Za našimi výkony je tvrdá práce, říkají Helešic s Novotným

Rozhovory
SO 26. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Orlí juniorka je již v celkové tabulce čtvrtá, za jejími úspěchy stojí především týmový výkon. Zálohou, když se tým necítí, je gólmanské duo Jakub Novotný - Petr Helešic. První jmenovaný se nachází na osmnáctém místě mezi ligovými brankáři, druhý je dokonce osmým maskovaným mužem v EBYSL. Oba ale říkají jedno: „Někdy se to nepovede."
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Oba gólmani mají na své straně nuly, Novotný dokonce dvě. Za svými dobrými výkony ale nelze vidět jen je. „Někdy se to tak povede, že máme dobrou formu a tým podržíme, když zaspí obrana. Někdy ale musí tým držet nás, to je potom horší varianta,“ prohlásil Jakub Novotný. Shoduje se s ním i Petr Helešic. „Občas máme smůlu, špatně se vyspíme, jsme nachlazení. Někdy ale hasíme hrubky obránců, za což jsme na ně naštvaní. I s tím vším jsme ale dobrá parta,“ řekl s úsměvem stodevadesáticentimetrový Helešic.

Juniorům se chvatem blíží play-off, nikdo však ještě nemá ponětí, jak bude definitivně vypadat. „Nikdo to tu netuší, jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Myslím si ale, že se tam dostaneme i z nadstavbové části,“ líčil Helešic. „Nástavba bude těžká, ale zvládnout to musíme i přes nedostatek informací. Víme jen to, že po základní části jeden tým vypadne a ve skupině se pak bude bojovat o místa,“ potvrdil Novotný.

Co se kvality ostatních mužstev týče, jsou oba brankáři zajedno. „První tři až čtyři týmy z EBYSL by byly ve středu české juniorské extraligy. Ve Fehérváru je tým složen prakticky z tamní juniorské reprezentace, Slovinci to mají obdobně. A my jsme hned za nimi,“ řekli shodně gólmani.

Nejhorší je asi cestování. I A-tým má občas s přesunem problémy. „Museli jsme si na to zvyknout, někdy to jsou i desetihodinové štace. Výkony i tak ale musíme podávat stoprocentní,“ věděl Novotný. Stejně mluvil i druhý maskovaný mladík. „Teď už je to v pohodě. Tým si na to zvykl a já stejně většinu cesty prospím,“ smál se Helešic.

Shodně se vyřkli mladí sportovci i s oblíbeným a neoblíbeným týmem. „Líbí se nám Fehérvár. Již od prvního zápasu jsme byli vždycky vyhecovaní. Nemáme rádi Vídeň,“ řekli oba.

Na stadiony ale mají brankáři jiný názor. „Všude to jsou krásné haly, ve Fehérváru je starší, ve Vídni zase čiší novotou. Není ale žádná, kde by se mi vyloženě nelíbilo. Nejlepší je to ale samozřejmě ve Znojmě,“ prohlásil Novotný. „Mně se špatně hraje v Innsbrucku. Svítí tam do očí a já nic nevidím,“ líčil Helešic.

S úspěchy týmu jsou oba hráči spokojení. „Žijeme tu jako rodina,“ kvitovali oba. „Nemáme tu žádná individua, prostě jsme dobrá parta. Individuální kvality jdou sice na ledě vidět, v kabině jsme ale spíš zajedno. Nerozlišujeme mezi lepšími a horšími hráči, to nedělá dobře,“ dodal Helešic.

Foto: Libor Duchoň

NEWSLETTER