Da Costův těžký návrat po zranění. Začínám si konečně věřit, říká

Rozhovory
NE 12. 2. 2017
Sezónu vrcholící mistrovstvím světa v jeho rodné Francii si určitě představoval jinak. Nepříjemné zranění vyřadilo Teddyho Da Costu ze hry na dva měsíce. "Je to pak těžké. Vaše tělo není připraveno, navíc si nevěříte," popisuje. Francouzský útočník nyní bojuje o návrat ztracené pohody.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Teddy, před finišem nadstavbové části patří Orlům poslední postupová příčka do play-off. Hrajete teď tak, abyste se do čtvrtfinále probojovali?
Doufám, že ano. Myslím, že když se teď podíváte na naši hru, tak vidíte, že jsme se zlepšili. Dobře bruslíme, dokážeme makat naplno celý zápas. K tomu navíc hrajeme chytřeji, to je taky důležité. Jsou to jednoduché věci, ale o tom to pak na ledě je. Musíme hrát aktivně, tvrdě a využívat šance.

V předchozích utkáních jste občas měli problémy v samotném závěru, často inkasovali ve třetí třetině. To se vám teď podařilo vymýtit, co pomohlo?
Myslím si, že je to tím, že teď tvrdě pracujeme na každém tréninku od první do poslední minuty. Pak můžeme vydržet do poslední minuty i v zápase.

Zranění Teddyho Da Costy

Kvůli problému v dolní části těla chyběl Teddy Da Costa na ledě v soutěžním utkání přes dva měsíce. Jeho posledním vystoupením před zraněním byl 30. října zápas 16. kola proti Klagenfurtu. Znovu v sestavě se objevil až ve 40. kole proti Innsbrucku, to už bylo 6. ledna nového kalendářního roku.

Po návratu do sestavy jste vyzkoušel několik pozic v sestavě, s kým se vám spolupracovalo nejlépe?
Občas je potřeba věci změnit. Mně osobně se líbilo hrát v lajně s Martinem Podešvou. Cítil jsem, že si dobře rozumíme. Je hodně technicky šikovný, dokázali jsme si vyhovět, věděli jeden o druhém. V prvním zápase jsme dokonce dali dva góly. Samozřejmě klíčové je, aby vyhrával tým, ne kdo s kým hraje pohromadě.

Jak spokojený jste zatím s aktuální sezónou z osobního hlediska?
Upřímně zatím v téhle sezóně nehraju moc dobře. Skoro dva měsíce jsem kvůli zranění nehrál, to je hrozně dlouhá doba. Do Znojma jsem přestoupil na konci září, měsíc hrál, pak zase dva měsíce ne. To je fakt špatné.

Naskočit pak do rozjeté sezóny musí být těžké, že?
Tělo není připravené, navíc si nevěříte. Ale věřím, že se zlepšuju a že to přijde. Návrat je těžký, herní pauza je na mém výkonu hrozně znát. Postupně se do toho dostávám, potřebuju hlavně hodně hrát. Věřím, že budeme hrát dobře jako tým, postoupíme do play-off a těch zápasů mě ještě hodně čeká.

S reprezentací Francie jste v přestávce nastoupil k přípravnému turnaji v Grazu, pomůže vám to v boji o světový šampionát?
Normálně na tyhle turnaje moc nejezdím, ale právě kvůli hernímu výpadku se potřebuju dostat zpátky do formy, a tak jsem do Grazu spolu s reprezentací odjel. Těšil jsem se na to. Mistrovství světa doma ve Francii je pro mě obrovská motivace, důležitý turnaj a chci se tam podívat. Chci být v kondici.

NEWSLETTER