Libor Šulák debutoval na MS v Paříži! Čtvrtfinále odehraje ve druhé obraně

Aktuální zprávy
ST 17. 5. 2017
/ AKTUALIZOVÁNO / Ofenzivní obránce Libor Šulák, jenž oblékal předchozí dvě sezóny dres s Orlem na hrudi, odehrál svůj první duel na mistrovství světa v Paříži. Po úspěšném debutu proti Švýcarsku by měl dostat důvěru i ve čtvrtfinále.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Na soupisku pro šampionát mohou být zapsáni tři brankáři a maximálně 22 hráčů v poli. Trenéři národního týmu si pro případ zranění nechávali ještě jedno místo volné, v úterý však učinili definitivní rozhodnutí a upřednostnili právě Libora Šuláka před Janem Kolářem, jenž hraje v Kontinentální hokejové lize.

Znojemský obránce si premiéru na mistrovství světa užíval, přesto jeho hodnocení ovlivnila pachuť prohry. "Škoda, že se nevyhrálo. Při prvním startu na šampionátu bych si přál, aby zápas dopadl jinak. Měli jsme tlak, vyrovnání nebylo daleko," vysvětluje pro hokej.cz.

"Je to samozřejmě něco jiného, než co jsem hrál dosud. Snad to ode mě nebylo zase až tak špatné. Trochu tam byla nervozita, ale se začátkem zápasu ze mě všechno spadlo. Snažil jsem se odvést co nejlepší výkon a ukázat, co umím. Splnil jsem si sen, že jsem nastoupil na šampionátu. Vůbec mě nenapadlo, že bych tady odehrál nějaký zápas. Je to velká čest! Jen ten výsledek mě štve."

Pro Libora Šuláka šlo o premiéru na velkém světovém turnaji. Zatím si v rámci reprezentace připsal starty na turnajích Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge. „Celé mistrovství je pro mě velká motivace. Když vidíte, jak s vámi v kabině sedí profíci z NHL, které v průběhu sezony sledujete na youtube, a teď s nimi můžete trénovat. Sbírám obrovské zkušenosti,“ řekl Libor Šulák ještě před tím, než se dozvěděl o jeho dopsání do konečné sestavy.

Hráčův výkon proti Švýcarsku trenéry zaujal natolik, že mu neváhají dát šanci i v důležitém čtvrtfinálovém střetnutí. Dokonce by měl nahradit zkušeného Jakuba Krejčíka ve druhé obranné dvojici. "Hlavně se nesmíte bát hrát. Když si tohle pustíte do hlavy, uděláte chybu," popisuje Šulák recept na úspěch.

Jeho zařazení do finální soupisky je historickým momentem nejen pro samotného hráče a pro klub, ale i pro celou Erste Bank Eishockey ligu. Je totiž prvním hráčem z EBEL, který si zahraje v dresu české reprezentace na mistrovství světa.

Zároveň je příkladem i pro další hráče, kteří si zvolili cestu do dospělého hokeje přes Znojmo. „Určitě jde o motivaci. Libora jsem sledoval a fandím mu. Jsem rád, že budu hrát v klubu, jenž podporuje mladé hráče,“ pochvaloval si v nedávném rozhovoru Josef Zajíc, čerstvá posila Orlů.

NEWSLETTER