Orlím zrakem, play-off: Spanilá jízda k blyštivému stříbru

Aktuální zprávy
NE 24. 4. 2016
Ani ve své páté sezóně nechyběli znojemští hokejisté ve vyřazovacích bojích EBEL. Oproti předchozím letům však tentokrát dokráčeli daleko výše! Až do finále, kde jim titul vyfoukl rakouský Salzburg. Připomeňte si postupně jednotlivé série.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

» První část seriálu Orlím zrakem

Druhé místo, historicky nejlepší umístění Znojma po základní části, zajistilo týmu výhodu domácího prostředí. Svého soupeře pro play-off navíc mohli vybírat jako druzí. Orli si z trojice Villach, Linz, Dornbirn zvolili právě posledně jmenovaný celek. Všemu nahrávala historická bilance vzájemných zápasů výrazně nakloněná Znojemským.

Čtvrtfinále: Velkolepý obrat série

Psal se pátek 26. února, když za potlesku 3200 fanoušků vjeli favorizovaní Orli na ledovou plochu. Na domácím kluzišti byli do té doby nejsilnějším týmem celé ligy. Jejich sílu potvrzovala i skutečnost, že Buldoci znojemskou arénu dobyli naposledy v prosinci roku 2013. Hned v prvním utkání série se ale přesvědčili, že statistiky ve vyřazovací fázi nic neznamenají a Dornbirn se po výhře 3:1 ujal vedení v sérii.

Ani druhé utkání série se nevyvíjelo podle představ. Na ledě Dornbirnu hosté postupně inkasovali pět branek a sami se nedokázali prosadit ani jednou. Po třetí trefě toho bylo příliš i na Patrika Nechvátala, který přenechal místo Janu Lukášovi.

Roman Tomas byl nejlepším střelcem play-off EBEL. Dokonce vyrovnal letitý rekord ligy

Za nepříjemného stavu 0:2 tak Orli museli před svými diváky vyhrát. Trenér Jiří Režnar pozměnil útočné formace a v brankovišti zůstal Jan Lukáš. A to se mu vyplatilo. Již ve druhé minutě červenočerní vedli o dva góly po střelách Trivina a Berouna. Hosté se sice zmohli na odpověď, ale Orli utkání zvládli. Vyhráli 3:1 a čtvrtfinále se stalo dramatičtějším.

Klíčový duel se sehrál 3. března ve městě v blízkosti Bodamského jezera. Jihomoravané vstoupili do zápasu lépe, a díky Trivinovi se dostali do vedení. Dornbirn ale využil četných přesilovek, ještě v úvodní části vyrovnal a sedm minut před koncem udeřil znovu. Tomas však dvě a půl minuty před sirénou srovnal na 2:2 a po 40 vteřinách prodloužení rozhodl Colton Yellow Horn o vyrovnání série.

Znojmo se vezlo na vítězné vlně a taktéž v dalším domácím klání dominovalo. Po první třetině odcházelo do kabin s dvoubrankovým náskokem. Hosté sice dokázali snížit na rozdíl jednoho gólu, ale na víc se nezmohli a po výhře 5:2 patřil mečbol Orlům.

Datum 8. 3. 2016 se navždy zapíše tučným písmem do dějin znojemského hokeje. V ten den totiž hokejisté Znojma slavili historický postup mezi čtyři nejlepší týmy EBEL a dokonali tak parádní obrat v sérii! Zápas skončil poměrem 5:2, a před českým mužstvem byl další cíl - vyřadit Černá křídla z Linze.

Konečný stav série: 4:2
Nejlepší střelci: Colton Yellow Horn 4x, Corey Trivino 2x, Roman Tomas 2x

Semifinále: Přes Linz do finále

Ani v semifinále se Orlům úvodní zápas nepovedl podle představ. Linz nabitý energií díky zdolání italského Bolzana působil na ledě živěji a po výhře 4:3 se ujal vedení v sérii.

Po jednodenní přestávce čekal hokejisty venkovní duel, do kterého nastoupili s jasným cílem – vyrovnat. Za ním si šli už od úvodního hvizdu. V desáté minutě se prosadil Roman Tomas, ve druhé části mu sekundoval David Bartoš a v posledních vteřinách zápasu navýšil na konečných 3:0 André Lakos gólem do prázdné klece. Patrik Nechvátal, který se mezi tyče postavil po pětizápasové pauze, si navíc připsal čisté konto.

Jan Lukáš patřil k důležitým hráčům v play-off

Za stavu 1:1 nastoupili Orli před svými fanoušky do dalšího utkání. Hned v první minutě se prosadil stejný hráč, který uzavřel skóre předchozího duelu – André Lakos. Černá křídla sice dokázala odpovědět, ale na rány Podešvy a Trivina už byl gólman Ouzas krátký.

