Orlím zrakem, základní část: Rozjezd z říše snů, postup do play-off a Liga mistrů

Aktuální zprávy
ČT 21. 4. 2016
Znojemský hokej má za sebou již pátý rok svého působení v mezinárodní Erste Bank Eishockey lize. A šlo o sezónu doposud nejúspěšnější. Orli prolétli základní částí jako praví dravci a s předstihem si zajistili vstupenku do play-off. Pojďme se podívat na první část sezóny 2015/2016 podrobněji.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Příprava: Indián ve Znojmě i skalp extraligových klubů

Soupiska jediného českého klubu hrajícího v EBEL doznala před startem ligy několika změn. Skončili beci Jiří Klimíček, Aleš Sova, Radek Havel nebo třeba zkušený Richard Pavlikovský. Do orlího hnízda naopak zamířili Jakub Stehlík s Liborem Šulákem z Chomutova, nebo slovenský obránce Marek Biro. Na postu brankáře vystřídal amerického Chrise Holta Patrik Nechvátal, k němuž před sezónou přibyl i Tomáš Fučík. Trefou do černého ale jistě bylo jméno Coltona Yellow Horna, Kanaďana s indiánskými kořeny.

Předzvěstí úspěšné sezóny se stala již příprava. Nejprve se Orlům podařilo popravit tehdy mistrovský Litvínov, německý Ingolstadt nebo třeba švýcarský Zug. Před Orlem se postupně museli uklonit i Plzeň, Zlín a Hradec Králové. Na ligu tak byli hokejisté perfektně připraveni.

1. - 10. kolo: Pohádkový start

Colton Yellow Horn byl premiérovým střelcem Znojma v sezóně

Lepší začátek ligové sezóny si Znojemští snad ani nemohli přát. Hned první dvě utkání hrané ve dnech Znojemského historického vinobraní, zvládli na výbornou. Nejprve vyprovodili Linz čtyřmi brankami. To jim však nestačilo, a tak úřadovali i o dva dny později. Vynikající formu Orlů pocítil i mitrovský Salzburg, který podlehl poměrem 1:7. Velkou zásluhu na dvou úvodních výhrách měl Colton Yellow Horn, jenž se uvedl sedmi body.

Venkovní premiéru si Orli odbyli o pět dní později na horkém ledě Vídně. Na tento zápas však rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém. Inkasovali hned sedmkrát a sami dokázali odpovědět jen jednou. Špatný vývoj duelu přinutil Jiřího Režnara poprvé v sezóně vystřídat gólmany a premiéru v EBEL tak zažil Tomáš Fučík. Byla to vůbec nejvyšší prohra (1:7) v celé sezóně.

Ztrátu třech bodů si ale Jihomoravané vynahradili v plné parádě již v následujících dnech. Vyhráli pět utkání v řadě a postupně se vyšvihli až na první příčku v tabulce. Hořkost porážky pocítili opět až v devátém kole ve Villachu a následně i před čtyřmi tisíci diváky na domácí půdě po těsné prohře 1:2 s Vídní.

Body: 22
Bilance: 7 výher, 3 prohry
Skóre: 36:20
Zajímavost: Colton Yellow Horn si v tomto období připsal 14 bodů. Pokud nebodoval, Znojmo nevyhrálo.

11. - 20. kolo: Slabší část sezóny a první změny v kádru

Druhou desítku mistrovských duelů načali Orli pětibrankovou nadílkou do sítě Innsbrucku. Od té doby se ale poněkud trápili. Hned sedmkrát z desíti možných duelů skončil výsledek tím nejtěsnějším možným rozdílem. S brankami se šetřilo i na ledě Linze, kde se o rozdělení bodů muselo rozhodnout až v nájezdech. V této fázi sezóny se připojil k týmu obránce Petr Šenkeřík a David Roupec jako náhrada za Martina Nemčíka a Petra Kousalíka, kteří se vydali vstříc zahraničnímu angažmá.

Body: 13
Bilance: 4 výhry, 6 proher
Skóre: 35:33
Zajímavost: Tomáš Fučík naskočil od 1. do 20. kola do čtyř zápasů, ani jeden ale neodchytal celý. Ve třináctém kole se dokonce objevil v brankovišti jen na minutu a půl.

21. - 30. kolo: Kanonády i střelecké trápení

Znojemští hráči se znovu odvděčili svým fanouškům v polovině listopadu výhrami nad Salzburgem a Innsbruckem. Na tyto domácí kanonády však nedokázali navázat v Grazu, kde podlehli o tři branky, přičemž sami ani jednu nevsítili. To byla pro Orly poněkud neobvyklá situace, neboť čisté konto dopřáli soupeřově brankáři naposledy v prosinci roku 2014! Co nedokázali v jižním Rakousku, to se povedlo na lede Klagenfurtu. Po jednom z nejlepších výkonů v ročníku zostudili slavný klub poměrem 6:1. Pak ale přišly tři prohry v řadě a Orli se na několik dní octli až na čtvrtém místě tabulky.

