Peter Pucher? Nahrávač s talentem od pánaboha, smeká Roman Tomas

Rozhovory
ÚT 10. 11. 2015
Roman Tomas již druhým rokem brázdí kluziště ve Znojmě. Jeden z nejlepších střelců Jihomoravanů v letošní sezóně se v rozhovoru rozpovídal o tom, co stojí za dosavadními výkony i o soupeřích v mezinárodní EBEL.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Program před reprezentační pauzou byl poměrně našlapaný. Cítil jste únavu nebo vám vyšší zápasové zatížení vyhovuje?
Určitě na nás padla únava, hrát dva zápasy ve dvou dnech je velmi namáhavé, což stupňuje i to, že rozdíl mezi nimi nebyl ani 20 hodin. Hráli jsme na tři pětky, máme hodně zraněných, takže je to cítit, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Oba dva domácí zápasy jsme si prohráli zase sami.

Roman Tomas se stal lídrem týmu.

Několik kol jste se drželi samém vrcholu ligy, pak ale přišla série proher a pád na čtvrté místo. Z posledních deseti zápasů jste jich hned sedm prohráli…
Kabina je v pohodě. Začátek se nám povedl, nikdo to nečekal a najednou jsme byli první. Možná potom přišlo velké očekávání a lidé si mysleli, že to tak bude celou sezónu. Ostatní týmy jsou velice kvalitní, mají obrovské rozpočty. Zatímco my máme velmi mladý kádr. Není třeba z toho dělat tragédii. V přestávce si oddychneme a pak na to musíme vletět opět tak, jak jsme začali sezónu.

Hodně se mluví o změně herního systému, ve kterém brání kompaktně celý tým. Máte více defenzivních úkolů?
Zatím to funguje a systému věříme. Celá pětka má hrát dopředu i dozadu. Takový je trend, my se přizpůsobíme a nemáme s tím problém. Myslím si, že tento systém hraje většina týmů EBEL. Všichni hráči na ledě se stáhnou do čtverce a vyráží do protiútoků, z kterých pak ohrožují branku soupeře.

Loňskou sezónu Orli dominovali v přesilovkách, letos se úspěšnost využití pohybuje kolem šestnácti procent. Čemu to přisuzujete?
Těžko říct. Možná se to během sezóny otočí a něco tam spadne. Naposledy proti Bolzanu jsme dali všechny tři branky z přesilovky. Někdy se daří, někdy ne. Určitě na přesilovkách musíme ještě zapracovat, protože tyto herní situace rozhodují zápasy.

Trenéři si stěžují na časté vylučování, zejména na zbytečné fauly v útočném pásmu. Zároveň ale máte nejlepší oslabení. Bavíte se o tom v kabině?
To je ten paradox. Nedáváme v přesilovkách góly, ale máme zase nejlepší oslabení v lize. Minulý ročník to bylo naopak. Něco jsme si v kabině říkali, přišly pokuty za určité typy faulů a je vidět, že se to zlepšuje.

Jaké má letos Znojmo ambice? Čtvrtfinále by už asi nestačilo...
Čtyři roky po sobě konec ve čtvrtfinále, takže je jasné, že hlavní cíl je prolomit to.

Přes léto tým posílil Colton Yellow Horn. Jaký má vliv na kabinu?
Je to skvělý chlap, přijali jsme ho a zapadl do kabiny. Svými výkony potvrzuje, že je to velice kvalitní hráč.

Během reprezentační pauzy máte více času na odpočinek. Jaký je program? Bude to mít vliv na mužstvo?
Dva dny jsme dostali volno, pak potrénovali jak na ledě, tak v posilovně. Musíme nabrat fyzičku. Přestávka přišla vhod, těch proher bylo už moc. Oddychneme si, nakopneme to znovu a začneme zase vyhrávat.

V čem jste podle vás nejsilnější?
Máme hodně šikovných útočníků, mladých obránců, kteří dobře podporují ofenzívu. Je potřeba zmínit i brankáře, kterého máme asi nejlepšího v lize. Musíme si přiznat, že nás drží nad vodou.

Hrajete ve formaci se znojemskou legendou Peterem Pucherem. Jak si s ním na ledě rozumíte?
Sedli jsme si a on ví, co potřebuju. Je to nahrávač s talentem od pánaboha. Má obrovský cit a ví, kam poslat kotouč. Pan hokejista.

Statistické okénko Romana Tomase v barvách Orlů

  • zápasy: 75
  • góly: 33
  • asistence: 25
  • bodování +-: +8
  • trestné minuty: 58

Návštěvnost na stadionu každým rokem Znojma v EBEL roste. Vnímáte zvýšený zájem? Nemrzí vás, že tuzemská média tuto soutěž přehlíží?
Co se týče diváků, myslím si, že se pomalu liga dostává do podobných čísel jako v Česku. Je to škoda, české noviny by mohly Znojmo propagovat více, ale to časem přijde, protože prestiž EBEL stoupá. Dříve nebo později ji začnou vnímat Češi ve stejné rovině jako extraligu.

Právě z české a slovenské extraligy máte zkušenosti. Nabízí se tedy nějaké srovnání.
EBEL se hraje kanadsko-americkým stylem hokeje, kotouč se nahazuje na bránu a chodí se dorážet. Hlavně v takové té dravosti a přímočarosti se ještě máme co učit. Extraliga se hraje defenzivněji. Než nahodit, raději posunout puk dozadu a do útočného pásma se dostat pomocí nahrávek. Je to velký rozdíl v systému a celkovém pojetí hry.

Ve Znojmě působíte již druhou sezónu. Zlepšili se soupeři?
Nemyslím si, že se zlepšili. Celky přivedly nové hráče z Ameriky, neustále se točí napříč ligou. Každý tým hraje svůj systém. I s poslední Lublaní jsme dvě třetiny doma prohrávali. Tabulka je teď celkem nabitá a vyrovnaná. Rozdíl mezi prvním a osmým je sedm bodů. Každý může kdykoliv vyhrát, každý umí hrát hokej.

V minulosti se objevily spekulace o zájmu některých slovenských týmů hrát EBEL. Sledoval jste to?
Mluvilo se o tom, že by měl přijít Slovan Bratislava. Pokud by to vyšlo, bylo by to určitě velké plus pro celou ligu. Krásný stadion, velké město, fanoušci. Bohužel se pro ně stala prioritou KHL. Ostatní slovenská mužstva do EBEL jednoznačně ne.

NEWSLETTER