Znojmo je hokejové město, rád se sem vracím, má jasno Říha

Reprezentace
NE 31. 3. 2019
Hokejový národní tým České republiky se do Znojma vrací po třech letech. Výběr hlavního trenéra Miloše Říhy zde odehraje 10. dubna od 19 hodin duel proti Rakousku. Jedná se o součást turnaje Euro Hockey Challenge a vstupenky můžete kupovat na www.hokejkaticket.cz. Kouč Říha, jenž převzal reprezentaci před startem sezony, se na jižní Moravu moc těší.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Našel by se vůbec den, kdy jste za poslední měsíce nemyslel na mistrovství světa?
Tak to asi ne. Víme dobře, že se turnaj blíží. Mám ho v hlavě vlastně od chvíle, kdy jsem nastoupil k národnímu mužstvu. Postupem času to bylo stále intenzivnější, teď už běží příprava. Řešíme situaci našich hráčů v klubech – kdo bude k dispozici, kým a jak kádr doplnit. Je toho hodně.

Před turnajem bude reprezentace pohromadě zhruba šest týdnů, což je velmi dlouhá doba.
Věděli jsme to dopředu. Po Švédských hrách byl prostor všechno podstatné nachystat. Brzy skončila základní část KHL, pak postupně vypadávali jednotliví hráči z play off. Jakmile začal první kemp, všechno se rozjelo. Nejdřív tréninky v Praze, teď následují zápasy s Rakouskem ve Znojmě a v Linci. Potřebovali jsme hráče udržet v tempu. Je jasné, že kádr postupně doplníme podle toho, jak dalším klukům skončí klubové povinnosti.

Někteří krajánci z KHL ukončili sezonu v závěru února. Neměl jste obavy, že pauza před jejich nástupem do kempu bude příliš dlouhá?
Ani ne. Kluci absolvovali ještě některé povinnosti, zdravotní prohlídky a tak. Pak se vraceli domů, měli zhruba dva týdny volna a už to vypuklo. Začínali jsme 25. března, první dva týdny byly jen tréninky. Ale aby hráči nevyšli úplně ze zápasového tempa, uskutečnili jsme také dvě modelová utkání. Každý si po konci v klubu odpočinul, to samé bude platit u těch, kteří dorazí později. Všichni víme, že zápasy play off jsou náročné. Budeme pracovat s větším počtem hráčů a zátěž rozložíme.

Jste spokojen s programem národního mužstva před světovým šampionátem?
Musím říci, že ano. Počet zápasů neovlivníme, mohli jsme si ale některé věci upravit podle svého. Zvolili jsme například Znojmo, kde budeme hrát s Rakouskem. Kvalitní podmínky najdeme v Karlových Varech, tam nás dvakrát čekají Němci. Před zápasy se Slováky proběhne kemp v Nitře. Byl jsem se tam osobně podívat, místní jsou velmi rádi, že nás tam budou mít. Vytvoří nám špičkové zázemí, dostaneme kabinu jejich A mužstva, velmi kvalitní je i hotel. Na tohle jsme hodně dbali.

První utkání Euro Hockey Challenge hrajete ve Znojmě. Jaké máte na tohle město vzpomínky?
Jenom ty nejlepší. Jezdil jsem tam jako soupeř domácích Orlů už v době, kdy jsem poprvé vedl Pardubice. Tehdy ve znojemském klubu působil pan Vlasák, který vytvářel pro místní hokej geniální podmínky. Znojmo je hokejové město, to všichni vědí.

