Obranu Orlů vyztuží lotyšský reprezentant Maris Jass!

Aktuální zprávy
PÁ 7. 11. 2014
Zvučnou posilou do obrany hlásí znojemští hokejisté! Zadní řady vyztuží devětadvacetiletý lotyšský reprezentant Maris Jass. Důrazný obránce, který svou zemi reprezentoval na posledních dvou světových šampionátech, přichází ze slovenské Nitry.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Obranné řady Orlů trápí zdravotní komplikace. Na delší dobu mimo hru jsou Richard Pavlikovský, Martin Bača i Aleš Sova, poslední zápasy před reprezentační přestávkou tak Znojmo sehrálo jen se šesti obránci, a to ještě v zadních řadách vypomáhal jindy útočník Jan Lattner. "Marodka nás velmi tíží. Věříme, že alespoň Richard Pavlikovský se brzy vrátí, ale velmi těžko se to odhaduje. Chtěli jsme proto situaci řešit," vysvětluje sportovní manažer Orlů Rostislav Dočekal.

Maris Jass hokejově vyrostl v lotyšském klubu Metalurgs Liepaja, odkud se postupně dostával na další zahraniční angažmá. Vyzkoušel si KHL v dresech Togliatti i Nižněkamsku, jeden ročník strávil v německé DEL za Hannover Scorpions, prošel i ligami v Bělorusku a Itálii. Českým fanouškům se nejvíce představil v uplynulém ročníku, kdy působil v tehdy ještě extraligovém Chomutově. V dresu Pirátů odehrál 24 utkání, v nichž si připsal osm kanadských bodů. Jeho bratranec Koba spojil svou hokejovou kariéru rovněž s Českem a aktuálně působí v kádru Bílých Tygrů Liberec.

Největší část své zahraniční kariéry ale strávil na Slovensku. Působil ve Skalici, Nitře i Slovanu Bratislava, s nímž v sezóně 2011/12 oslavil mistrovský titul.

Jass pravidelně reprezentuje Lotyšsko na největších světových akcích. Do seniorské reprezentace se poprvé dostal na mistrovství světa v roce 2006, od té doby se na šampionátu představil ještě třikrát, včetně posledních dvou turnajů ve Finsku a Bělorusku, kde vždy odehrál všechna utkání.

"Nebylo jednoduché takového hráče přivést. Je to lotyšský reprezentant a komplexní obránce, který je dobrý v defenzivě, ale dokáže se zapojit i do útoku. Má dobrou střelu, umí hrát tělem a kvalitně bruslí," popisuje Rostislav Dočekal. Do Znojma přichází formou tryoutu do 31. prosince 2014. K týmu se připojí v pondělí po návratu z reprezentačního turnaje v Norsku.

» Maris Jass na Eurohockey.com

NEWSLETTER