Výjezdy v EBEL? Zážitky na celý život, říká Jakub Maršalík

Fanclub
NE 10. 11. 2013
Jednu z největších akcí letošní sezóny, vlakový výjezd do Vídně, má Fan Club Orlů úspěšně za sebou. „S přípravou se vždy začíná dva až tři měsíce dopředu," upozorňuje hlavní organizátor Jakub Maršalík. Nejen o této akci, ale i dalších výjezdech a atmosféře na stadionu je následující rozhovor.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Jak zpětně vzpomínáte na vlakový výjezd do Vídně?
Bylo to náročné. Jsem docela rád, že už to máme za sebou, ale myslím, že výjezd se vydařil. Jediná věc, která mě trochu mrzí, je noční výluka na železnici, kvůli které se muselo v Retzu přesedat do autobusů. To jsme ale nemohli ovlivnit. Celkově to podle mě dopadlo dobře. Dohromady jelo vlakem 205 lidí, z toho 26 fanoušků z Rakouska, kteří se k nám připojili v Hollabrunnu.

Co vše obnášela organizace?
Musí se začít dva až tři měsíce předem. U rakouských drah máme kontakt, přes něj objednáme vlak, dáme požadavek na zvětšení jeho kapacity a prodloužení večerního spoje až do Znojma. Poté musím rozpočítat cenu, kterou budu vybírat od každého účastníka. Skládá se z objednávky vlaku, ceny za jízdenku, lístku na metro, vstupenky na zápas. Je to docela náročné a sám bych to asi těžko zvládal. Pomáhá mi proto Martin Eliáš, a to hlavně v komunikaci s Rakušany. Já komunikuju ještě s Českými drahami. Minimálně měsíc dopředu musí začít samotná propagace. S tiskem plakátů pomáhá další člověk, Michal Trtil. Jak se výjezd blíží, evidujeme počet lidí, kteří se na výjezd chystají. Letos to bylo ještě komplikovanější v tom, že jsme se teprve 14 dnů před cestou dozvěděli o výluce a museli narychlo sehnat autobusy, což byl docela problém. Nakonec se mi to asi po pěti dnech podařilo vytelefonovat.

Angažuje se v takové akci nějakým způsobem rakouská policie?
Ano, od vídeňského klubu dostali informaci, že se k nim chystáme. Asi 14 dní před cestou se sami ozvali Martinu Eliášovi, na kterého měli kontakt z loňska. Znovu nás čekali na nádraží Praterstern a doprovázeli až k hale. Poslali nám i nějaká pravidla, kterých jsme se měli držet.

Výjezd
Vlakového výjedu na zápas Vídeň – Znojmo se 1. 11. 2013 zúčastnilo 205 fanoušků Orlů

Jak taková pravidla dostanete mezi účastníky výjezdu?
Loni jsme měli pro všechny nachystaný bulletin, ale letos nebyl čas ho tisknout. Takže jsme si vše jen řekli cestou ve vlaku. Šlo hlavně o pravidla týkající se pyrotechniky a různých nápisů. Tak nějak už víme, s kým to řešit (úsměv).

Zvládnete si vůbec užít výjezd, nebo je to spíš starost?
Pro nás, co výjezd organizujeme, je to starost do té doby, dokud nejsou všichni na stadionu. Poté už je to spíš o tom, aby se co nejméně lidí ztratilo na cestě zpátky (smích). To se letos nepodařilo úplně stoprocentně a jeden člověk tam zůstal, ale dopadlo to dobře.

Do jaké míry je složitější pořádat vlakový výjezd v porovnání s autobusovým?
U autobusových výjezdů už máme svého dopravce, všechny věci s ním zvládneme vyřešit v jednom nebo dvou telefonech. Vlakový výjezd je v tomhle řádově několikrát složitější.

Jaké další výjezdy má Fan Club v letošní sezóně naplánované?

Výjezdy Fan Clubu

Fan Club Orlů chystá v letošní sezóně další výjezdy:

  • 24. 11. Vídeň
  • 15. 12. Salzburg
  • 17. 12. Linz
  • 3. 1. Fehérvár
  • 12. 1. Graz

Více informací i možnost přihlásit se najdete na stránkách fan clubu zde.

Ještě teď v listopadu se chystáme zpátky do Vídně, v prosinci máme v plánu před Vánoci výjezdy do Salzburgu a Linze. Salzburg je tam z toho důvodu, že vychází hezky na neděli. Počítáme s výjezdem na celý den, projdeme si město s vánoční atmosférou i adventní trhy. To by mohlo být lákavé i pro výletnější lidi, nebude to výjezd jen o fandění. A Linz je naše oblíbené místo, kam rádi jezdíme. Je tam dobrá atmosféra i přístup místních lidí. Navíc je to docela blízko. Přestože se hraje v úterý, věřím, že výjezd naplníme. Těsně po Novém roce bychom pak rádi do Féherváru a v lednu do Grazu. Co oproti loňsku chci zlepšit, jsou situace, kdy se nakonec kvůli pár chybějícím lidem nejelo. Mám teď kontakty na kluky z rakouských fanklubů, takže v takových případech doplníme výjezd jimi.

Jak ze svého pohledu po téměř a dvou a půl sezónách hodnotíte mezinárodní EBEL, třeba i v porovnání s českými soutěžemi?
Byl jsem z toho od začátku nadšený. Možná se na to dívám trochu růžovými brýlemi, ale musím říct, že EBEL se mi velmi líbí. Hraje se přímočaře a pro mě jako pro hokejového laika je rychlejší, atraktivnější a zábavnější. Bylo sice fajn mít derby s Třebíčí, ale já osobně mám radši atraktivní výjezdy, které můžeme dělat teď. Člověk se podívá do zahraničí, pozná nová místa i nové lidi. Může udělat třeba dvoudenní výjezd, na kterém jsme byli teď v Innsbrucku a Dornbirnu, loni jsme zase cestovali do Záhřebu… To jsou zážitky na celý život.

Výjezd
Znojemští fanoušci na břehu Bodamského jezera cestou na utkání v Dornbirnu, 12. 10. 2013

Kde se vám líbilo nejvíc?
Rozdělil bych to na dvě části. Co se týče hokeje, atmosféry a vůbec situace na stadionu, tak se mi nejvíc líbilo v Záhřebu a Linzi. Pokud bereme město a prostředí, pak asi v Innsbrucku. Krásný je i Salzburg. Uvidíme, co přinese nováček z Bolzana, tam jsem ještě nebyl.

Jak hodnotíte atmosféru na stadionu ve Znojmě?
Není špatná, ale mohla by být lepší. Osobně nejsem zastánce toho říct, že něco je dobré, a usnout na vavřínech. Hokej potřebuje diváky, ale potřebuje i fanoušky a ti, kdo chodí na hokej už spoustu let, nebudou řvát donekonečna. Je na nás, abychom našli mladé kluky, kteří budou ochotní nechat na zápase hlasivky, vymýšlet chorea a další způsoby, jak fandění zpestřit a atmosféru na stadionu zlepšit.

S čím byste byl v této sezóně spokojen, na ledě i v hledišti?
Byl bych moc rád, kdyby se nám na ledě podařilo probojovat do semifinále. S tím trochu souvisí i situace v hledišti. Nalákat dobrou hrou na zimák další lidi, kteří se nechají strhnout hrou i atmosférou. Uvidí, že EBEL je dobrá soutěž, a další rok zase bude chodit o pár set lidí víc.

NEWSLETTER