Letní příprava skončila! Orli ji zvládli na výbornou, hlásí kondiční trenéři

Rozhovory
ČT 13. 7. 2017
Jedenáctitýdenní letní tréninkový dril mají znojemští hokejisté úspěšně za sebou. Zajímá vás, jaký měli tréninkový plán a jaké tréninkové metody používali? Přečtěte si rozhovor s kondičními trenéry Jakubem Šigutem a Davidem Burianem z Fitness Clinic Znojmo.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Je možné, že vás někteří fanoušci vůbec neznají. Na úvod bych vás proto poprosil, jestli byste mohli krátce představit vaši Fitness Clinic Znojmo.
"Klinika" je ve své podstatě partnerský projekt trenérského dua Jakub Šigut – David Burian a fitness centra Gladork Gym manželů Křížových. Naším cílem bylo spojení dlouholetého trenérského know–how a optimálně vybavené tréninkové zóny, která by kopírovala současné trendy v kondiční přípravě sportovců.

Znojemským hokejistům pod vaším vedením skončila letní příprava. Jak si spolupráci pochvalujete?
Co se týče spolupráce s vedením týmu i se samotnými hráči, tak jsme maximálně spokojeni. Vedení se klukům snaží poskytnout co možná nejlepší podmínky pro přípravu. Hráči to klubu vrací svým stoprocentním nasazením a dá se říct, že i příkladnou morálkou.

S jakým očekáváním jste do této spolupráce vstupovali, a jaká byla očekávání od vedení? Povedlo se vše naplnit podle plánu?
Naše očekávání byla taková, že jsme absolutně netušili, co můžeme od nově sestaveného týmu čekat (smích). Naším cílem bylo dostat kluky do co nejlepší kondice, ale zároveň jsme neměli ponětí, na co jsou z jiných klubů zvyklí. Není jednoduché předstoupit před skupinu jednotlivců a nastolit jim úplně nový režim související i s úpravou stravy a suplementace. Nejdřív vám totiž musí věřit. A to se snad povedlo, chemie zafungovala prakticky hned od začátku. Na očekávání vedení se budete muset zeptat přímo tam, nicméně doufáme, že jsme je bezezbytku naplnili. Co se týče nás, mají kluci splněno na výbornou!

Jaký měli Orli rozvrh? Kolikrát týdně trénovali? Co tréninky obsahovaly?
Trénovalo se pět dní v týdnu s tím, že si dva dny borci střihli i druhou "herní" fázi pod vedením hlavního kouče. Pro pravidelné tři jednotky v posilovně jsme celek půlili na dvě části, což se ukázalo jako dobré řešení. Mohli jsme se tak více zaměřit na techniku jednotlivých cviků a měli vše lépe pod kontrolou. Atletické a kondiční fáze již probíhali v rámci celého týmu.

S hokejisty jste trénovali například na koupališti. Bylo to proto, abyste jim přípravu zpestřili, nebo koupaliště skrývá vhodné podmínky pro trénování?
Koupaliště pro nás bylo velkým oživením. Od začátku jsme se snažili o maximální pestrost přípravy a areál plovárny k tomu skýtá spoustu možností. Třeba rychlostní drily v písku jsou jednou z nich a pokaždé došlo i na závěrečnou plaveckou štafetku v bazénu. Tuto variantu jsme před třemi týdny nahradili areálem znojemského Beach Clubu a naplno využili možností ucelené pískové plochy sestávající ze tří volejbalových kurtů. Následná regenerační koupel ve studené Dyji se stala oblíbenou tréninkovou tečkou (úsměv).

Kouč Roman Šimíček před začátkem přípravy hovořil o tom, že bude trénink pod vámi v duchu moderního systému. O tom se v poslední době ve sportu hodně hovoří. Co vůbec takový moderní systém obnáší a v čem by měl být pro sportovce lepší a efektivnější v porovnání s tím běžným?
Tohle je poměrně složitá otázka. Moderní je právě mluvit o "moderní" formě přípravy a zároveň ji nikdo konkrétně nedefinoval (smích). Každopádně v tomhle jsme s Romanem Šimíčkem byli od začátku zajedno a patří mu velké DÍK – i když jsme jednotlivé kroky spolu konzultovali, nechal formu přípravy v podstatě na nás a nechal nám tak volné ruce. Dá se říct, že jsme pomalu upustili od objemových příprav v sedlech kol a dlouhých terénních výběhů. Již zaběhlé cvičení s pomůckami typu bosu, TRX apod. jsme co nejvíce nahradili variantami komplexních cviků s olympijskou osou a kettlebely s tím, že doplňkové cviky se zaměřovaly na maximální možnou pohybovou dynamiku, rychlou reakci a odrazovou schopnost.

Filozofie přípravy se nesla spíš v duchu výbušných sprinterů, než-li maratonských závodníků. Tomu byly přizpůsobené i atletické jednotky probíhající na ovále v Horním parku, kde se dostaly ke slovu i plyometrické žebříky, překážky, šablony a různé odporové pomůcky. Všeobecnou práci na kondici alias klasické "fízování" jsme podpořili opravdu výživnými kruhovými tréninky doplněnými o postupné zlepšování mobility a posílení středu těla. Různé varianty sprintů se zatíženými saněmi byly v podstatě základem celého našeho programu. Kdo nezkusil – nepochopí! (úsměv)

Kondiční přípravu máte na starosti i u znojemských florbalistů a hráčů amerického fotbalu. Dovedli byste popsat, jak si Orli vedli ve srovnání s nimi?
Trochu zde porovnáme neporovnatelné. Orli jsou placení profíci s adekvátním zázemím a tomu odpovídá i jejich přístup k tréninku a následné výsledky. Jako celý tým jsou kluci momentálně jinde, což nám letos dokázali i v běhu na radnici (Orli vyhráli 2. ročník Znojmo Extreme 790 - pozn. redakce).

Nicméně v přípravě jsme vycházeli i ze zkušeností s tréninkem amerických fotbalistů. Troufáme si tvrdit, že právě američtí fotbalisté určují ve světě směr propracované kondiční přípravy. Pár hráčů z Knights by se s hokejisty mohlo rovnat i přes onen amatérský sportovní status – celek však nikoliv. Mimochodem došlo i na společný Sparring Day a všichni si tu vyhecovanou atmosféru užili. Florbalisté momentálně zažívají obrovský skok proti loňským sezónám a pomalu se stávají atleticky založeným kádrem, čímž následují špičkový severoevropský trend (zesilují a zrychlují se). Třeba jednou tyto týmy potkáme na společném tréninkovém kempu, případně na kolektivním exhibičním zápase! (úsměv)

Fotogalerie

NEWSLETTER