Šéf klubu Pavel Ohera: Udělali jsme vše proto, aby ve Znojmě mohli fanoušci chodit na hokej

Rozhovory
PÁ 17. 7. 2020
Celosvětová pandemie koronaviru vnesla do sportovního světa mnoho nejistoty a projevuje se prakticky ve všech hokejových soutěžích v Evropě. Orli ve světle nejistot zvolili minimálně na rok návrat do Česka, kde budou hrát druhou ligu. „Někdy musíme udělat krok zpět, abychom mohli udělat dva kroky dopředu," říká prezident znojemského hokeje Pavel Ohera.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Orli budou v nadcházejícím ročníku po devíti sezónách nastupovat znovu v českých soutěžích, konkrétně ve 2. lize. Proč jste se tak rozhodli?
Krátce po vyhlášení nouzového stavu v březnu nám bylo vedením města oznámeno, že dotace z veřejných rozpočtů na příští rok budou v důsledku pandemie koronaviru zřejmě výrazně sníženy. Vzhledem k situaci je to pochopitelná reakce, ale pro nás to byl první varovný signál. V okamžiku, kdy jsme pak věděli, že nejvíce zasaženi budou naši velcí partneři na Hatích – Freeport, American Chance Casinos a Hotel Savannah – nebo třeba Znojemský pivovar, bylo jasné, že další sezóna v bývalé EBEL by byla velmi obtížně zvládnutelná. V rozpočtu přijdeme až o 60% příjmů. A když k tomu připočteme absolutní nejistotu ohledně toho, kolik diváků bude moci být přítomno v ochozech, pak by z toho byl hazard. Příjmy z prodeje vstupenek pro nás představují výraznou složku rozpočtu. My navíc vůbec nevíme, jak to bude na hranicích, nebo co by se dělo, pokud by tým šel do karantény... Naše hráče bychom i nadále museli platit, klub by se přitom musel vyrovnat s razantním výpadkem příjmů. Já hráče nevystavím riziku, že budou ze dne na den bez peněz. Když nehrajete, nemůžete plnit sponzorské závazky, ze kterých plynou do klubu finanční prostředky.

To by asi znamenalo nutnost provoz klubu mnohem více dotovat z vlastní kapsy, je to tak?
Již nyní dávám každý rok do klubu mezi pěti a sedmi miliony korun. Výpadek příjmů, který se dá předpokládat, by byl v původním nastavení rozpočtu klubu prakticky likvidační. Proto jsme zvolili variantu druhé ligy. U té víme, že jsme schopni ji ufinancovat i v nejhorším možném scénáři. Když to shrnu, ty hlavní důvody byly dva: ekonomický a zdravotní. Někdy musíme udělat krok zpátky, abychom mohli udělat dva kroky dopředu.

„Nehodlám riskovat takovým způsobem, abychom pak byli nuceni v průběhu sezóny odstoupit.“

Pavel Ohera (prezident Orlů Znojmo)

Nebyl to přeci jen ukvapený krok? Nestálo za to počkat, jak se situace vyvine dál?
Z posledních událostí se zdá, že ne. Je potřeba uvědomit si jednu podstatnou věc. My se museli rozhodnout do konce května a nějakou soutěž v tu chvíli přihlásit. Podívejme se na to, jak situace vypadá teď. My máme jasně daný rozpis zápasů, oznámili jsme přípravné zápasy, víme co nás čeká. Ekonomicky jsme zdravý klub, nikomu nedlužíme. V Rakousku proběhly v lize i na svazu personální změny, byl prodloužen zákaz podepisování hráčů, nebylo zveřejněno rozlosování, není jasné, kdy liga začne. Panuje velká nejistota. A já nehodlám riskovat takovým způsobem, abychom pak byli nuceni v průběhu sezóny odstoupit jako Záhřeb. Raději jsme se rozhodli dříve i s přihlédnutím ke zdravotním rizikům, zvolili druhou ligu a udělali v danou chvíli maximum možného pro to, aby fanoušci ve Znojmě i v příští sezóně mohli chodit na hokej.

Jaký je plán za rok? Budou se Orli chtít vrátit do mezinárodní ligy, nebo zůstat v Česku?
Pokud splníme náš sportovní cíl pro nadcházející sezónu, budeme mít na výběr z účasti v CHANCE lize a mezinárodní bet-at-home lize, bývalé EBEL. Po konzultaci s hlavními partnery klubu a městem Znojmem se budeme rozhodovat na základě aktuální ekonomické a zdravotní situace po konci sezóny. Mluvit teď o jedné nebo druhé variantě, když z médií neustále slyšíte varování o možné druhé vlně pandemie, je nyní opravdu předčasné. Nicméně cíle pro tuto sezónu jsou jasné a za těmi půjdeme.

