Do orlího hnízda vbíhají Býci ze Salzburgu

Naši soupeři
ST 30. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Šest bodů ze tří zápasů. Stoprocentní úspěšnost znojemských hokejistů, kterou navíc krášlí bilance patnácti vstřelených a pouze dvou inkasovaných branek. Výtečnou formu mohou nyní Orli potvrdit v domácím měření sil se Salzburgem. Býci se na jih Moravy nevrací příliš rádi, naopak český tým může do zápasu vstupovat se zdravým sebevědomím. Poslední utkání před téměř čtrnáctidenní pauzou startuje na zimním stadionu ve Znojmě ve čtvrtek v 19:15.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Jeden z nejúspěšnějších a nejznámějších rakouských hokejových klubů současnosti se v letošním ročníku Erste Bank Eishockey ligy trápí. Vedení sáhlo k rozsáhlé obměně kádru, v týmu se vystřídalo nespočet hráčů, kteří by vydali na složení dalšího mužstva. Veškerá snaha však nebyla korunována úspěchem a Salzburg bude muset až do posledních chvil bojovat v nadstavbové skupině B o zbylá dvě místa v play-off. Nutno dodat, že to bude mít nesmírně těžké.

Býci vstupovali do nadstavby se třemi bonusovými body za osmé místo po základní části. Během čtyř odehraných kol se bodový zisk navýšil na číslo sedm. Salzburg tedy dva své zápasy vyhrál (5:4 s Dornbirnem a 4:1 s Innsbruckem) a ze dvou utkání odcházel jako poražený (2:4 s Lublaní a 4:5 s Fehérvárem). Momentálně je Red Bull v tabulce B na třetím místě se shodným počtem bodů jako druhá Lublaň. Na vedoucí Orly ztrácí tři body.

Nejproduktivnější dvojicí mužstva jsou kanadští rodáci Justin Di Benedetto (19 + 25) a Ryan Duncan (15 + 23). Bodově nejúspěšnějším obráncem je Dominique Heinrich (8 + 16). V bráně se střídají mladík Luka Gračnar a ostřílený Bernd Brückler, v úterním utkání se mezi tyčemi představil slovinský gólman Gračnar.

Znojemští hokejisté jsou pro Salzburg noční můrou. Ve všech čtyřech vzájemných duelech této sezóny se z vítězství radovali Jihomoravané, Býci přesto získali alespoň dva body za dvě prohry až v prodloužení. „Naše zápasy se Znojmem jsou vždy obtížné. Musíme hrát dobře v obraně, vyhnout se chybám a být chytří. Jsme odhodláni využít naši šanci. Bude to těžké, ale musíme získat dva body,“ zní z tábora Rakušanů.

Z kabiny Orlů

Čtyři kola nadstavby a tři výhry. Úvodní domácí prohra s Innsbruckem je zapomenuta, série tří vítězství v řadě zdravě nabudila znojemský tým a potěšila fanoušky. Po skalpech Dornbirnu (7:1) a Lublaně (5:1) si Orli vyšlápli i na Fehérvár, který na maďarském ledě přehráli 3:0 po gólech Kima Strömberga, Juraje Rožníka a Marka Urama. Právě Uram skóroval již ve třetím utkání v řadě. První letošní nulu mohl oslavit brankář Filip Landsman.

foto
Marek Uram (8 + 16)

Znojemskou kabinou nadále obchází nepříjemný stín nachlazení, který vystavil ve Fehérváru stopku pro Adama Havlíka a Kyla Whartona. „Oba jsou nemocní. Adam Havlík má antibiotika, Kyle se byl ukázat ve středu dopoledne na zimáku, ale ještě s námi netrénoval. Zatím nevíme, jestli budou ve čtvrtek hrát, rozhodne se až v den zápasu,“ prozradil asistent hlavního trenéra Znojma Petr Kučírek.

Pozitivní bilance se Salzburgem dává tušit, že se český tým bude snažit držet hry, která se proti soupeři osvědčila už v minulosti. „Musíme kvalitně a agresivně napadat, oni potom začnou dělat chyby v obranném pásmu. To nám přineslo úspěch i v předchozích vzájemných zápasech,“ řekl trenér Kučírek.

Vzájemné zápasy

1. kolo: Salzburg – Znojmo 1:3
14. kolo: Znojmo – Salzburg 5:4p
27. kolo: Znojmo – Salzburg 4:3p
43. kolo: Salzburg – Znojmo 3:4

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Peter Gebei #11, Ladislav Smetana #3
Čároví: Balazs Kovac #86, Andreas Hütter #73

Sestavy z posledního utkání

ORLI ZNOJMO: Landsman - Sova, Pláněk, Henry, Štach, Bořuta, Kulmala, Tichý - Strömberg, Fiala, Jarůšek - Rožník, Bartoš, Beránek - Beroun, Šeda, Lattner - Müller, Pucher, Uram - Komínek.

EC Red Bull Salzburg: Gračnar – Lynch, Trattnig, Davison, Glenn, Mühlstein, Heinrich, Welser, Pallestrang – Komarek, Schremp, Obrist – Raffl, Duncan, Pöck, Regier, Cullen, Di Benedetto – Kristler, Bischofberger, Latusa.

Další zápasy 5. kola nadstavby

SAPA Fehérvár AV19 - Dornbirner EC
HC TWK Innsbruck “Die Haie“ - HDD Telemach Olimpija Ljubljana
EC VSV - Moser Medical Graz99ers
KHL Medveščak Zagreb - UPC Vienna Capitals
EHC LIWEST Black Wings Linz - AC-KAC

NEWSLETTER