Hokej ve Znojmě je naše srdeční záležitost, říká Stanislav Kříž z Playo.tv

Rozhovory
ČT 12. 11. 2015
Společnost Playo.tv patří k nejvýznamnějším mediálním partnerům znojemského hokeje. Díky ní jsou Orli jediným klubem, který nabízí všechny své domácí zápasy v přímých přenosech na internetu a sportovní televizi SPORT 5. "Znojemský hokej nás baví, je to pro nás dobrá reference," vysvětluje v rozhovoru jednatel společnosti Stanislav Kříž.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Kdy a jak vznikla vaše společnost?
Společnost provozující Playo.tv se jmenuje PREROGATIVE BUSINESS s.r.o. a vznikla někdy v roce 2001. Zprvu byl její hlavní činností vývoj různého software. Začínali jsme na malých zakázkách, dnes dodáváme například informační systém pro národního přepravce plynu. V roce 2005 jsme se rozhodli trochu vybočit ze zajetého schématu a investovat do jiného odvětví. Chtěli jsme trochu diversifikovat příjmy a dělat něco, co tu ještě není. Po několika různých ne zcela úspěšných podnikatelských záměrech jsme nakonec založili malou televizní produkci, která dělala živé přenosy na internetu z leteckého prostředí. V roce 2010 jsme přenášeli živě ME v letecké akrobacii třídy unlimited z Hradce Králové. Byly to takové dřevní doby, přenos byl snímán analogově, na internetu to bylo vysíláno v datové šířce 100 Kbps. Tak například letadlo provádějící souvrat někde ve výšce 300 metrů bylo na monitoru vidět skoro jako jeden pixel. Také jsme vysílali živě takové pohodové povídání z jedné letecké restaurace na Vinohradech, zvali jsme si různé známé letecké ikony, například Tomáše Suchánka, Radku Máchovou, Luďka Munzara a spousty dalších. Všechno je to dostupné stále v našem archivu.

Proč zrovna to letecké prostředí?
Dlouhá léta jsem létal na větroních a sám dělal trochu akrobacii, a tak když jsem hledal podnikatelský záměr, šel jsem automaticky nejprve po svých koníčcích. Nicméně brzy jsem zjistil, že v projektu je daleko větší potenciál a je škoda limitovat televizní live produkci šířenou internetem jen na jednu konkrétní oblast. Tak jsme si s kolegy sedli k červenému vínku a začali vymýšlet, jak nazveme naši internetovou "televizní stanici".

A tak vzniklo Playo.tv...
...a tak vznikla Střižna.cz. Asi jsem byl trochu zabedněný. Nejprve jsem limitoval projekt jen na jedno úzké odvětví, a když jsem s velkou slávou přišel s nápadem to rozjet na všech frontách, uzavřel jsem si to jen pro Česko. Střižna.cz, světové jméno! Víc diakritiky jsem už vymyslet nemohl. Už jste někdy slyšel vyslovovat Angličana slovo "střižna"? Ono to ani nejde. Takže v situaci, kdy jsme začali expandovat mimo území ČR, mi konečně došlo, že je nutné to dělat pod značkou, která tak trochu ignoruje jazykové hranice. A tak jsme zase s kolegy sedli k vínku... Myslím, že se to nakonec povedlo, se značkou nyní nemáme problém nikde, kam přijedeme.

Takže realizujete své zakázky i mimo území Česka?
Dá se říct, že počet zakázek mimo ČR je dnes větší, než těch u nás. Naše obchodní oddělení má daleko větší úspěch v zahraničí.

Čím si myslíte, že je to dáno?
Nevím, je toho asi víc. Určitě je to otázka financí, přeci jen tím slovem "zahraničí" myslím země většinou na západ od nás, kde je volných financí na propagaci sportu je asi zatím více. Pak je to dáno i společností. Češi zatím stále preferují klasická masmédia, klasickou TV. V zahraničí je internetový přenos daleko běžnější záležitost. Když vysíláme nějaké mezinárodní utkání, kde jako jeden z týmů hrají Češi - a je jedno v jakém sportu - sledovanost z Česka je tak čtvrtinová. Proto si vážíme každého věrného českého diváka, musíme tady v Česku lidi přesvědčit, že v internetové "televizi" je budoucnost.

