Nutně potřebujeme něco udělat s vyloučeními, upozorňuje Patrik Nechvátal

Rozhovory
ST 28. 10. 2015
Druhý rok ve Znojmě už hájí barvy klubu brankář Patrik Nechvátal, kterému se letos podařilo vypracovat se na pozici jedničky. A z velké části díky jeho výkonům si Orli drží velmi solidní postavení v tabulce. „Spíše než individuální statistiky sleduji tabulku a týmový výkon," hlásá ale dvaadvacetiletý gólman.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Odehráli jste dva víkendové zápasy, jak byste je zhodnotil?
V Innsbrucku to bylo takové zvláštní. Hráli svůj hokej, typický ze zajištěné obrany. Navíc přišlo na tak malý stadion celkem dost lidí, ti je hnali dopředu. Žraloci jezdili hodně do brejků, to bylo nepříjemné, a pak jsem jednou zaváhal a svojí fatální chybou rozhodl o třech bodech pro soupeře. V Bolzanu to bylo něco jiného. Hrají fantastický hokej, také se jim vrátil trenér, se kterým vyhráli titul. Myslím, že jsme hráli vyrovnanou partii, ale štěstí se přiklonilo na naši stranu a hlavně to tam kluci ubojovali.

Brankář Patrik Nechvátal si drží úspěšnost 93,58 %

Znojmo se dlouhodobě drží na špici tabulky, může to být pro ostatní týmy polehčující okolnost?
Takhle to je již od nějakého čtvrtého kola, že jsme nahoře a ostatní týmy se na nás chtějí vytáhnout. My jsme ale hlavně díky naší intenzivní práci připravení a nic nepodceňujeme. Tabulka je hodně vyrovnaná, navíc je od letoška zaveden tříbodový systém, takže to mají všichni těžší. My o tom ale víme.

Zastáváte pozici gólmanské jedničky, má to vliv na vaše postavení v kabině?
Ne, je jedno, jestli chytám já nebo někdo jiný. V kabině je super parta lidí a žádný problém tam nemáme a ani mít nebudeme.

V individuálních statistikách se držíte na špici EBEL, čím to?
O těch číslech vím, ale spíše než individuální statistiky sleduji tabulku a týmový výkon. Samozřejmě potěší, když si budu držet dobrá čísla, ale hlavní pro mě je, aby se Znojmo drželo v tabulce nahoře a abych tomu co nejlépe pomohl. Prostě jít zápas od zápasu.

Může na celkově dobré statistiky v týmu mít vliv i změna herního systému?
Rozhodně, je to jeden z faktorů, který nám herně prospěl a vynesl nás tak vysoko. Ale opravdu nutně potřebujeme něco udělat s vyloučeními. Jejich četnost je abnormální, nemůžeme stále vyhrávat, když budeme dvacet minut v zápase hrát v oslabení. To musíme vylepšit na maximální možnou míru.

Orli jsou sice nejtrestnějším týmem ligy, ale zároveň jsou nejlepší v oslabeních. Je to i vaše zásluha?
Ne, je to zásluha kluků, co přede mnou bojují a dávají do hry všechno. Co někteří mí spoluhráči předvádějí v oslabení, je nepopsatelné, taková obětavost je úžasná. Moje práce je pokrýt střely od modré, když nějakou pustím, tak jde gól na můj vrub. Ale ten zbytek velmi dobře zvládají krýt mí spoluhráči, kterým patří poklona i kvůli zranění Jirky Berouna a Patrika Nováka, kteří v týmu platí za defenzivní specialisty.

Krátce o Patriku Nechvátalovi

  • V české extralize odchytal 15 zápasů.
  • Připsal si jeden start za reprezentaci U19.
  • Za Orly zasáhl již do třiceti ligových zápasů, letos poprvé je týmovou jedničkou.
  • Vychytal již dvě nuly a statisticky patří mezi nejlepší brankáře EBEL.

Který tým se vám letos zdál jako nejnepříjemnější soupeř?
Jednoznačně Vídeň. Už jsme s ní hráli třikrát a mně ani jeden zápas nevyšel. Vloni to bylo dobré, letos je to ale peklo, třikrát neskutečná tragédie. Pro mě je ale nejlepším letošním týmem Linz, který hraje úplně něco jiného než minulý rok, tuto sezonu předvádí brilantní hokej.

A proti kterému týmu se vám hrálo nejlépe?
Takový snad ani není, tabulka je opravdu extrémně vyrovnaná a každý může vyhrát s každým. Vždyť i s Lublaň s námi první dvě třetiny hrála více než vyrovnaný hokej.

Pociťujete s úspěchy Znojma i zvýšený zájem médií?
Rozhodně, celé město je čím dál tím více hokejovější. Nemluvím za sebe, ale všichni teď chtějí rozhovory, jsme v televizi, což je mimochodem úžasné, chodí více a více fanoušků. Je super, že se o nás v Česku bude dozvídat větší masa lidí.

NEWSLETTER