Body: 15
Bilance: 5 výher, 5 proher
Skóre: 29:24
Zajímavost: 22. listopadu nedali Orli v zápase jediný gól. To se stalo naposledy před rokem.

31. - 40. kolo: Vzrůstající forma a zakletá Vídeň

Orly v této části sezóny posílil Rakušan André Lakos

V období vánočních svátků už za barvy Znojma bojoval další Kanaďan - Corey Trivino, který přispěchal na pomoc z Vladivostoku. To jakoby Orlům nalilo krev do žil a výhrou nad Bolzanem v prodloužení odstartovala série pěti výher v řadě, kterou ukončilo paradoxně právě znovu Bolzano. Za zmínku stojí především výhra 6:0 nad Grazem nebo kanonáda do sítě Lublaně, která se zastavila až na čísle osm (8:0).

Nový rok načali Orli cennou výhrou v Linzi a o den později si poradili doma i s Dornbirnem. Pátého ledna pak čekalo znojemský stadion derby s Vídní. Domácí si brousili zuby na první skalp Capitals v aktuálním ročníku. To však nakonec nevyšlo a tři body zůstaly hostům. Hned následující den se k mužstvu připojil André Lakos, jedna z největších osobností rakouského hokeje.

Body: 18
Bilance: 7 výher, 3 prohry
Skóre: 44:30
Zajímavost: Orli v základní části (pokud nepočítáme nadstavbu) nedokázali ani jednou porazit vídeňské Capitals.

41. - 44. kolo: Vzhůru do play-off

V samotném závěru základní části Orli hráli skvělý hokej a pomalu se dotahovali na vedoucí Salzburg s Linzem. Po výhrách nad Red Bullem, Fehérvárem a Villachem, který mocně dotahoval bodové ztráty ze startu sezóny, si zajistili třetí místo v tabulce, a zároveň mohli slavit přímý postup do vyřazovací části EBEL.

Body: 9
Bilance: 3 výhry, 1 prohra
Skóre: 13:9
Zajímavost: Villach byl koncem sezóny ve skvělé formě - vyhrál devět zápasů v řadě. Tuto sérii jim přetrhli až Orli, když je porazili poměrem 4:2.

Nadstavba: Liga mistrů? Není to jen sen

Jednadvacátého ledna odstartovala nadstavbová část a Orli do ní vstoupili cenou výhrou! Poprvé v sezóně dokázali skolit svého největšího soka - Vídeň, byť jen těsně 2:1. Vítěznou trefu dal Roman Tomas v poslední minutě zápasu. V dalším kole ale po více než roce podlehlo Znojmo Dornbirnu.

Za zmínku stojí jistě i utkání s Red Bullem 31. ledna. V něm hlavní roli hrálo číslo tři. Čeští hokejisté vedli ve třetí třetině již 7:3, přesto dokázali hosté třemi zásahy během tří minut snížit až na rozdíl jediné branky. Všechny tři góly padly v přesilové hře pět na tři.

Orli poznali hořkost porážky v základní hrací době až v sedmém kole nadstavby. Od té doby se střídaly vítězné duely s těmi prohranými. V polovině února pak ještě posílil kádr gólman Jan Lukáš ze Sparty. Svoji premiéru si odbyl na ledě Vídně. Znojmo tehdy podlehlo svému rivalovi poměrem 1:4.

Únorovou reprezentační přestávku divákům zpestřil zápas s Kometou Brno, který proběhl v rámci oslav výročí povýšení Znojma na královské město. Před vyprodaným hledištěm nakonec domácí na extraligový celek nestačili (1:3).

Znojemští byli před posledním zápasem nadstavby ve velice výhodné pozici. Stačilo jim porazit Dornbirn a definitivně by si zajistili druhé místo v tabulce, a tím pádem i výhodnou výchozí pozici pro výběr soupeře do play-off. Ještě na začátku třetí části duelu s Rakušany to ale vypadalo s nadějemi Orlů bledě, avšak zásluhou hattricku Romana Tomase otočili vývoj zápasu. Díky druhému místu získali zároveň i vstupenku do Ligy mistrů!

Body: 18 (+ 2 body za třetí místo v základní části )
Bilance: 5 výher, 5 proher
Skóre: 31:36
Zajímavost: Druhé místo v nadstavbové části bylo do té doby nejlepším výsledkem klubu v historii působení v EBEL.

NEWSLETTER