Zastaví Orli rozjetý Linec?

Naši soupeři
ČT 20. 10. 2011
<em>Znojmo</em> - Díky tomu, že má EBEL lichý počet účastníků, si Orli dopřáli neděli bez zápasu. Po třech dnech zaslouženého volna se v úterý v plné síle znovu hlásili trenéru Stloukalovi, aby probrali taktiku pro nadcházející duel a připravili se na silný celek z Lince, který prozatím odcházel z ledu jako poražený pouze jedenkrát. Tento jediný skalp současného lídra tabulky ukořistil ve 3. kole nováček soutěže ze Znojma. Nyní se tyto týmy střetnou znovu. Naváží Jihomoravané na své předchozí úspěchy, nebo Linec obhájí svoji neporazitelnost i domácí půdu? Utkání začíná v pátek v 19:15 hodin.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Black Wings patří mezi nejstarší a nejambicióznější týmy ligy, což můžeme sledovat na celé jejich dráze v soutěži. Hlavní cíl svěřenců trenéra Roba Dauma je zisk poháru a nutno podotknout, že letos mají ke splnění tohoto snu dobře našlápnuto. Tým se od prvního buly letošní sezóny s dvaceti nastřádanými body hřeje na výsluní ligové tabulky. Jediným celkem, který Černá křídla během uplynulých dvanácti kol dokázal porazit, jsou právě Orli Znojmo.

Z posledních tří uplynulých zápasů si tým od řeky Dunaj připsal na své bodové konto šest bodů. Dva za výhru po samostatných nájezdech proti Jesenici (4:3), další dvojku za jasné vítězství v duelu s Vídní (5:3). Poslední, kdo nedokázal zastavit rozjetý linecký vlak, byl páteční soupeř Orlů, Medvědi ze Záhřebu. Chorvati podlehli lídrovi na domácí půdě 2:3.

foto
⇒  Brankářská jednička Lince Alex Westlund

Otevřeme-li statistické okénko, vyskočí na nás jména především hráčů s kanadskou národností. Kanadský centr Mike Ouellette vede se svými dvaceti body (10 + 10) s přehledem produktivitu týmu. Druhý v pořadí je jeho krajan, Curtis Murphy, který ač zastává méně vděčný post obránce, má na kontě třináct bodů (4 + 9). Bronzovou příčku se čtyřmi góly a osmi asistencemi okupuje Rob Hisey.

Mužem číslo jedna mezi tyčemi je bývalý reprezentační brankář USA, Alex Westlund. Úspěšnost jeho zákroků se pohybuje nad devadesáti procenty a průměr obdržených branek za zápas se zastavil na čísle 3,13. Svými výkony v brankovišti si vysloužil bezmeznou Daumovu důvěru a prozatím žádného z dvojice Hirn – Lindenhofer do klece nepustil.

Trenér Daum se bude muset i pro zápas se znojemskými Orly obejít bez obránce Justina Kurtze, který obdržel stopku po dobu šesti zápasů v duelu s EC Rekord-Fenster VSV, kvůli ošklivému zákroku na Dereka Damona do oblasti hlavy a krku. Do hry tedy bude moci tento Kanaďan zasáhnout nejdříve 28. října.

Vzájemné zápasy

Jihomoravané se s Linzem střetli hned ve svém druhém a zároveň premiérovém domácím utkání EBEL. Znojemský zimní stadion tehdy sledoval divokou hokejovou přestřelku. K vidění byla rychlá a útočná hra obohacená o dvanáct branek. Skóre utkání otevřela i uzavřela tehdy ještě druhá Soudkova formace, na jejímž konci byli dva Martinové, Podešva a Pláněk. Na druhé straně se dvěma zásahy blýsknul rakouský útočník Gregor Baumgartner. Aréna ve městě vína a okurek se nakonec po šedesáti minutách radovala z vítězství domácích hráčů v poměru 7:5 a zisku dvou bodů.

Z kabiny Orlů

foto
Richard Jarůšek ukončil své čekání na gól a proti Záhřebu se blýskl dvěma brankami

Orli po výměně trenéra hlásí návrat na scénu. Ve třech utkáních ukořistili soupeři šest bodů a v tabulce se posunuli na osmé místo. V pátečním duelu proti Záhřebu si hráči pořádně zastříleli a Chorvaty vykolejili osmi trefami v jejich síti. Dva góly zaznamenal dosud čekající Richard Jarůšek, který byl velmi aktivní a jemuž nový styl hry zřejmě svědčí. Dalším pozitivem jsou také statistiky Filipa Landsmana, ten zatím kapituloval pouze třikrát a může se chlubit úspěšností 93,1%.

Páteční souboj s Medvědy měl ale i své stinné stránky, zápas nedohráli Jan Lattner (žebra) a Peter Pucher. Mimo hru stále zůstává zraněný Lubomír Vosátko. Naopak dobrou zprávou je návrat útočníka Aleše Staňka, který se k týmu připojil již při úterním tréninku a je připraven ihned naskočit do hry.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Roland Aumüller (AUT), Viktor Trilar (SLO)
Čároví: Gregor Korosec (SLO), Martin Smeibidlo (AUT)

Sestavy z posledních utkání

EHC LIWEST Black Wings Linz: Westlund - Mitterdorfer, MacDonald, Mayr, Veideman, Murphy, Scholz, Lukas - Lebler B., Irmen, Keller, Lebler M., Hisey, Ouellette, Spannring, Leahy, Oberkofler, Baumgartner, Mairitsch, Wolf, Grabher Meier.

ORLI ZNOJMO: Landsman - Platil, Škadra, Hájek, Štach, Bořuta, Pláněk, Stehlík - Lattner, Šeda, Kanko - Říha, Pucher, Havlík - Jarůšek, Bartoš, Komínek - Beroun, Haman, Podešva.

Další zápasy 13. kola

Moser Medical Graz99ers - KHL Medvescak Zagreb
EC REKORD-Fenster VSV - EV Vienna Capitals
HK Acroni Jesenice - HDD TILIA Olimpija Ljubljana
SAPA Fehervar AV19 - EC Red Bull Salzburg

NEWSLETTER