Trenér Fryčer: Soustředění bude hráče bolet, ale sami vědí, že je to potřeba

Rozhovory
ÚT 4. 6. 2019
Znojemští hokejisté absolvují v těchto dnech náročné soustředění v Jeseníkách. Jak je s průběhem letní přípravy, která je ve své polovině, spokojený hlavní trenér Miroslav Fryčer?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Tým je od pondělí na soustředění v Kopřivné. Jaký je účel této části letní přípravy?
Za prvé chceme, aby se ti kluci lépe poznali, ale především je to součást přípravy na sezónu. Hráči si musí sáhnout na dno svých sil. Je to takový vrchol toho suchého tréninku, kdy je to bude hodně bolet.

Jaké tréninkové prvky zařazujete? Předloni to byla i kola...
Kola jsme si s sebou tentokrát nevzali, ale na programu jsou různé běhy, běhy po sjezdovce nahoru, kruhové tréninky... Kuba Šigut (kondiční trenér – pozn. redakce) s asistenty to mají velice dobře promyšlené. Pokud se ten plán splní, tak toho budou mít kluci opravdu plné zuby, což je účel.

Jste zatím spokojený s přístupem hráčů k tréninku?
To, co po nich chceme, to dělají. Každý trénink jdou nadoraz. Je to vidět. Vědí, co je čeká na ledě, takže tomu dávají maximum. Žádný hokejista to léto nemá rád, ale pak z toho žijete celou zimu. Bez té přípravy se to prostě neobejde.

Zapojily se do přípravy už i posily?
Jsou tu s námi Tonda Bořuta, Petr Beránek, Ondřej Mikliš a Dominik Groh. Tomáš Svoboda se k nám připojí v pondělí a zbytek, tedy zahraniční hráči, až na led.

V přípravě máte i pět juniorů, kteří zasáhli do loňského play-off s Vídní...
Měli jsme štěstí. Kluci přišli a odehráli svoje. Hodně mě překvapili. Pokud nás hráč přesvědčí, že má hrát, tak ať hraje. Je mi jedno, jestli mu je sedmnáct nebo pětatřicet. Když do toho dává maximum, je to pro nás jen dobře.

Do Znojma se vracíte v pátek. Jak bude příprava pokračovat?
Od pondělí se vrátíme do domácího prostředí a budeme trénovat až do 7. července. Pak následuje pro hráče zasloužená dovolená a 27. července se znovu sejdeme. V pondělí 29. se jde poprvé na led.

Jaké jsou vyhlídky na sezónu?
Chceme hrát atraktivní hokej, hodně bruslivý, celoplošný... Naším cílem je navázat na konec sezóny, kdy jsme předváděli pohlednou hru a ten tým si konečně sedl. Především se musíme vyhnout tomu špatnému začátku. Ten tu nikdo nechce.

Hned tři bývalí Orli zůstávají v EBEL. Lattner jde do Innsbrucku, Stretch do Vídně a Kalus do Linze. Nemrzí vás, že jste je nedokázali udržet?
Je to hokej. Udělali si u nás dobré jméno. My jim tu nabídku chtěli dát, ale nemůžeme konkurovat těm týmům, do kterých odešli. Ve Znojmě odvedli svoji práci a já jim přeji hodně štěstí.

Je to odraz dobrého scoutingu?
Každý máme nějaké informace a my měli zrovna štěstí. Uvidíme, jaké to bude letos. Chceme se vyhnout tomu, aby nás každý rok opouštělo osm až devět hráčů. Snad to bude za rok jiné. Snažíme se jít svojí cestou a vylepšovat si image. A je to vidět! Kluci se hlásí sami. Chtějí jít hrát do Znojma. To je pro nás velké pozitivum.

NEWSLETTER