Co nového v EBEL #1 – Kdo rozšíří ligu?

Aktuální zprávy
ÚT 13. 3. 2012
<em>Znojmo</em> - Sedmi klubům Erste Bank ligy již sezóna skončila, a tak začaly přípravy na nový ročník. Manažeři a trenéři prodlužují hráčům smlouvy nebo hledají nové tváře. Dlouhá jednání vede i představenstvo soutěže, které by ligu rádo rozšířilo o jeden či více týmů. V roli jsou jak domácí Rakušané, tak slovenské i německé celky. Naopak nejistota panuje ve Slovinsku. Jesenici trápí finanční problémy.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Kdo příští rok v EBEL?

Již od loňského přijetí Znojma do EBE ligy a zvýšení počtu účastníků na jedenáct se dalo očekávat, že léto 2012 slibuje přijetí dalšího, dvanáctého celku. Otevřený zájem zazněl ze Slovenska, spekulovalo se o několika rakouských i německých klubech.

foto
⇒  Zůstane Jesenice v EBEL i příští rok?

Situaci nyní navíc zkomplikoval vývoj v Jesenici. Nejúspěšnější slovinský klub se stále zmítá ve finančních problémech. Za kontroverzních okolností byl propuštěn finský kouč Mälkiä, starosta města nařkl klub z prodání posledního utkání nadstavby ve Vídni (3:11), zástupci Capitals v reakci hrozí žalobou. Celá kauza vrhá velmi špatné světlo nejen na samotný klub, ale i na ligu samotnou a dle zákulisních informací to s budoucností slovinského klubu v lize nevypadá zrovna nejlépe.

Naopak na dveře EBEL klepe rakouský Dornbirn. Rakouští příznivci by si sedmý domácí celek přáli, klub ze západu země navíc v hokejové konfrontaci schází. Zástupci ligy už dle neoficiálních informací provedli několik inspekcí, při nichž na místě neobjevili žádný zásadní problém, který by měl bránit přijetí tamního mužstva do ligy. Jedinou otázkou tak nyní zůstává finanční zajištění, které se klub intenzivně snaží sehnat.

Regionální rival Dornbirnu a bývalý účastník EBEL, Innsbruck, zatím požádal rakouský svaz o svolení účasti v italské nejvyšší soutěži, Serii A. První stanovisko svazu je ovšem zamítavé, slavný rakouský klub s úspěšnou minulostí se ještě snaží rozhodnutí zvrátit. Innsbručtí, kteří postrádají finanční sílu pro účast v EBEL, by rádi nasazovali svůj elitní tým v italské soutěži a rezervu nadále v rakouské Nationallize.

Vídeň zbrojí na novou sezónu

foto
⇒  Bernd Freimüller jako reportér

Silní a ambiciózní Vienna Capitals sice v letošní sezóně v posledním kole zachránili postup do play-off, vypadnutí ve čtvrtfinále je na poměry klubu z hlavního města přesto neúspěchem. Proto pár dní po skončení sezóny začalo vedení s přestavbou kádru. U mužstva nadále zůstává švédský kouč Tommy Samuelsson, pokračovat už ale nebude dvojice útočníků. Taylor Holst míří do Grazu, Daniel Nageler do Villachu.

Naopak kapitán Benoit Gratton prodloužil ve Vídni smlouvu o další dva roky, a Capitals se tak na jeho bodové příspěvky budou moci nadále spolehnout. V budování nového kádru by žlutočerným měl pomoci také nový skaut, kterým byl jmenován Bernd Freimüller. Ten má za sebou několik let zkušeností se skautingem pro týmy NHL a v této sezóně působil jako televizní reportér ServusTV a Laola1.at, přičemž nechyběl na většině domácích utkání Orlů.

NEWSLETTER