHL a zatím se blýskl jedním gólem a jednou asistencí. Mnoho zkušeností může nabídnout Kanaďan Ramzi Abid, jenž prošel zámořskými, evropskými i ruskými kluby.

Nejlépe z obránců si doposud vedou Brent Aubin (5 + 3) a Matthias Trattnig (1 + 6). Velké jméno má i bek Erik Reitz (0 + 0), Američan se zkušenostmi z NHL i KHL. V dresu Salzburku se mu však zatím příliš nedaří a na svém kontě nemá jediný bod.

Mezi tyčemi spoléhá klub na Joshua Tordjmana, kadanského gólmana, který do týmu Red Bull přišel před sezónou ze zámoří. Jeho úspěšnost po osmi zápasech činí 91,7 %. Dvojku mu dělá Rakušan Thomas Höneckl, 80,5 %.

„Neznáme ani stadion ani tým. Ale jsem si jistý, že Znojmo je hladové po vítězství a v žádném případě nemůžeme soupeře podcenit,“ vyjádřil se asistent trenéra Reijo Rutsolainen v sobotu před odjezdem do České republiky.

Z kabiny Orlů

foto
Filip Landsman se chopil příležitosti a v Jesenici vychytal čisté konto

S velkými změnami vstoupil tým Znojma do utkání v Jesenici. Do branky se vůbec poprvé od první minuty postavil Filip Landsman a premiéra se mu povedla na jedničku. Slovincům nedovolil jediný gól. O dvou bodech pro Orly rozhodla přesilovková dorážka Adama Havlíka. Jediný český tým v mezinárodní soutěži se zásluhou dvacetiletého útočníka zvedl o jednu příčku v tabulce.

Také proti silnému Salzburku, jenž vyznává zámořský styl hokeje, budou chtít svěřenci trenéra Stloukala uspět. „Po výhře v Jesenici jsme spokojeni, ale máme ještě hodně nedostatků, které je potřeba zlepšit. Zvláště důležitá je v našem novém systému hry pozornost ve středním pásmu. Myslím si ale, že když doma podáme podobný výkon jako v Jesenici, můžeme uspět i proti Salzburku,“ prozrazuje Stloukal.

Nejproduktivnějšími Orly stále zůstává čtveřice Jan Lattner (4 + 2) - Jan Šeda (4 + 2) - Martin Podešva (2 + 4) - Petr Kanko (1 + 5). Všichni útočníci nastřádali na svá konta prozatím šest kanadských bodů. O dva body za nimi jsou Adam Havlík (3 + 1) a Peter Pucher (1 + 3). Také přední příčky statistik obránců jsou vyrovnané. Po čtyřech bodech mají Martin Pláněk (3 + 1), Antonín Bořuta (1 + 3) a Lubomír Vosátko (0 + 4).

Do branky by se v neděli měl znovu postavit Filip Landsman. Je pravděpodobné, že do zápasu zasáhne i obránce Martin Škadra, který léčil chřipku.

Nová hymna klubu

Na nedělním utkání bude představena nová hymna Orlů, kterou nazpíval známý český zpěvák a skladatel Aleš Brichta společně s Fan Clubem. Originální CD s hymnou si můžete zakoupit v Baru u Slimáka a při zápase proti Salzburku taktéž ve fanshopu na zimním stadionu za 40,- Kč. Výtěžek z prodeje CD bude použit k výrobě videoklipu.

Krátkou ukázku nové hymny si můžete poslechnout zde.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Wilhelm Schimm (DEU), Georg Veit (AUT)
Čároví: Manuel Nikolic, Manuel Hollenstein (oba AUT)

Sestavy z posledních utkání

ORLI ZNOJMO: Landsman - Platil, Vosátko, Hájek, Štach, Bořuta, Pláněk, Stehlík - Lattner, Šeda, Kanko - Podešva, Pucher, Havlík - Jarůšek, Bartoš, Komínek - Beroun, Haman, Říha.

EC Red Bull Salzburg: Tordjman - Trattnig, Welser, Lynch, Heinrich, Pallestrang, Schlacher, Mühlstein, Duller - Williams, Abid, Aubin - Raffl, Erlich, Latusa - Kristler, Earl, Schiechl - Puschnik, Pöck, Hofer.

Další zápasy 10. kola

Moser Medical Graz99ers - EC REKORD-Fenster VSV
KHL Medvescak Zagreb - EC-KAC
EV Vienna Capitals - SAPA Fehervar AV19
HK Acroni Jesenice - EHC LIWEST Black Wings Linz

NEWSLETTER