Na jaké natáčení nejraději vzpomínáte?
To je složitá otázka. Každá akce přináší jiné zážitky, výzvy či zkušenosti. Realizujeme velké akce, například letos i vloni florbalový Champions Cup, ME v softballu, ME v pozemním hokeji a spousty dalších. Sport, který u nás docela zdomácněl, je například ultimate frisbee. To jsou takoví ti borci, co "si hází" létajícím talířem. Nevěřili byste, jakou sledovanost mají mezinárodní turnaje z tohoto sportu. Pravda je, že se na to velmi pěkné dívá, je to akční a rychlý sport. A když to hrají mladé holky v plavkách na pláži v Rimini, sledovanost je obrovská. Ale najdete nás i na akcích rozsahově menších, např. na českém Rock´n´rollu, světovém YO-YOvání, mezinárodním setkání zpívajících zdravotních sester... Já osobně mám nejraději, když se skloubí zajímavá akce se zajímavou destinací, takže rád vzpomínám například na již zmíněné přenosy z pláže v italském Rimini, nebo španělském Calafellu, či z fotbalového stadionu umístěného těsně mezi horami v rakouském Innsbrucku.

Playo.tv je oficiálním partnerem Orlů od roku 2012. Jak jste se ke znojemskému klubu dostali?
Na jaře roku 2012 jsme realizovali přímé přenosy z hokejového MS do 18 let z Brna, Znojma a Břeclavi. To byla velmi zajímavá akce, na kterou rádi vzpomínáme. Bylo to vlastně poprvé, co jsme se dostali do styku s hokejem. Setkali jsme se tam s lidmi, kteří nám pak pomohli navázat spolupráci s Orly.

Jak na vzniklou spolupráci dnes nahlížíte?
Hokej ve Znojmě je tak trochu naše "srdeční" záležitost. Třetím rokem k vám pravidelně jezdíme, ačkoliv to pro nás zatím neznamenalo žádné zisky, v minulých letech dokonce naopak mírnou ztrátu. Doposud jsme byli placeni v podstatě jen z příjmů plynoucí z platících diváků, jenže těch není v součtu tolik, aby to pokrylo náklady, které s výrobou přímého přenosu máme. Přesto do Znojma jezdíme rádi, je to pro nás dobrá reference. Letos nám s částečným krytím nákladů navíc pomůže i klub. No a znojemský hokej nás baví. Jakkoliv pocházím ze západních Čech a fandím Varům a Plzni, tak otevřeně musím říct, že dnes fandím Orlům, ten hokej je akční, a to se mi líbí.

V minulé sezóně se objevili Orli na SPORT 5, jste zapojeni do vysílání?
Samozřejmě. Je zásluhou vedení klubu, že se povedlo dostat EBEL na českou celoplošnou televizi. Signál dodáváme my, předáváme jej přímo z našeho přenosového vozu. V minulém ročníku jsme takto pro SPORT 5 odvysílali dva přenosy, v letošní sezóně to bude mnohem víc.

Jezdí Playo.tv na každý zápas?
Dá se říci, že ano. Ne vždy ale s přenosovým vozem. To bohužel zatím není finančně reálné. Když u vás nejsme s přenosovým vozem, posíláme alespoň kameramana s komentátorem Petrem Frömelem a realizujeme komentovaný jednokamerový přenos se základní herní grafikou. Je to nastaveno tak, že když předáváme signál SPORT 5, vyrábíme plný přenos na 6 kamer, když zápas není na SPORT 5, jedeme jednokamerovou verzi.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
V rámci spolupráce s Orly řešíme drobné technické problémy u některých konkrétních diváků. Máme prověřeno, že většina diváků získává kvalitní plynulý obraz, někteří však mají drobné problémy. Budeme ještě v letošním roce vylepšovat proces komprese, obraz bude kvalitnější a v dynamických sekvencích bude méně ztrácet obsah. Připravujeme novou herní grafiku a spousty dalších drobných vylepšení, které budou znamenat další zvyšování kvality streamu.

NEWSLETTER