Na jeden gól se doma nevyhrává, ví Lubomír Štach

Rozhovory
ST 27. 2. 2013
<em>Znojmo</em> - V průběhu sezony se dostal až na čelo kanadského bodování obránců, kde se střídal s Burkem Henrym. V zápase proti Vídni asistoval na jediný znojemský gól. Přesto je vsetínský odchovanec Lubomír Štach kritický. Znojmo i přes fakt, že Vídeň těsně přestřílelo, prohrálo o dva góly. „Šance jsme měli, ale neproměnili jsme je. To nás stálo zápas," mrzelo po zápase šestadvacetiletého beka.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Jak byste zhodnotil prohru s Vídní?
Zápas se mi samozřejmě hodnotí špatně, protože jsme prohráli. Každý soudný člověk viděl, že utkání bylo vyrovnané, obě mužstva předvedla dobrý výkon. Bohužel nám nebylo přáno, tak bych to asi zhodnotil. Nebudeme se vymlouvat, šance jsme měli a neproměnili je. Vídeň měla také šance, ale proměnila je. V závěru druhé třetiny jsme se zbytečně moc nechali unést emocemi, a to je špatně. Z toho se musím poučit. Příště musíme hrát pořád stejně, ať nás řežou nebo neřežou.

foto
⇒  Lubomír Štach (v play off 0+1)

Co tedy bylo hlavní příčinou porážky?
Ne to, že jsme se nechali unést, ale to, že jsme neproměnili naše šance, které jsme měli. Řekl bych, že Vídeň byla dvě třetiny slabším týmem. V prvním dějství sice hráli lépe, to musím uznat, ale ve zbylých dvou dvacetiminutovkách jsme je přehrávali.

První třetina ale paradoxně skončila gólově vyrovnaně, čím to?
V prvním dějství nás skvěle podržel gólman, chytil neuvěřitelné věci. Vlastně celkově nás gólmani drželi celou sezonu. Ve druhé třetině jsme se potom dostali do tempa, lítali jsme hlava nehlava, vyhecovali jsme se a vytvářeli si šance. Naneštěstí jsme nebyli dost důrazní v koncovce nebo jsme neměli dost klidu, nevím, čím to bylo. Šancí bylo dost, na jeden gól doma asi těžko vyhrajeme.

Utkání bylo plné ostrých hitů a strkanic, je to pro play-off běžné?
Samozřejmě, to k tomu patří. Nemyslím si ale, že by to bylo v nějaké neúnosné míře, všechno se odehrálo v rámci mezí. Spíše si myslím, že to co se dělo, nebylo zásluhou jednoho týmu. Tak bych to asi řekl.

Je potřeba změnit něco na hře do dalších zápasů?
Tohle je plně v kompetenci trenéra. My jsme šance měli, jen jsme je neproměnili. To stejné bylo i ve Vídni při prvním zápase. Nevím, jestli je potřeba něco měnit, kromě proměňování šancí samozřejmě. Možná bychom měli být důraznější před naší bránou a nepropadat tolik, vícekrát se nám stalo, že se dostávali do přečíslení. To se nám už nesmí stávat.

Dalo by se říci, že Vídeň takovou taktiku hrála? Na brejky?
Ano, soupeř hrál naprosto v klidu a čekal na svou šanci. Ta přišla hned třikrát. My jsme bruslili jako blázni, snažili jsme se, zápas nás stál více sil než jsme chtěli. Šance jsme měli a neproměnili je. To nás stálo utkání, pokud to mám hodnotit.

NEWSLETTER