Šulák v Detroitu překvapil. Na hlavní kemp se chce připravit ve Znojmě

Rozhovory
ST 26. 7. 2017
Třiadvacetiletý obránce Libor Šulák nadchnul trenéry Detroitu na červencovém kempu nováčků, a je tak blíže vysněnému startu v NHL. V září jej čeká hlavní kemp, na který se připravuje se znojemským A-týmem.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Shawn Horcoff, ředitel vývoje hráčů Detroitu

"Libor výborně bruslí a na svoji výšku se dobře pohybuje. Jeho bruslařské schopnosti byly působivé. Byl jsem opravdu ohromený. Navíc je silný, má dobrou střelu a umí hrát fyzicky. Byl opravdu dobrý."

Na začátku července jste absolvoval kemp nováčků v Detroitu. Jaké jste si odvezl zážitky?
Vzpomínky jsou jen pozitivní. První kemp mi ukázal, že to jde. Vesměs tam byli mladší kluci, ale nikomu nechyběl dril ani velmi dobré technické a bruslařské schopnosti. Bylo to přínosné i z hlediska poznání celé té organizace.

Dostal jste nějakou zpětnou vazbu?
Byli velmi rádi, že mě viděli. Toho kempu se účastnil i hlavní trenér Detroitu Jeff Blashill, který si mě zavolal a říkal, že důležitý bude především ten hlavní kemp. Je na mě zvědavý i v zápasech.

Takže jste zanechal dobrý dojem...
Věřím, že ano. Kolem 20. srpna odlétám zpět do toho Tower City, kde proběhne začátkem září hlavní kemp. Chci mít dostatek času na aklimatizaci, a ještě si tam i zatrénovat. Před samotným kempem absolvuji ještě turnaj prospektů. Dám do toho všechno.

Libor Šulák na kempu nováčků v Detroitu. Foto: Facebook Detroit Red Wings

Jak vůbec ten první kemp probíhal?
Pořádá se to hlavně pro ty mladé kluky, kteří byli draftováni. Jsou tam různé prezentace o stravování, o cvičení a podobně. Ke každému jídlu jsme vlastně měli prezentaci, o co konkrétně se jedná, a s čím se to dá kombinovat. Neustále nám připomínali i to, že je důležitý spánek a regenerace. Dále se dělají testy na suchu i na ledě.

Co jste si z toho odnesl?
Mladým to má otevřít oči a naučit se na sobě pracovat. Zdůrazňovali, že se máme vyhnout alkoholu a různým mejdanům. V rámci těch prezentací ukazují názorné příklady. Takže nám tam přednášel i jeden hokejista, který když řídil opilý, tak usmrtil svého talentovaného spoluhráče. Byl kvůli tomu pak i ve vězení. Ještě teď se mi z toho klepou kolena, když si na tu přednášku vzpomenu.

Libor Šulák

  • Narodil se 4. března 1994 v Pelhřimově
  • Do Znojma přišel v roce 2015 z Chomutova
  • Odehrál 128 utkání EBEL ligy
  • Připsal si 21 branek a 34 asistencí
  • V sezóně 2015/2016 získal trofej pro nejlepšího mladého hráče EBEL
  • Ve stejném roce dopomohl týmu ke stříbrným medailím
  • Nastoupil i ke 3 zápasům Ligy mistrů, v nichž vstřelil 4 branky
  • V roce 2017 obdržel pozvánku do reprezentace, odehrál dva zápasy na MS včetně čtvrtfinále s Ruskem
  • Ještě před šampionátem podepsal smlouvu ve finském Lahti
  • Nakonec usiluje o angažmá v prestižní NHL. S Detroitem uzavřel nováčkovský kontrakt

Vím, že s angličtinou na tom nejste zrovna nejlépe. Měl jste problémy?
Pomohlo mi, že jsem tam nebyl jediný Čech. Byli tam se mnou Filip Hronek a Matěj Machovský, takže mi pomohli, když bylo potřeba. Je to o tom tam být dva tři měsíce sám, a pak se už v pohodě dorozumíte. Jsou to stále ty stejné fráze. Ze začátku je to těžké, ale pak to jde.

Dívám se, že jste si z Detroitu odvezl i výstroj...
Ano (smích). Nechali mi kalhoty, helmu a rukavice. Jinak v tom ale není žádný rozdíl, než na co jsem zvyklý. Všechno je to stejné.

Připravoval jste se na přestup do Finska, pak ale přišla nabídka z Detroitu. Byl to šok?
Byl jsem překvapený, ale zároveň rád. Chystal jsem se do Finska, ale hned po mistrovství se začal řešit ten Detroit, takže mi to rychle přepnulo. Nyní se připravuji ve Znojmě na ten hlavní kemp. Jsem opravdu rád, že mi Orli tu možnost dali. Chci tu nabrat kondici a zabruslit si. V Detroitu se pak budu snažit podat ty nejlepší výkony. Když se to nepovede, tak se svět nezboří a měl bych jít do Finska.

Jak vůbec v Lahti reagovali, když jste podepsal smlouvu, a vzápětí přišel s tím, že máte možnost jít do NHL?
Abych pravdu řekl, tak ani pořádně nevím. Určitě ale nebyli rádi. Už se mnou počítali a teď nevím, jak to dopadne. Věřím, že ten kemp v Detroitu zvládnu. Udělám pro to všechno.

NEWSLETTER