Na znojemský hokej bychom měli být hrdí, říká Pavel Ohera

Rozhovory
SO 9. 3. 2013
<em>Znojmo</em> - Závěr druhé sezóny Orlů v EBEL s sebou přinesl několik spekulací i otázek o budoucím směřování znojemského hokeje. „Orli zůstávají ve Znojmě," odpovídá prezident klubu Pavel Ohera na tu nejzásadnější z nich. Zatímco o sportovní stránce klubu se mohli diváci přesvědčovat na vlastní oči na tribunách znojemského stadionu, stránku ekonomickou, administrativní i budoucí filozofii klubu popisuje spolumajitel Orlů v tomto rozhovoru.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

V úterý pro Znojmo skončila druhá sezóna v mezinárodní Erste Bank Eishockey lize. Jaké jsou momentálně vaše pocity?
Především bych chtěl poděkovat divákům i partnerům klubu za přízeň a podporu, kterou nám v uplynulé sezóně poskytovali. Opravdu si ji vážíme a věříme, že na ni úspěšně navážeme v budoucnu.

Hodně se spekuluje o možném přesunu EBEL do Přerova. Jaká je aktuální situace?
V tuto chvíli nabídka z Přerova leží na stole, je připravený 1 milion euro, tedy zajištěný sezónní rozpočet klubu. Radnice i podnikatelé mají o EBEL enormní zájem. Ví, že to je dobrý produkt. Musím přiznat, že mě tento zájem příjemně překvapil a chtěl bych, aby se takové prostředí podařilo vybudovat i ve Znojmě.

Nemá tedy Přerov sám zájem pokusit se dostat do ligy nezávisle na Znojmu?
Představa, že by se nějaký klub sám přihlásil do EBEL, je zkreslená. Pořád je to rakouská liga. Erste Bank coby titulární sponzor má zájem rozvíjet přednostně rakouský hokej a k tomu navíc přibrat týmy z ostatních zemí, kde funguje a které tomu mohou pomoci. Přijetí nového člena si navíc musí odhlasovat samy kluby. Takže to není tak jednoduché, jak si někteří lidé představují.

Má s jednáním kolem Přerova nějakou spojitost Pavel Čech, který přišel do vedení klubu s cílem najít generálního partnera?
Ne, to jsou věci, které spolu nesouvisí. Platí původní dohoda. Pokud Pavel Čech do dubna nepřivede generálního partnera, vrací se jeho podíl v klubu zpět do mého vlastnictví.

Jaká je tedy nejbližší budoucnost Orlů?
Orli zůstávají ve Znojmě. Rozjeli jsme tady nějaký produkt, který jsme tehdy přebrali s osmimilionovým dluhem. S ním jsme se nejdříve museli vypořádat. Momentálně každý rok klub výrazně dotuji ze svého. Dál už to bohužel dělat v takové míře nemůžu. Podařilo se nám ve Znojmě etablovat skvělý produkt, který vzbuzuje pozitivní reakce i v zahraničí. Bohužel mám pocit, že možné přínosy EBEL ve Znojmě plně neoceňují někteří potenciální sponzoři a fanoušci. Město si tento potenciál začíná uvědomovat a uvažuje o bližší spolupráci v oblasti strategie cestovního ruchu.

Jak to vypadá s jednotlivými složkami příjmů klubu?
Diváků nám vzhledem k velikosti města chodí opravdu hodně a za to jim patří velké poděkování. Vzhledem k cenám vstupenek jsou ale příjmy klubu z návštěvnosti v porovnání s ostatními celky EBEL až čtyřikrát nižší. S tím asi nic neuděláme. Pokud je někde potenciál ke zvýšení návštěvnosti, je to především v Rakousku. Toho jsme si vědomi.

