Statistická smršť první poloviny základní části EBEL

Statistická smršť
ČT 7. 11. 2013
Základní část Erste Bank Eishockey ligy spěje do své poloviny. Znojemští hokejisté nastoupili již k devatenácti duelům a pětadvacet jich do poloviny ledna ještě odehrají. Aktuálně se pohybují na dělené šesté příčce s Villachem se ztrátou sedmi bodů na první Bolzano.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Statistická bilance Orlů

Starty Orlů v EBEL

  • 2011/2012: 17 bodů
  • 2012/2013: 23 bodů
  • 2013/2014: 24 bodů

* počty bodů získaných po devatenácti úvodních zápasech

Soutěž pro Orly nezačala zrovna nejlépe. V prvních čtyřech kolech si přispali pouhé tři body a pohybovali se na předposledním jedenáctém místě tabulky. Poté však svěřenci trenérů Jiřího Režnara a Milana Navrátila nasedli na vítěznou vlnu a během čtrnácti dnů se vyhoupli o devět míst výše. Sedmizápasovou sérii, kdy ztratili jediný bod, přerušil až 18. října rakouský Graz, kterému podlehli 1:4.

V dalších duelech se Znojmu dařilo střídavě, což je před reprezentační pauzou poslalo na dělené šesté místo s Villachem. Nutno však podotknout, že rakouský celek odehrál o dvě utkání více. Jihomoravané momentálně mají na svém kontě deset výher a devět proher. Během devatenácti kol vstřelili 65 branek, což činí průměr 3,4 gólu na zápas. Obdrželi o osm branek méně.

Nejproduktivnější hráč Orlů, dvaadvacetiletý odchovanec Adam Havlík

Orli průměrně inkasují 15,74 trestných minut na zápas, což je nejvíce z dvanácti týmů EBEL. V oslabení si však vedou poměrně dobře. Procentuální úspěšnost odpovídá 83,87, v oslabení skórovali pětkrát. Oproti loňsku je Znojmo více produktivní v přesilovkách. Procentuální úspěšnost jejich využití činí 17,28.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je Adam Havlík s jednadvaceti kanadskými body (8 + 13). Nejlepším střelcem pak Jan Lattner, který k sedmi asistencím přidal jedenáct gólů. Z obránců se zatím daří nejvíce Richardu Pavlikovskému, jehož statistiky čítají deset bodů (1 + 9). Nejvíce branek vstřelil z beků nováček Michael Kolarz, a to konkrétně tři v pěti duelech (3 + 1).

Titul „zlého“ muže nese Martin Podešva, kterému bylo uděleno již 44 trestných minut. Na záda mu šlape Milan Procházka (37 TM). Gólmanská jednička Sasu Hovi dosahuje úspěšnosti přes devadesát procent. Ve třinácti zápasech, které odchytal, inkasoval průměrně 2,95 gólu na utkání. V posledním střetu s Lublaní si připsal první čisté konto.

Co se týče divácké návštěvnosti, devět domácích střetnutí navštívilo 20 511 lidí. V průměru to činí 2 279 fanoušků na zápas. Nejvíce jich zavítalo na duel se Salzburgem (2 562), nejméně pak na Innsbruck (1 843). Nejvyšší návštěvnost si Orli užili ve Vídni, kam zamířilo 4 850 hokejových příznivců.

Statistická bilance EBEL

Nejlepší týmové statistiky

  • Úspěšnost oslabení: Graz (88,17 %)
  • Úsp. přesilovek: Villach (27,27 %)
  • Fair-play: Bolzano (9,95 TM/zápas)
  • Nejvíce výher: Salzburg (14)
  • Nejvíce VB: Salzburg (77 gólů)
  • Nejméně IB: Vídeň (44 gólů)

V dosavadních 121 zápasech letošního ročníku EBEL padlo již 731 branek, což je v průměru 6,04 trefy na zápas. Tři utkání přinesla dokonce po jedenácti gólech. Naopak nejchudší na branky byl duel Graz – Klagenfurt, který skončil po šedesáti minutách stavem 1:0. Nejvyšší výhru 9:1 slavila Vídeň proti Salzburgu, respektive Salzburg proti Villachu.

Na špici tabulky se pohybuje nováček a zároveň největší překvapení letošního ročníku – HC Bolzano. Italové prohráli sedmkrát. Nedaří se naopak Lublani, která je s pouhými pěti body na poslední příčce. Zvítězit dokázala jen ve dvou případech a v polovině října vyměnila trenéra. Trenérská rošáda se udála i v Grazu, kde Maria Richera nahradil Fin Petri Matikainen.

Kanaďan Dany Sabourin chytal i v NHL

První dvě místa kanadského bodování patří Villachu. John Hughes nastřádal již 37 bodů (11 + 26). Na paty mu šlape Derek Ryan, který má o jeden bod méně a je zároveň nejlepším střelcem soutěže (15 + 21). Místo nejproduktivnějšího obránce zastává Sebastien Piche (6 + 18) z Bolzana. Nejtrestanějším hráčem je pak Michael Siklenka z Klagenfurtu (78 TM).

Nejlepší zastoupení v gólmanských statistikách má Graz. Brankář Dany Sabourin se chlubí úspěšností 93,5 %. Hned za ním je Matthew Zaba (92,8 %) z Vídně a Michael Ouzas (92,5 %) z Linzu. Znojemský Sasu Hovi (90,4 %) je na pozici třinácté. O místo níže je jediný český gólman v lize Jaroslav Hübl (90,3 %) z Bolzana.

NEWSLETTER