V uplynulých týdnech se objevily zprávy o možné výměně licencí s prvoligovým Chomutovem. Jak tato jednání probíhala a proč nakonec skončila neúspěšně?
Chtěli jsme se pokusit zajistit do Znojma licenci na CHANCE ligu. Jediná licence, která byla dostupná, byla ta z Chomutova. Jednal jsem s pány Zwettlerem, Sochorem i Badinkou. Nicméně nabídka Pirátů zněla tak, že bychom spolu s licencí přebrali i všechny jejich dluhy vůči jiným hokejovým subjektům ve výši zhuba 12 milionů korun. A to by pro nás byl ekonomický nesmysl a obrovské riziko, do kterého nejsme ochotni jít. To si tu ligu radši vybojujeme sportovní cestou.

“Chceme 2. ligu vyhrát. Cokoliv jiného by z naší strany byl alibismus“

Pavel Ohera (prezident Orlů Znojmo)

Byla na stole varianta, že by se Orli mohli stát farmou některého z extraligových týmů?
Ne, dokud budu ve Znojmě dělat hokej já, tak určitě nikdy nebudeme ničí farmou.

Co se v nadcházející sezóně stane se znojemskou licencí pro bet-at-home ICE ligu?
Asi už v tuto chvíli můžeme říct, že naši licenci chceme na jednu sezónu pronajmout nově vzniklému druhému klubu z Linze, EV Linz. Pro nás to bude znamenat jednu zásadní pozitivní věc, platnost naší licence by v takovém případě nebyla pozastavena, nadále by se používala.

Vraťme se ke 2. lize, kde tedy Orli v září nastoupí. Jsou ambice klubu ty nejvyšší?
Ano, budeme ji chtít vyhrát, cokoliv jiného by z naší strany byl alibismus. Samozřejmě, je to sport, pro nás nová soutěž, přistupujeme k ní s respektem a jsme si vědomi toho, že zejména závěr v dubnu bude velmi intenzivní a stát se může cokoliv. Ale těžko v naší pozici můžeme alibisticky říkat, že nám bude stačit semifinále. Ne, chceme ligu vyhrát, postoupit, a získat tak licenci na CHANCE ligu.

Odhlasovaný hrací systém 2. ligy znamená, že na znojemském stadionu se bude dokola střídat sedm soupeřů. Co na rozlosování říkáte?
Na ligovém grémiu jsme hlasovali pro druhý systém, který nakonec nebyl přijat. Přivedl by do Znojma více soupeřů a především by se play-off hrálo v sériích až do konce. V odhlasovaném systému se počítá s finálovou skupinou tří týmů, což nepovažujeme za spravedlivé. Jenže ostatní týmy hodně hledí na výdaje za cestování, které je v této variantě úspornější.

Jaké jsou plány ohledně hráčského kádru? Budete se jej snažit ještě posílit?
Počítáme s dvojicí brankářů Groh, Pechek. Máme pětici obránců, z nichž čtyři jsou extrémně zkušení a hráli EBEL: Stehlík, Sedlák, Tejnor a Čermák. Dáme šanci mladému Šánovi, kterého si trenéři vybrali na základě loňských výkonů v Moravských Budějovicích. Sháníme jednoho zkušeného a jednoho mladého beka, abychom do přípravných zápasů šli už se sedmi beky. V útoku máme aktuálně osm hráčů, počítáme i s mladým Ondřejem Svobodou, který by měl získávat zkušenosti po boku Tomáše Svobody a Vojty Němce. Ten by měl být do startu ligy po zranění připraven. Chtěli bychom sehnat ještě dva útočníky a s deseti začít ligu. Samozřejmě budeme sledovat trh, reagovat na vývoj a je nám jasné, že v lednu budeme muset přivést další dva beky a čtyři útočníky, abychom na závěr soutěže měli čtyři a půl pětky k dispozici. Nechceme se přizpůsobovat kvalitě soutěže, chceme jet na vlastní vlně. Počítáme s tím, že tento kádr bude základem i pro další ročník, nezávisle na tom, jakou soutěž budeme hrát.

Největší hvězdy na znojemské soupisce možná vyvolají zájem o jejich služby ve vyšších soutěžích. Počítáte i s touto variantou?
Jsme předběžně domluveni s extraligovými kluby, že pokud by o naše nejlepší hráče byl zájem, umožníme jim formou střídavých startů vyzkoušet si extraligu. Samozřejmě pouze v případě, že nám kluby uvolní kvalitní hráčskou náhradu a sezóna se bude vyvíjet dobře.

Plánujete spustit prodej permanentních vstupenek na příští ročník?
V tuto chvíli ne. Ono to není dost dobře možné, protože nevíme, kolik a jakých míst vůbec budeme mít na základě epidemiologických opatření k dispozici. Každopádně do přípravných utkání permanentky určitě nebudou. Zhruba dva týdny před soutěží se pak podle aktuální situace rozhodneme, zda budeme prodávat sezónní vstupenky nebo jen ty zápasové.

NEWSLETTER