foto
⇒  Jan Lattner je jedním ze znojemských odchovanců v týmu

Co sponzoři?
Máme pouze několik sponzorů ze Znojma, zbytek je odjinud. Velkou měrou nám pomáhají dotace od města Znojma. Pro rok 2013 je to 4,5 milionu korun. Setkáváme se s názorem, že přece nebudeme dávat Oherovi peníze na hokej. Ale hokej na této úrovni opravdu není ziskový byznys a hradit každoroční ztrátu z mých prostředků není reálné. Byl bych rád, kdybychom my jako klub, město, fanoušci a místní podnikatelé spojili svoje síly a tvořili budoucnost znojemského hokeje. Nejedná se jen o profesionální sport, ale je to příležitost pro propagaci celého regionu, šance pro místní podnikatele, jak dát vědět o svých produktech a službách i v zahraničí, i příležitost pro rozvoj mládežnického hokeje. Chceme přece stavět tým na našich odchovancích. V neposlední řadě jde o skvělou show pro místní diváky. Je to náš znojemský produkt, buďme na něj hrdí! Smějeme se třeba Brnu, ale tam ta určitá brněnská hrdost existuje. Proto jsou taky schopni dát dohromady peníze.

Jak vypadá spolupráce s městem Znojmem?
S městem vedeme konstruktivní dialog. Jeho představitelé jasně deklarovali, že mají zájem na tom, aby se ve Znojmě hrál dál kvalitní hokej, a že by chtěli více využít potenciál EBEL pro cestovní ruch. Společně s námi chtějí také zkulturnit prostředí na zimním stadionu. Proběhne rekonstrukce střechy, osvětlení a ozvučení, rádi bychom vylepšili sociální zařízení. Máme požádáno o dotace na nové mantinely. Z těchto úprav nemá užitek jen hokej, ale i návštěvníci kulturních akcí, které se na zimním stadionu pořádají.

Nebylo by možné snížit výdaje klubu, případně jakým způsobem?
Ledy, hole a výstroje si platíme z rozpočtu jako kdokoliv jiný, stejně jako pronájem šaten. Je potřeba si uvědomit, že to tady děláme prakticky na koleně. Vedení klubu má pouze dva zaměstnance, zbytek to dělá zadarmo. Každou korunu neotočíme dvakrát, ale dvanáctkrát. Potřebujeme nyní stabilizovat rozpočet 1 milion euro. Jediná složka, na které můžeme ušetřit, jsou platy hráčů. Půjdeme tedy cestou mladých hokejistů. Jsme oddíl, který se musí zaměřit na výchovu mladých talentů, což také může výrazně pomoci ke stabilizaci finanční situace klubu do budoucna.

Mohl byste popsat administrativní rozdělení klubu mezi český a rakouský hokejový svaz?
Momentálně je A-tým pod rakouským svazem, všechny ostatní složky klubu v Česku. Být administrativně v Rakousku nám přináší jednu nesmírnou výhodu. Každého hráče z Česka bez smlouvy můžeme přivést zadarmo, aniž bychom platili odstupné. Nevýhodou je to, že musíme držet o něco širší kádr, protože nemáme možnost využít střídavých startů. Když hráče přivedeme na transfer, je jeho působení omezeno na jednu zemi a po vypršení uzávěrky přestupů s tím už nejde nic dělat.

Existuje možnost návratu A-týmu pod Český svaz ledního hokeje?
Možnost návratu pod český svaz existuje. Je to otázka, nad kterou intenzivně přemýšlíme a zkoumáme, která cesta je pro nás výhodnější. Kdybychom byli pod českým svazem, mohli bychom naplno využívat možností hostování a střídavých startů, ale za příchozí hráče museli platit tabulkové hodnoty. Navíc by tu byl ještě paradox v podobě toho, že podobně jako Lev Praha bychom sice za příchozí hráče museli platit tabulkové hodnoty, ale od nás zpět do Česka by mohli odejít zdarma. Extraligové kluby na druhou stranu vnímají, že EBEL je mnohem kvalitnější než 1. liga, a rády by k nám posílaly mladé hráče.

Jak to vypadá s příchody a odchody hráčů, případně složením realizačního týmu?
Teprve v úterý nám skončila sezóna. Sportovní otázky i složení realizačního týmu začneme řešit příští týden. Fanoušci se brzy doví více informací.

NEWSLETTER