Mistrovství ČR 5. tříd v ledním hokeji

Žákovský hokej
ST 3. 4. 2002
Vyřazením Orlů z play off sezóna na zimním stadioně ve Znojmě neskončila. O uplynulém víkendu zde proběhlo celorepublikové finále hokejistů pátých tříd, na kterém se ziskem čtvrtého místa neztratili ani domácí Orlíci.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Mistrovství se hrálo systémem každý s každým, účastníky byli vítězové regionálních soutěží:

HC Sparta Praha
HC Continental Zlín
HC Keramika Plzeň
HC Bílí tygři Liberec
HC Slovan Ústí nad Labem
IHC Písek
HC Krokodýli Brno
a díky pořadatelství klubu HC JME Znojemští Orli se mohli zúčastnit i žáci znojemského klubu. V turnaji každý tým sehrál 7 utkání během čtyř dnů, hraných 3x20 minut. Týmy byly složeny z žáků pátých tříd, popř. třídy čtvrté. Ročníkově to jsou děti narozeny v roce 1990, 1991 a 1992.

Mužstvo Sparty mělo nejmladší věkový průměr a to se odrazilo na výsledku. Naopak Zlín a Krokodýli hořkost porážky nepoznali a vzájemný zápas skončil remízou 3:3.

Poslední den rozhodoval o konečném umístění týmů, až na jasné 8. místo Sparty. Zlín a Krokodýli čekali na vzájemné zaváhání. Nestalo se tak a při stejném počtu bodů rozhodovalo skóre, které vyznělo ve prospěch Zlína, což znamenalo jeho prvenství. Také o třetím Ústí nad Labem a čtvrtém Znojmu rozhodl lepší poměr skóre Ústí a zajistil mu bronz. Na Znojmo zbyla medaile bramborová. Nejinak tomu bylo mezi pátou Plzní a šestým Pískem. Lepší skóre Plzně znamenalo 5. místo. Na Písek zbylo poněkud smolné šesté místo, protože ještě ve svém posledním utkání turnaje bojoval s Ústím o místo třetí. Prohrou o gól Písku medaile souzena nebyla. Liberec na 7. příčce rozhodně nepatřil mezi outsidery mistrovství, vždyť obhajoval prvenství z loňského finálového turnaje. Dokázal rozdrtit třetí Ústí 6:0 a v úplně posledním zápasu turnaje pěkně potrápil první Zlín, když vedl 2:0, což svědčí o velké vyrovnanosti zúčastněných týmů.

Sparta se za osmé místo nemusí stydět, protože jejich "malincí sparťánci" byli velmi šikovní a po právu jí byl na slavnostním vyhlášení udělen titul nejsympatičtějšího mužstva.

Slavnostního vyhlášení a předávání cen se zúčastnil prezident klubu HC JME Znojemští Orli Jaroslav Vlasák, kapitán Znojemských Orlů Peter Pucher a obchodní manažer Roman Kaňkovský.

Nejproduktivnějším hráčem se stal Tomáš Vincour - Krokodýli Brno.
Nejlepším útočníkem byl Petr Hartman - Zlín.
Nejlepšího obránce měla Sparta a to Dominika Šaška.
Nejlépe svoji svatyni střežil brankář Ondřej Kacetl - Znojmo.
Byla udělena zvláštní cena 1 kg sádry za největší odběr sádry zlínskému Tomáši Rachůnkovi, když jeho zlomená ruka byla jediným těžším zraněním turnaje.

Každý hráč obdržel nástěnné hodiny s obrázkem Dominika Haška a plnou tašku pěkných dárků. Ještě před turnajem dostali hráči zúčastněných celků čepice a trička s výšivkou mistrovství české republiky, jménem, číslem.

Na závěr čtyřdenního "bydlení" na zimním stadionu proběhla tisková konference. Zaznělo zde, co bylo možné slyšet během celého turnaje a to skvělá až špičková organizace finálového turnaje o mistra republiky. Zástupci oddílů byli nadšeni skvělou atmosférou, která celý turnaj provázela. Byly vyzdvihnuty korektní vztahy mezi trenéry.
Jediná výtka padla na adresu rozhodčích. Šéftrenér znojemských žáků Mgr. Roman Straka k tomuto sdělil, že rozhodčí na přebor republiky delegovala jihomoravská komise rozhodčích. Blo navrženo, aby se příště hrálo na třetiny o délce 15 minut z důvodu fyzické náročnosti. Dále byly vzneseny připomínky k chování některých rodičů z nejmenovaných týmů.

Po tiskové konferenci nastalo velmi srdečné rozloučení s úsměvy na tvářích a přátelskými stisky rukou, čímž byla potvrzena velmi milá atmosféra celého mistrovství České republiky 5. tříd.

Na skvělém dojmu má zásluhu spousta bezejmenných, ať už to byli hlasatelé, zapisovatelé nebo rodiče malých orlíků, kteří naprosto nezištně a s ochotou věnovali veškerou svoji snahu tomu, aby vše probíhalo v naprosté pohodě a klidu. Hlavní duší organizace celého turnaje byl Milan Bartoš - člen vedení mládeže ve Znojmě.

Velký podíl na celém mistrovství mají sponzoři: Kaufland Znojmo, Mikro v.o.s. - velkoobchod hračky, Potraviny Intral, K-produkts.r.o., A-Z papír - velkoobchod, Mona Znojmo, Delta pekárny, Lahůdky Vavřík, Amigo s.r.o. Jistě budou spokojeni, že jejich jméno je spojenou s akcí, která je označována přívlastkem SUPER.

Věřme, že celá akce přispěla svou malou troškou do mlýna k dobré pověsti znojemského hokeje.
NEWSLETTER