Kdo se uspokojí, ten se nezlepší, praví Adam Havlík

Rozhovory
ÚT 19. 11. 2013
Při vstupu Znojma do EBEL byl dlouho také jeho nejvíce úspěšným hráčem, poté jej o bod překonal Peter Pucher. Vloni se dlouho trápil, ale letos opět vládne klubovým statistikám a v EBEL je desátý. Adam Havlík přesto hýří skromností a vyzdvihuje týmový výkon.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Kdybyste se měl vrátit k duelu s Vídní, jak byste jej zhodnotil?
Rozhodně kladně, protože jsme si v kabině říkali, že to bude velice důležitý zápas. Capitals byli o pár bodíků před námi. Kdybychom prohráli, rozdíl by se zvětšil a tlak na nás by byl také větší. Takhle jsme s nimi více méně nastejno. Jinak jsme podali naprosto suprový týmový výkon, nedovolili jsme Vídni až na výjimky téměř nic. Všichni hráči na ledě odevzdali maximum.

4:0 je skvělý výsledek vypovídající o dobré obraně. Padlo toto téma po zápase v Klagenfurtu?
Nejen potom. Říkáme si to víceméně pořád, že v našem i v útočném předbrankovém prostoru musíme být daleko agresivnější a důraznější. To se nám proti Vídni povedlo. Hodně nás také nakoplo ubráněné dvouminutové oslabení pět na tři.

První polovina základní části soutěže je téměř za námi, jak se díváte na pozici Znojma?
Naším dlouhodobým cílem je dostat se do první šestky, abychom mohli hrát v relativním klidu. Nemuseli bychom na poslední chvíli honit play-off, to by bylo opravdu skvělé. Teď to chce neusnout na vavřínech a střádat bodík po bodíku, abychom byli nejhůře na šestém místě a v lednu se mohli připravit na play-off.

Co se v týmu dělo během reprezentační přestávky?
Měli jsme nějaké volno, ti, kteří měli nějaká zranění, se je snažili co nejvíce vyléčit. Přišlo mi to lepší než tréninky, protože za týden se toho stejně moc nestihne, a lepší tak je věnovat čas zraněním a doléčením šrámů. Kluci, co nehráli, se snad už zapojí a budeme moci hrát na čtyři formace. Tak to snad bude nejlepší.

Jste nejproduktivnějším hráčem Orlů, máte nějaké své speciální místo na ledě?
Ne, to rozhodně ne. Výkon týmu nestojí na jednom hráči. Je to spíš tím, že naše pětka chodí na přesilovky, ze kterých se dá vytěžit největší počet bodů. Na to se v týmu nehraje, že má někdo nejvíc bodů. My musíme hrát týmově, tak jako jsme to předvedli proti Vídni. Tak nějak se hraje play-off, v takových výkonech musíme pokračovat. K čemu mi bude, když za sezonu udělám šedesát bodů a tým bude na desátém místě? Tak to nefunguje. Musíme hrát týmově a vyhrávat.

Myslíte, že proti Vídni podal tým takový výkon právě proto, že se hrálo derby?
Nechci říkat, že to byl jiný zápas než všechny ostatní. Ale je to víceméně tak, přijde plný stadion, skvělá atmosféra, jde to cítit ve vzduchu a hráč to pozná. Je to něco jiného, než když přijede poslední tým tabulky a navíc bez fanoušků.

S Vídní jste předvedli skvělý výkon, dá se takové hře něco vytknout?
Vždycky se něco najde. Kdo se uspokojí, tak se nezlepší. Ale myslím, že jsme se naším výkonem přiblížili nějakému optimálnímu výkonu, tak nějak by to mělo vypadat. Duel měl nádech play-off, když takto budeme hrát pořád, tak to bude jedině dobře.

NEWSLETTER