O<sub>2</sub> Extraliga - út 30. 1. 2007
47. kolo
Č. Budějovice
2:1
0:1, 2:0, 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Orlům ulétly body ve druhé třetině

Č. B u d ě j o v i c e - S velkým odhodláním nastoupilo Znojmo do zápasu v Budvar aréně. Dokonale zaskočilo soupeře a v první třetině bylo lepším týmem. Dokázalo to i brankově zúročit, když v patnácté minutě <b>Václav Meidl</b> šikovně tečoval Křížovu střelu. Domácí Mountfield dokázal dvěma brankami v prostřední části zápas otočit a nedaroval tak Orlům ani jeden tolik potřebný bod, který by si za svoji bojovnost určitě zasloužili.

Úvod závěrečné radosti Budějovic moc nenasvědčoval. Orli přilétli s cílem vyrabovat nějaký ten bodík a jejich snaha byla patrná od úvodu až po závěrečnou sirénu. Jejich plány dokumentoval nejlépe samotný začátek zápasu. Už v první minutě se dopředu řítili Dopita s Jarešem, ale špatná kombinace obou proti jedinému domácímu bekovi znamenala odkluz kotouče směrem do rohu. O chvíli později už mohlo za Cháberou zahřmít. Jiří Dopita dostal před brankoviště přihrávku zpoza branky. Šikovné prostrčení puku před odkrytou klec jakoby znojemského impresária překvapilo, trefil jen u tyčky zachraňujícího Cháberu.

Mátožní Jihočeši se probrali až při vylouční Bičánka, které přibrzdilo snaživé Orly. Budějovičtí by si asi v té době podrbali své kštice, kdyby věděli, že hned tato první přesilová výhoda byla jedna ze dvou nejlepších, které v zápase odehráli. A že jich bylo celkem devět! Po bombě Kutláka od modré se k dorážce před Trvajem dostal Stantien. Hostující mág s maskou na lících ale vleže vytěsnil puk o pár centimetrů vedle. Přesilovka Budějovic jakoby nakrátko přistřihla Orlům křídla. Ne však nadlouho. Hosté dokázali sympatickou aktivitu v úvodní třetině přetavit v gól. Ondřej Kříž nahazoval z pravé strany před Cháberu, před nímž tečoval puk Václav Meidl tak šikovně, že ten sedl do horního růžku jak zadek na hrnec - 0:1. Jihočeši se nenechali zastrašit. Následné Kotaškovo vyloučení ale nevyužili. Trvaje pak paradoxně nejvíc vystrašil v 19. minutě spoluhráč Dopita. Po vyhraném buly obr v bílém nahrál nečekaně na svou branku, Trvaj ale zareagoval a poslal kotouč pryč.

Mountfield sice první třetinu prohospodařil, stejně jako posledně doma se Vsetínem, jeho vstup do prostředního dějství byl ale impozantní. Dlouhou přihrávku z vlastního obranného pásma zachytil Kamil Brabenec na útočné modré, narazil si s Michalem Hudecem a už sám před Trvajem se nemýlil. Klička do forhendu přinesla Budějovicím vyrovnání na 1:1. Budějovické vyrovnání a fakt, že i Znojemstí potřebují body jako sůl, znamenaly, že se ve druhé třetině hrál solidní extraligový hokej plný útočných choutek.

Nejprve mohli vedení na své hole strhnout Moravané, ale Tvrdík s Nedorostem mezi tyčky v přesilovce nemířili. Ani další hrozba Martina Růžičky ve 31. minutě neskončila gólem. Zahřmělo až o minutu později na druhé straně. Tvrdík seknul zarputilého slovenského buldočka Krajčiho a svého přečinu mohl už o 49 vteřin později litovat. Tak dlouho totiž trvalo Mountfieldu, než přesilovku využil. Do odražené přihrávky se na modré čáře opřel Petr Gřegořek a jeho bombu země-vzduch za Trvajova záda jemnou tečí usměrnil hráč večera Michal Hudec - 2:1.

