Orlím zrakem: Petr Beránek vs. Patrick Obrist

Statistická smršť
SO 2. 2. 2013
<em>Znojmo</em> - Čtvrteční domácí duel se Salzburgem výrazně napomohl znojemským nadějím na play-off. V dramatickém utkání, které Orli rozhodli ve svůj prospěch až v závěrečné třetině, jsme se zaměřili na hru nejmladších členů mužstev, tedy útočníky Petra Beránka a Patricka Obrista. Pro oba hráče je letošní sezóna tou premiérovou v EBEL, oba mají za sebou zahraniční minulost a reprezentační zkušenosti. Jejich zápasové statistiky a komentář Petra Beránka je pro vás připraven v těle článku.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Začátek utkání se Salzburgem vám příliš nesedl, čím vás soupeř zaskočil?
My sami jsme vstoupili do zápasu trochu zlehka, až mě to samotného překvapilo. Soupeř dobře napadal, to nás asi trochu zaskočilo. Navíc se dostávali často i ke střelbě. My jsme hodně kazili, ztráceli puky ve středním pásmu, špatně jsme si přihrávali. Až tak v polovině zápasu jsme se dokázali zvednout. Konečně nám vyšly i přesilovky, což je výborné.

Byl jste na ledě u prvního gólu Znojma, při němž jste zaznamenal asistenci. Můžete celou situaci popsat?
Dobře jsme si předali puk s Lubošem Štachem, měl jsem volný prostor, tak jsem poslal puk křížem na Vesu Kulmalu. Ta jeho střela...no prostě tam padla.

Ve třetí třetině jste během pěti minut obrátili skóre, jaké byly další pokyny ze střídačky?
Po gólu na 3:2 jsme chtěli hrát hlavně dobře dozadu, možná už jsme přestali myslet na další branku. Nám je teď úplně jedno, jestli dáme tři nebo čtyři góly. Důležité je vítězství.

foto
⇒  Petr Beránek (4 + 12)

Konec utkání ale patřil Salzburgu, který dotíral na znojemskou bránu. Bylo vám v závěru hodně horko?
My jsme se snažili hráli to svoje, tedy vyhazovat puky z našeho pásma, nepropadat v obraně. Myslím, že jsme ten závěr zvládli perfektně. Nerozhodilo nás ani vracení časomíry.

Se Salzburgem jste vyhráli předešlé čtyři zápasy, mohlo i to ovlivnit závěr?
Je pravda, že soupeř tyto předchozí zápasy v hlavách určitě měl. Psychika udělá hodně, ale nemyslím si, že by se nás zalekli. Naopak pro nás může být povzbuzující, že jsme je dokázali opět porazit. Příští zápas hrajeme odvetu v Salzburgu, budeme si věřit.

V poslední době se objevujete v přesilových hrách s Petrem Pucherem a Markem Uramem, jaká je vaše spolupráce?
Do několika přesilovek už jsem s nimi naskočil a nemůžu si stěžovat, už se nám podařilo dát několik gólů. Jsem za tuto důvěru od trenéra velmi rád. Předtím jsem na přesilové hry až tak často nechodil.

Nahrály vám i ostatní výsledky, máte nyní pětibodový náskok před soupeři. Může to být již rozhodující?
Určitě se nám teď bude lépe hrát, zvláště když víme, že máme relativně velký náskok před nejbližšími pronásledovateli. Zvedne nám to sebevědomí. My ale nebudeme hrát na to, abychom jen bránili. I dál chceme vyhrávat všechny zápasy.

Další utkání hrajete až 13. února, jaký na vás čeká do té doby program?
Máme teď tři volné dny, sejdeme se zase až v pondělí 4. února. V týdnu budeme klasicky trénovat. Zatím ještě nevím, jestli bude volný i další víkend.

Petr Beránek

Devatenáctiletý brněnský odchovanec má za sebou angažmá ve finských i zámořských juniorských ligách. Beránek si již vyzkoušel národní dres, účastnil se MS “18“ i “20“. Po třech letech v zahraničí se vrátil domů a před sezónou se objevil v barvách Znojma. Ve své premiérové sezóně v EBEL zatím odehrál třicet osm utkání s bilancí čtyř gólů a dvanácti asistencí.

Ice-time útočníka, jenž hraje pod číslem "93", překročil v zápase třináct minut. Jeho nejdelší střídání trvalo sedmdesesát osm vteřin, nejkratší pak deset vteřin. Na konci první třetiny inkasoval menší trest za sekání. Větší část tohoto trestu si Beránek odnesl ještě do druhé části hry. Sedm vteřin po jeho návratu na led Znojmo poprvé v utkání inkasovalo.

O minutu později byl Beránek také u vyrovnávací trefy Orlů v přesilové hře, při níž asistoval. Sám pak jednou ohrozil gólmana Gračnara, jednou byl jeho pokus zblokován.

Patrick Obrist

Rovněž devatenáctiletý rodák z rakouského Dornbirnu maximálně využil polohy svého mateřského města při hranicích se Švýcarskem a velkou část mládežnické kariéry odehrál v zemi helvétského kříže. Svými výkony si zajistil nominace do reprezentačního výběru Rakouska. Na několika velkých akcích se dokonce na jeho dresu vyjímalo kapitánské “C“. V sezóně 2012/2013 poprvé nakoukl do Erste Bank Eishockey ligy. Doposud odehrál dvacet osm utkání, v nichž si připsal pět gólů a šest asistencí.

Před utkáním ve Znojmě byl Patrick Obrist uveden v oficiálním zápise jako člen první útočné formace, ve hře však tolik prostoru nedostával. Jeho ice-time v utkání se nepřehoupl přes sedm minut, přesto dokázal jednou ohrozit znojemského gólmana Kacetla střelou z vrcholu kruhu. Nejdéle byl na ledě ve druhé třetině, naopak v závěrečném dějství absolvoval jen dvě střídání.

Beránek vs. Obrist v číslech

Petr Beránek Patrick Obrist
13:29 Čas na ledě celkem 6:40
4:05 - 1. třetina 2:36
4:12 - 2. třetina 2:41
5:12 - 3. třetina 1:23
1:12 Nejdelší střídání 0:42
0:10 Nejkratší střídání 0:14
0 Góly 0
1 Asistence 0
2 min. Vyloučení 0 min.
1 / 1 / 1 Střely (na branku / mimo branku / zblokované) 1 / 0 / 0
16 / 5 Přihrávky (úspěšné / zkažené) 7 / 3
3 / 1 Puky (získané / ztracené) 1 / 2

NEWSLETTER