Znojemští junioři vstupují do semifinálových bran EBYSL

Juniorský hokej
SO 16. 3. 2013
<em>Znojmo</em> - Orlí juniorku čeká nejdůležitější část ligového ročníku 2012/2013. V semifinále play-off změří mladí Orli síly v sérii na dva vítězné zápasy s Lublaní a své úvodní utkání odehrají v sobotu od 17:15 na ledě Slovinců. Jihomoravská odveta je plánována na středu v 16:45. „Zvu fanoušky, aby nás přišli podpořit v co největším počtu, už mám přislíbeny i bubeníky. Hráči se na zápas těší a s příznivci v zádech se budou rvát do poslední chvíle. Bubny a hlasivky diváků nás poženou k výhře,“ láká na středeční utkání trenér Radek Haman.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Až výsledky posledního kola nadstavby rozhodly o soupeři Orlů v semifinále play-off, los nakonec padl na mužstvo z hlavního města Slovinska. „Nechtěli jsme si vybírat. Už pár kol před koncem jsme věděli, že se utkáme buď s Lublaní, nebo s Jesenicí. S oběma týmy jsme v sezóně hráli dva zápasy a ani v jednom případě jsme nezvítězili (s Lublaní prohry 3:6 a 4:8). To beru v tuto chvíli jako malé plus, protože půjdeme do zápasu s čistou hlavou, s pokorou, ale zároveň si budeme věřit a chceme zvítězit,“ bojovně prohlásil hlavní trenér juniorky Radek Haman.

Přestože Znojmo na svého semifinálového soupeře čekalo až do posledních chvil, samo mělo jistotu postupu již několik týdnů. Jak s touto příjemnou situací naložilo? „V předchozích zápasech jsme si zkoušeli něco na play-off, chtěli jsme dát prostor všem klukům, protože nevíme, kdy může přijít nějaká nemoc, zranění. Musím ale přiznat, že motivace v některých zápasech ke konci nadstavby už byla trochu slabší. Když už o nic nejde, tak se motivace přeci jen hledá hůře,“ přiznal kouč.

Jednou z největších slabin Orlů je časté vylučování, které by mohlo především v play-off velmi brzy srazit šance na postup do finále. „Snažím se kluky upozorňovat téměř pořád, ale máme s tím stále problém. Už to spíš působí opačným efektem – v kabině před zápasem na to upozorním a ve 3. minutě máme dva vyloučené hráče. Musím ale zároveň říct, že počet vyloučení se nám snižuje. Nevyčítal jsem klukům ani tak dvouminutové fauly, spíš jsou potíže s vyššími tresty za mluvení a protesty. Budeme se tomu snažit předcházet, uvidíme, jak zapískají rozhodčí. Nebudeme ale brečet nad tím, jestli nás vylučují, my si vítězství musíme uhrát na ledě.“

foto
⇒  Radek Haman vede znojemské juniory do play-off

Samotná série se hraje na dva vítězné zápasy. Ke svému prvnímu duelu nastoupí Orli v sobotu 16. března, jihomoravská odveta se uskuteční ve středu 20. března. Případné třetí utkání je na programu opět v sobotu 23. března na ledě Lublaně. „Play-off by mělo být kořením celé sezóny. Trochu mě mrzí, že se hraje pouze na dvě vítězství. Jedno utkání se vám nemusí povést a to druhé už je potom na hraně. Myslím, že minimálně tři vítězství by byla lepší varianta. I vzhledem k cestování by bylo lepší odehrát dva zápasy na ledě soupeře, potom třeba dva doma. Asi to chtěli udělat po vzoru EBEL, ale domnívám se, že je to ke škodě hokeje,“ přemítá Radek Haman.

Znojemské juniorské mužstvo odjíždí k sobotnímu klání v téměř kompletní sestavě. „V bráně začne jako jednička Petr Helešic. Jakub Novotný je stále zraněný, jinak máme kompletní kádr. Byly nějaké menší virózy, ale ty jsme už dostali pod kontrolu,“ posílá fanouškům dobrou zprávu Radek Haman.

Ve druhé dvojici, která se utká o postup do finále, je lídr ligové tabulky z Fehérváru a další slovinský klub Jesenice. „Nevím, jaké spolu mají tato mužstva vzájemné zápasy, ale mírně bych favorizoval Maďary. Jsou velmi silní a mají hodně vyrovnané všechny formace,“ prozradil svůj tip trenér znojemské juniorky. (Pozn.red. Fehérvár nad Jesenicí dvakrát zvítězil 4:2 a 5:2)

Ve vyřazovacích bojích premiérového ročníku EBYSL se trochu překvapivě neobjeví ani jeden z rakouských týmů. „Přiznám se, že jsem nad tím příliš nepřemýšlel. Samozřejmě jsem to vnímal, ale my jsme hleděli hlavně sami na sebe. Už dříve bylo avizováno, že pokud se nedostane žádné rakouské mužstvo do play-off, tak si dva jejich nejlepší celky zahrají spolu o titul šampióna Rakouska,“ naráží trenér na fakt, že o pohár nejlepšího rakouského juniorského celku mezi sebou svedou bitvu Graz a Klagenfurt.

NEWSLETTER