Čtvrtý zápas série měli Jihomoravané velice dobře rozehraný, třikrát vedli, ovšem Linečtí hnaní podporou téměř pěti tisíc fanoušků ve vyprodané aréně dokázali duel vždy otočit a s trochou štěstí zvítězili 7:5. Série tak byla opět srovnána.

22. březen měl napovědět, kdo bude mít blíže k finále Erste Bank Eishockey ligy. A stejně jako v předchozím domácím utkání, i v tomto šli Orli do vedení hned v první minutě po Birově ráně od modré. Znojemští hokejisté postupně navyšovali vedení, Linz ale vždy dokázal odpovědět a vyrovnat. Zlom nastal až v předposlední minutě, když se v přesilové hře prosadil Martin Podešva a mužstvo okolo Coltona Yellow Horna získalo mečbol.

V dosavadních zápasech play-off vždy platilo, že vyhrál tým, který vstřelil první branku. To se potvrdilo i v šestém utkání, když hned v páté minutě napřáhl Roman Tomas a puk se dostal až za brankovou čáru. O tři minuty později pak přidal další trefu Martin Podešva, což byla pro Linz tvrdá rána. Rakouský celek sice ještě dokázal snížit, na víc se ale nezmohl a po výsledku 5:2 se Orli poprvé v historii probojovali až do finále EBEL!

V té době byl navíc Colton Yellow Horn zvolen akreditovanými novináři nejužitečnějším hráčem ligy, Libor Šulák zase triumfoval v hlasování fanoušků a expertů o nejlepšího mladého hráče.

Konečný stav série: 4:2
Nejlepší střelci: Roman Tomas 6x, Corey Trivino 3x, Martin Podešva 3x, André Lakos 2x, Colton Yellow Horn 2x

Finále: Orli jsou vicemistry!

Ani do třetice se Znojmu první zápas série nepovedl. Vysněná finálová bitva se dlouho nesla v duchu čekání na gól. Salzburg si počínal o něco zkušeněji a těžil hlavně z chyb soupeře. Orli i přes skvělý výkon gólmana Lukáše inkasovali dvakrát v závěru druhé třetiny a museli dotahovat, což se jim nakonec povedlo. Přesto odjížděli na Moravu s prázdnou, rozhodla Trattnigova trefa v přesilové hře.

Úvodní nezdar chtěli Orli napravit doma před vynikající atmosférou. Vůbec poprvé v historii bylo totiž na soutěžní zápas EBEL ve Znojmě vyprodáno! Zápas se ale již od začátku nevyvíjel podle představ. Ještě ve 36. minutě prohrávali o dvě branky, ovšem dvěma rychlými góly vyrovnali skóre a v 51. minutě pak Libor Šulák bekhendovou trefou dokonal obrat.

Série se vracela do Rakouska. Jihomoravané odcestovali s jasným cílem, a to vybojovat venku bod. Tomu šli naproti už od samého začátku. Postupně se prosadili Pucher, Tomas a Lattner. Zaskočení hokejisté Red Bullu se na obrat nezmohli. Byli to naopak Orli, kdo pálil nekompromisně další branky. Skóre se nakonec zastavilo až na čísle sedm (7:3).

Colton Yellow Horn s cenou pro nejužitečnějšího hráče

V dalších utkáních to ale vypadalo, jako by Orlům došel střelný prach. Čtvrté utkání finále se jim totiž nepovedlo dle představ a podlehli 2:6. Salzburg díky této výhře vyrovnal stav série.

Ve městě Wolfganga Amadea Mozarta se Znojemským také nedařilo. Soupeř se dostal dvěma slepenými góly do dvoubrankového vedení. Orlům se sice povedlo zásluhou Šuláka snížit, domácí ale přidali ještě dvě branky a ani Podešvův gól na výsledku nic nezměnil. Red Bull tak byl jednu výhru od obhajoby titulu.

Orlům nezbývalo nic jiného, než se pokusit vynutit si sedmý zápas. Plány jim ale zbrzdila přesně umístěná trefa Faheyho v úvodu šestého duelu. Domácí se sice oklepali, a ještě během první dvacetiminutovky dokázali otočit vývoj zápasu, v další části však dominoval Salzburg. V přesilové hře rozhodl o titulu pro rakouský tým Čech Zdeněk Kutlák.

Znojmo na samý vrchol sice nedosáhlo, přesto slaví svoji nejúspěšnější sezónu v historii. Na krk pověsili hokejisté stříbrné medaile.

Konečný stav série: 2:4
Nejlepší střelci: Ondrej Šedivý 3x, Martin Podešva 3x, Peter Pucher 3x, Roman Tomas 3x, Jan Lattner 3x

NEWSLETTER