Roman Šimíček: Chceme dokázat, že v play-off jsme oprávněně!

Rozhovory
ČT 23. 2. 2017
Hlavní kouč znojemských hokejistů Roman Šimíček těžkou misi zvládl. Tým dovedl do play-off díky vydařené nadstavbě, v níž Orli co do bodového zisku patřili mezi celky s nejvyšší formou. "Je to vyústění celé práce, která začala, už když jsem do Znojma přišel," říká Šimíček.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Jaké pocity jste měl na střídačce při rozhodujícím posledním utkání proti Lublani?
Nemusíme si nalhávat, že bychom před zápasem nebyli nervózní. Navíc jsme věděli, že s Lublaní jsme hlavně letos problémy měli, nevyhrává se proti ní snadno. O to lepší bylo, když poměrně brzy svítilo na tabuli skóre 4:0. Paradoxně to byl asi první zápas, který proběhl víceméně v klidu, za celou mou trenérskou kariéru. Na střídačce ale musíte pořád fungovat a komunikovat. Navíc kluci chtěli pomoct Márovi Schwarzovi k čistému kontu: on už je několikrát podržel, teď byla šance mu to vrátit.

Orli v play-off nechybí

Ani jednou z dosavadních šesti sezón v EBEL nechybělo Znojmo v play-off. Třikrát si postup zajistilo díky účasti v první šestce po základní části, třikrát muselo o účast bojovat až v nadstavbě.

  • v premiérové sezóně 2011/12 hrálo spodní nadstavbovou skupinu pět týmů a Orli museli v posledním kole jen čekat, jak dopadnou ostatní duely. Nakonec s 11 body postoupili z 1. místa, druhá byla Vídeň. V extrémně vyrovnané tabulce měl čtvrtý Graz jen o bod méně!
  • o rok později, v sezóně 2012/13, se Znojmo těsně nedostalo do elitní šestky. Nadstavbu ovládlo, s 20 body bylo na prvním místě, spolu s ním postupoval ještě Salzburg.
  • v sezóně 2016/17 se tým po rozporuplné základní části zkonsolidoval a pod vedením Romana Šimíčka zvládl dramatickou bitvu o postup. Do čtvrtfinále jde z 2. místa spolu s Grazem.

Brzy jste vysoko vedli, zápas byl poměrně jednoznačný. Co jste vůbec týmu o přestávkách říkal?
Připomínali jsme si, že se nesmíme nechat zblbnout a pokračovat v aktivní hře. Když manšaft šlape, není třeba do něj nijak zasahovat. Čím méně toho řeknete, tím lépe. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že gól dát nemusíme, ale v žádném případě jej nesmíme dostat. Mára Schwarz si čisté konto zasloužil.

Zažil jste už někdy podobnou situaci, kdy poslední utkání rozhoduje o osudu sezóny?
Troufnu si říct, že v mé kariéře pokaždé. Asi před pěti koly jsme se o tom s kolegy bavili a já říkal: „Uvidíte, že se bude rozhodovat až v posledním kole!“ Vypadá to, že tyhle zápasy nějak přitahuju, ať už jako hráč nebo trenér. Kde jsem já, tam je drama. Je ale super, že to dobře dopadlo.

Co podle vás rozhodlo o tom, že Orli nadstavbou nakonec proletěli úspěšně?
Vyšla nám, jak jsme chtěli. Je to ale vyústění celé práce, která začala, už když jsem k týmu přišel. Některé věci jsme si tehdy nastavili a řekli. Jsem jen rád, že kluci tomu také začali věřit a vše vyvrcholilo povedenými zápasy v nadstavbě. Zvládli jsme ji opravdu luxusně, ale musím říct, že je to jen a pouze zásluha kluků, kteří k tréninkům i zápasům přistoupili příkladně. Doufám, že tohle nás posune dopředu.

Co je podle vás potřeba zlepšit před play-off?
Je třeba neusnout na vavřínech, sezóna pro nás teď začíná. Chceme si dokázat, že hokej hrát umíme a že v play-off jsme oprávněně.

Může být výhodou, že oproti celkům z vrchní poloviny tabulky musel celý tým přepnout do „play-off módu“ už teď a zvládl těžké zápasy o postup?
Všichni věříme, že by to výhoda mohla být, ale nechceme předbíhat. Play-off je úplně jiná soutěž, jasný favorit může zklamat, outsider překvapit. Když to řeknu úplně blbě, tak opravdu nemáme co ztratit a psychická výhoda by mohla být na naší straně. Začínáme od nuly, ale chceme si do čtvrtfinále přenést výkony, kterými jsme se prezentovali v nadstavbové části.

NEWSLETTER