Ani tato mrzutost ale Orly nesemlela. Říha dokonce mohl vyrovnat, ale svůj blafák proti Cháberovi nedotáhl a kotouč usměrnil do síťky jen z vnějšku. Znojemská chuť hrát dopředu dělala domácím dobře i zle. Na jednu stranu mohli útočit do otevřené obrany, ale zároveň museli děkovat Janu Cháberovi, který znamenitě hájil svou klec. I proto nakonec přijali s povděkem dvojnásobné vyloučení Martina Růžičky, díky němuž odehráli zbytek druhé třetiny na druhé straně kluziště. Nejnebezpečněji se ale jevila jen rána Tomana od modré čáry.

Průběžný stav i potřeba Znojma bodovat předurčovaly ráz hry v závěrečné dvacetiminutovce. Hosté ale v jejím úvodu tvrdě dopláceli na svou nedisciplinovanost. Jejich tři vyloučení přišla pěkně těsně za sebou. Jareš putoval za katr jen vteřinu po návratu Tvrdíka. A zatímco Richard Jareš po odpykání svého trestu putoval zpátky na střídačku, hned o osm vteřin později ho na lavici hanby nahradil Matin Růžička. Naštěstí pro Znojmo se ani jedna přesilovka Mountfieldu nijak extrémně nepovedla. Až při Růžičkově trestu zařadil vyšší rychlostní stupeň obránce Vydarený, prostrčil puk na Šimánka, jehož nájezd ale Trvaj pokryl, stejně jako následnou Gřegořkovu dorážku. Trest mohl přijít posléze. Růžička naskočil z trestné lavice, zapojil se do protiútoku, na jehož konci stál Tvrdík, vychytaný Cháberou. Nebezpečná akce vynesla Orlům alespoň přesilovku.

I díky znamenité práci Jiřího Dopity v rozích se Budějovičtí před Cháberou hodně potili. Jejich brankář je ale v kritických chvílích zápasu podržel a puk za svá záda nepustil. V 53. minutě si nezvykle nepříliš hustě zaplněná Budvar Aréna upustila kotel. Za nelibosti přítomných se snažil bitkou smazat svůj předchozí přestupek Jaroslav Svoboda. Záměr mu málem vyšel. Oba - se Zdeňkem Kutlákem - odhodili rukavice, ale lehce sebevražedně smýšlející čároví sudí se mezi oba obry vklínili a s vypětím všech sil zabránili nepřístojnému násilí.

S přibývajícím časem nenarůstal jen počet odehraných minut, ale i nervozita hostí. Ti si nedokázali v závěru vytvořit souvislý tlak, natožpak šanci. Nakonec se mohl prosadit Němeček až ze středního pásma, naštěstí pro Mountfield jeho rána minula branku. Znojemská power-play nakonec trvala jen dvacet vteřin a hosté v ní už nic kloudného vymyslet nestihli. Perně vydřené body tak zůstaly na jihu Čech.

Ohlasy trenérů

Milan Kupka (České Budějovice): Už před utkáním jsem říkal, že půjde o vyrovnaný souboj. Znojmo dobře brání, dostává málo gólů a v útoku je nebezpečné, což se dnes potvrdilo. Jsme rádi, že se nám podařilo otočit skóre a naplno bodovat. Obránce Bolf absolvoval lékařské vyšetření a brzy bude v pořádku, podezření na zlomený palec se nepotvrdilo.

Miloslav Hořava (Znojmo): Kolega to řekl dobře, já k zápasu nemám co říci, vůbec se nebudu vyjadřovat.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
61 Václav Meidl 1 0 0 1 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 2
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 0 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 0 2
4 Ondřej Kříž 0 1 0 1 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
16 David Nedorost 0 0 0 0 0 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 2
93 Aleš Padělek 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 2
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 6
1 Vladimír Říha 0 0 0 0 0 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 0 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 0 14
28 Michal Tvrdík 0 0 0 0 -1 4

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 59 40 2 38 95 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER