9. sraz hokejových fanoušků v Dobšicích <br><i>Co budeme dělat? Počkáme až přestane pršet a uvidíme.</i>

Dění v hokejovém světě
ÚT 12. 7. 2005
Z n o j m o - V pěkném sportovním areálu TJ Sokol Dobšice se uskutečnil od čtvrtka 7.7. do neděle 10.7. devátý sraz hokejových fanoušků. Setkání navštívilo přibližně sto padesát lidí ze šestnácti hokejových klubů, mezi kterými byli i zástupci fanoušků jediného zahraničního klubu z polské Unie Osvětim. Celou akci poznamenal déšť, který se po celé čtyři dny vytrvale snášel k zemi. „Co budeme dělat? Počkáme až přestane pršet a uvidíme,“ bylo heslo srazu, jak prozradil Pavel „Hurvajs“ Urbánek, prezident znojemského fan clubu a zároveň i hlavní organizátor celé akce.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Tenisové kurty, fotbalové hřiště s krásně zeleným pažitem, velká louka, improvizované podium na hudební produkci, klidné prostředí v blízkosti řeky Dyje, prostě ideální podmínky pro sraz, ze kterého si mohli fanoušci odnést mnoho sportovních a kulturních zážitků. Téměř všechen plánovaný program ale zhatilo počasí, které si usmyslelo, že bude po celé čtyři dny jen s malými přestávkami hrát „Prší, prší, jen se leje“.

Nekonal se tak plánovaný turnaj v tenisu, neuskutečnilo se fotbalové klání mezi Čechami a Moravou. Byla narušena hudební produkce. Jen v sobotní podvečer se na chvíli počasí umoudřilo a umožnilo vystoupení hudební skupině Canopy a znojemskému písničkáři Milanu Smrčkovi, známého jako Záviš. Poté opět pršelo.

Jak se se situací vyrovnal šéf celé akce Hurvajs? „Stačí objednat dobré počasí na celý sraz a nemusí se dělat vůbec nic,“ říká flegmaticky s kamennou tváří. „Pršet přestalo v neděli, až když odjel poslední fanoušek. Takový pěkný počasí bylo celej sraz a teď se udělá hnusně a neprší.“

Znojemští fanoušci pořádali sraz už podruhé. Před šesti lety se konal v Hodonicích. Ze všech devíti srazů nebyli orlí fandové pouze na dvou. Hned na tom prvním v roce 1997 a pak v roce 2001, které shodou okolností organizovali fanoušci ze Vsetína. Setkání hokejových fanoušků se konají střídavě v Čechách a na Moravě. Předcházejících osm srazů postupně pořádali fanoušci těchto klubů:
1997 – Vsetín
1998 – Karlovy Vary
1999 – Znojmo
2000 – V tomto roce se fanoušci pořádně nedomluvil. Pár lidí bylo v Karlových Varech a znojemští fandové byli s litvínovskými na Moldavě
2001 – Vsetín
2002 – Pardubice
2003 – Třinec
2004 – České Budějovice

Do Dobšic u Znojma nepřijeli z extraligových klubů fanoušci z Plzně, Karlových Varů a Sparty. Z nižších soutěží přijeli fandové z Písku, Havlíčkova Brodu, Kolína a Berouna. Mezinárodní punc celé akci dala účast polských fanoušků Unia Osvětim. O srazu se dověděli od kamarádů z Třince, kam často jezdí na hokej. V Polsku je hokej velice okrajový sport. „U nás hokej v televizi vůbec nedávají. Ani finále naší ligy nedávali. Díváme se na vaši televizi. V sobotu na ČT 2 sledujeme zápasy české extraligy,“ svěřují se polští fanoušci. Osvětim skončila letos v polské lize druhá, stejně jako polská reprezentace na mistrovství světa ve skupině B obsadila druhou příčku za Nory. Na otázku, zda budou Poláci někdy mistry světa v hokeji, žertem odpovídá fanoušek říkající si WHISS: „Až bude Znojmo mistrem extraligy, bude Polsko mistrem světa.“ O tom, že by se mohlo podobné setkání hokejových fanoušků konat v Polsku, neuvažují: „U nás by to nebylo dobré, protože u nás se na hokeji perou. Mívají i nože a sekyry. Takové setkání by neproběhlo v klidu.“ I přes vytrvalý déšť se jim ve Znojmě líbilo a chystají se, že příští rok opět přijedou na sraz fanoušků. Polští fanoušci ukázali, že mají dobrý přehled o českém hokeji, ale i v Česku se lidé zajímají o polský sport, dokonce vznikl Spolek přátel polského sportu, který má i své internetové stránky.

Našel by se někdo, kdo byl na všech devíti srazech? Fanoušek Staňa ze Vsetína takového zná: „Já jsem to zjišťoval. Je to Siki z Pardubic. Byl i tady, ale už odjel.“ Sám Staňa je zajímavou osobou. Údajně jezdí na srazy, které jsou vzdáleny více než 200 km, na kole. Loni takhle absolvoval cestu do Českých Budějovic. Najel 343 km a myslel si, že to zvládne za jeden den, ale nepovedlo se mu to. Přespal ve stodole na slámě a ráno opět vyrazil na cestu a za pět hodin byl na místě. Znojmo je blíž jak 200 km, tak přijel vlakem.

Mezi fanoušky pobíhal psík hrdě nosící pardubickou šálu. Jeho majitel o něm prozradil: „Je to člen fan clubu. Má svoji průkazku a platím za něj členské příspěvky. Děti a psi u nás platí sto korun na rok,“ a hbitě vytahuje průkazku pardubického fan clubu pro svého psa, aby svá slova potvrdil. Přibližuje i problémy psího hokejového fanouška: „V Pardubicích ho na hokej nepustí, ani na tréninky ne. Ale ve Znojmě už byl na hokeji třikrát. Jsou tam moc hodní pořadatelé a můj pes je rád, že se může podívat na hokej.“

Příští rok se bude desátý sraz konat někde v Čechách. Hurvajs k tomu říká: „Mělo by to být v Litvínově, ale zatím to ještě není jisté. Bude to desátý sraz a my budeme současně slavit deset let kamarádství s litvínovským fan clubem.“ Poprvé se setkali na poháru Pragobanky ve Zlíně a od té doby udržují stále úzké kontakty. Hokejové fandovství v sobě snoubí nejen velkou rivalitu na stadionech, často provázenou jadrnými pokřiky, ale i velké kamarádství mezi celými fan cluby i jednotlivci. Dokladem toho jsou i tato každoroční přátelská setkání milovníků nejrychlejšího kolektivního sportu.

Fotogalerie z devátého srazu fanoušků

NEWSLETTER