Marek Kalus: Bude to hodně těžké, ale nic nevzdáváme

Rozhovory
PO 14. 1. 2019
Nejproduktivnější Orel Marek Kalus dostal svým gólem Znojmo do dvoubrankového vedení. Ani to ale nepomohlo a tři body bralo Bolzano. Co si myslí o prokletí v domácí aréně? A jak vnímá svůj útok na krále střelců EBEL? Dočtete se v rozhovoru.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

S Bolzanem jste ještě na začátku třetí třetiny vedli 2:0, ani tak to ale k bodům nevedlo. Jak byste zápas zhodnotil?
Hodnotí se mi to opravdu těžko. Vedeme o dva góly a potom zas výpadek. Nevím. Fakt nevím, co k tomu říct. Vést 2:0 a nakonec prohrát 2:3? Nechápu. Takhle zpackat zápas...

Venku máte čtyři výhry v řadě, doma jste naopak nevyhráli už pět utkání po sobě. Čím to je?
Do každého zápasu vstupujeme stejně. Jestli hrajeme venku nebo doma si myslím, že je jedno. Jestli to je fakt nějaká karma? Nevím. Fakt netuším, čím to je.

Vám osobně se ale hodně daří. Jste druhý nejlepší střelec v lize...
To je sice fajn, ale lepší by byly týmové výsledky. Obzvlášť doma. Fanoušci na nás pořád chodí ve velkém počtu a my prohrajeme.

Na ledě jde vidět, že se vám bodově daří. Působíte hodně sebevědomě, je vás plný led a neustále se snažíte něco vymyslet...
Sice se snažím, ale byly tam z mé strany individuální chyby. Docela jsem ztrácel puky, takže se svým výkonem nejsem nějak extra spokojený. Je to sice pěkné, že dávám góly, ale když nevyhrajeme, tak je to k ničemu. Hokej je kolektivní hra a hraje se na vítězství.

Vnímáte to, že jste na špici kanadského bodování a tabulky střelců? Sledujete to?
Sleduji to, ale snažím se to nějak nevnímat. Když to člověk vnímá, tak může dělat co chce, snažit se o gól a stejně mu to tam nepadne. Takže si myslím, že je nejlepší, když to člověk nevnímá a hraje nejlépe jak může.

Nepociťujete třeba od soupeře, že se na vás nějak speciálně zaměřuje, když se vám takto daří?
To bych ani neřekl. Nemyslím si, že by se na mě soupeř nějak individuálně zaměřoval, to fakt nepociťuji.

Patříte k týmům, které vstřelily nejvíce branek v soutěži, v přesilovkách ale máte nejnižší úspěšnost využití. Čím to je, že se vám v nich tak nedaří?
Poslední dva zápasy tam sice gól padl z přesilovky. Ale je to kapitola sama o sobě. Máme tři čtyři přesilovky každý zápas, ještě tady doma. Jestli se tlačíme málo do brány, málo střílíme? Nevím. Nevím, jak najít recept na to, aby nám to tam pořádně padalo.

Na tréninku se to zaměřujete?
Zaměřujeme, ale já bych řekl, že to je i trošku v našich hlavách. Už je to trošku těžké na psychiku, že hrajeme přesilovky a pořád nic.

První šestka se zase trošku vzdálila...
Zbývá nám šest zápasů do konce, takže to teď už bude hodně těžké. Ale zkusíme to ještě nějak ubojovat. Když to nevyjde, tak se musíme zaměřit alespoň na to, abychom skončili sedmí a potom se do play-off dostali z nadstavby. Ale samozřejmě ještě nic nezahazujeme.

NEWSLETTER