Adam Sedlák: Zámořský styl hokeje mám v krvi

Rozhovory
ČT 24. 5. 2018
Je mu teprve šestadvacet let, přesto už má za sebou hokejová angažmá v sedmi zemích světa. Obránce Adam Sedlák je mistrem Dánska, dvojnásobným šampionem Slovenska, nyní přichází tvrdit muziku do zadních řad Orlů. „Těším se, EBEL má šmrnc," říká v rozhovoru.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Máte za sebou první týdny letní přípravy, jak je zvládáte? Předpokládám, že jako většina hokejistů letní přípravu asi dvakrát nemilujete...
A to já ji zrovna mám rád. Docela rád chodím do posilovny, takže mně to nevadí. Není to tak, že bych miloval nějaké dlouhé běhy, ale celkově nemám problém. Je to navíc potřeba, těžíme z toho pak celou sezónu na ledě.

Je letní dril ve Znojmě něčím specifický oproti jiným klubům, kde jste působil?
Každý klub má nějaké specifické prvky, ale řekl bych, že základ je všude stejný. Pak si to trenéři různě obměňují. Tady je vidět, že kluci, kteří kondiční přípravu chystají, tomu rozumí. Není to bezhlavá makačka, přemýšlí nad tím a dali si se vším hodně práce.

Jak jste zvládl přesun do nového prostředí? Měl jste čas podívat se třeba do města?
Měl jsem už možnost se po městě projít a je pěkné. Není obrovské, moc se mi líbí. Pár kluků tu znám, takže se mi i díky tomu lépe aklimatizovalo. Máme skvělou partu, navíc zázemí je na výborné úrovni. Nemyslím si, že by se můj názor na klub nebo město měl změnit.

Trofeje Adama Sedláka

  • 2005/06: vítěz dorostenecké extraligy
  • 2012/13: vítěz dánské ligy i poháru
  • 2013/14: vítěz italského superpoháru
  • 2016/17 a 2017/18: mistr slovenské ligy

Na svůj věk máte za sebou hodně zahraničních angažmá, které pro vás bylo nejzajímavější?
Pokud nepočítám juniorku v Kanadě, tak určitě tři roky zpátky angažmá v USA (za Knoxville Ice Bears v SPHL - pozn. red.). Nebyla to sice žádná super soutěž, ale v Americe je zkrátka jiný život, který se mi moc zamlouvá. Je to asi i tím, že jsem vlastně tři roky vyrůstal v Kanadě. Nemůžu ale říct, že by se mi někde vyloženě nelíbilo.

Zmínil jste tři sezóny strávené v prestižní kanadské OHL, byl to váš největší hokejový zážitek?
Šlo spíš o to, že to byla zásadní změna v mém životě. Když jsem do Kanady odlétal, bylo mi teprve šestnáct. V podstatě mě hodili do vody a řekli "Plav!" Naučil jsem se řeč a hlavně být samostatný. Bylo to něco úplně jiného než na co jsem byl do té doby zvyklý.

V posledních dvou sezónách jste dvakrát získal slovenský titul s Banskou Bystricou. Co tedy rozhodlo pro váš přesun do Znojma?
S panem Dočekalem jsme byli ve vzájemném kontaktu už o rok dřív. Teď k tomu ještě čekám rodinu. Chtěl jsem být blíž domovu a tohle angažmá je super, moc se na ligu těším. Znojmo je skvělý klub s výborným zázemím a po nějaké době jsme se vzájemně domluvili.

Věděl jste něco o EBEL už v předchozích letech?
Sledoval jsem tu ligu částečně na internetu. Navíc v Lize mistrů jsem si letos s Bystricou zahrál proti Salzburgu, který patří mezi top týmy. Mně se EBEL líbí, je tu hodně hráčů ze zámoří, kteří tomu dodávají šmrnc a trochu zámořský styl.

Je právě tohle styl hokeje, který máte rád?
Přesně tak, myslím, že mi bude sedět. Já mám americký styl hokeje v krvi. Je to něco, na čem jsem vyrůstal.

NEWSLETTER