Vracíte se sem rád?
Určitě. Národní mužstvo ve Znojmě relativně nedávno hrálo, v hledišti panovala výborná atmosféra. Očekávám to i teď, stejně tak třeba v Karlových Varech, kde jsem kdysi trénoval a po dlouhých letech se tam nyní objevím s národním mužstvem. Věřím, že tyhle zápasy budou příznivce zajímat. Začneme ve Znojmě, budeme tam týden a sehrajeme úvodní zápas s Rakouskem. K odvetě potom jedeme do Lince

Vítáte, že národní tým začne přípravu proti jižním sousedům, nebo byste raději třeba o něco silnějšího soupeře?
V této fázi bychom určitě nechtěli hrát se Švédy nebo s Rusy, ty budeme mít na turnaji v Brně. Možná by nebylo od věci změřit síly třeba se Švýcary. Ale musíme si uvědomit, že na mistrovství světa potkáme také týmy, jako je Rakousko. Je třeba naučit se proti nim hrát. Navíc nemám rád rozdělování soupeřů na silnější a slabší. Kvalitu má dneska každý. Utkání Euro Hockey Challenge nám v tomto ohledu určitě pomohou.

Počítáte s tím, že reprezentační kádr bude širší, než bývá obvyklé v jiných fázích sezony?
Máme to v plánu. Postupně zapojíme hráče, které dostaneme k dispozici, budeme reagovat podle vývoje. Neustále to sledujeme, zajímá nás, jaká je situace v extralize, ale také v dalších soutěžích. Čekáme na konec jednotlivých sérií. Naší snahou je, abychom na všechny přípravné zápasy měli kvalitní složení. Chceme budovat jádro směrem k mistrovství světa, postupujeme podle toho, co nám okolnosti dovolí. Někteří hráči skončili velice rychle. A nečekaně. Například Jirka Sekáč – nikdo určitě nečekal, že Kazaň vypadne už v osmifinále 0:4 na zápasy. Ale pro nás je to paradoxně dobře. Sekáč byl s námi celou sezonu, hrál všechno, aspoň si mohl odpočinout. Michal Bulíř nebo další kluci to samé.

Zapojí se do kempů i někteří hokejisté ze zámoří? Třeba i ti z farem?
Zatím to nelze tvrdit konkrétně, protože soutěže stále pokračují. Některé týmy se dotáhly na play off, těžko se to plánuje. Robert Reichel a Petr Nedvěd byli v březnu v Americe. Kluky opakovaně viděli, znovu s nimi mluvili. Probírali to s tím, že pokud jim skončí sezona, jestli s nimi můžeme počítat. Představu máme, ale víte, jak to chodí. Musíme počkat a situaci řešit operativně.

Základní část NHL končí 14. dubna, první posily by mohly dorazit nejdřív na zápasy se Slovenskem, resp. na Carlson Hockey Games v Brně. Je to tak?
Ano, ale postupně si to upřesníme. Euro Hockey Tour v Brně pro nás bude vyvrcholením přípravy, hraje se vlastně nějakých pět dní před startem šampionátu. Čeká nás hodně náročný program, proto sestavu určitě obměníme. I když nastoupíme v Brně, kde jsou vždycky skvělí fanoušci, hráči se protočí. Jinak to ani nejde, a já věřím, že to lidé pochopí. Všechno obětujeme mistrovství světa!

Šampionát se letos koná na Slovensku, tedy kousek do domova. Je to znát v reakcích tamní veřejnosti?
Lidé tím hodně žijí. U nás i na Slovensku. Místní mi tam neustále opakovali, jak se těší. Přejí nám! A ti z Bratislavy zdůrazňují, jak jsou rádi, že tam budeme. Svým Slováci tolik nevěří, ale oni jsou takoví, že pokud se jim něco povede, neskutečně se nadchnou a všechny to pak pozitivním směrem strhne. Slovenský tým bude hrát v Košicích, my v Bratislavě. A nepochybuju o tom, že se tam budeme cítit jako doma. Na všechny naše zápasy je vyprodáno, bude to úžasné. Uděláme maximum, abychom se dostali co nejdál.

Chcete vidět českou hokejovou reprezentaci ve Znojmě naživo? Vstupenky jsou stále k dispozici na www.hokejkaticket.cz.

NEWSLETTER