O<sub>2</sub> Extraliga - út 23. 9. 2008
7. kolo
Znojmo
1:3
0:1, 0:2, 1:0
Karlovy Vary
1/3
2/3

Orli na Karlovy Vary nestačili

<em>Znojmo</em> - V souboji dvou celků, kterým se dosud střelecky nedařilo, uspěli hosté z Karlových Varů. Do černého pálili dvakrát v početní převaze, poprvé na konci úvodní části, podruhé na začátku té druhé. Znojmo se nemohlo přes obrannou hráz hostů vůbec prosadit. Ještě hůř bylo domácím, když Energie přidala třetí branku. Orli dokázali už jen snížit brankou <b>Tomáše Čachotského</b>.

Vstup do utkání se lépe vydařil hostujícímu celku, vidět byla zejména první útočná formace Kumstát – Skuhravý – Košťál. Byl to právě Petr Kumstát, který hned ve 4. minutě pronikl po levém křídle do znojemského pásma a prověřil pozornost Jiřího Trvaje. Když se neujala ani následná tečovaná střela Hanzlíka od modré, dostali se ke slovu i domácí díky Pavlu Mojžíšovi, který několikrát zkoušel štěstí od modré, brankář Mensator však byl pozorný.

V 8. minutě zamířil na trestnou lavici Hluchý, znojemská přesilovka ale postrádala kreativitu a s nahozeními od modré čáry se hostující obrana vypořádala. Druhé oslabení Varů o několik minut později netrvalo dlouho, hráčská lavice domácích špatně střídala a poměr sil na ledě se vyrovnal. Následující zkrácená přesilovka hostů větší ohrožení Trvajovy klece rovněž nepřinesla. O tom, že do kabin půjdou v lepší pozici hosté, tak nakonec rozhodla přesilová hra při vyloučení Martina Růžičky. Ondřej Němec na modré čáře zachytil vyhozený puk, vrátil kotouč před branku, kde sice nejprve neuspěl Skuhravý, volný puk ale do sítě uklidil Petr Kumstát.

Jestliže v první části si znojemští útočníci dokázali vypracovat alespoň nějaké střelecké pozice, druhou třetinu zcela ovládli karlovarští hráči. Hned po půl minutě putoval na trestnou lavici domácí Selingr a dlouho tam nezůstal. Václav Skuhravý si z pozice pravého křídla vybruslil až na modrou čáru a jeho tvrdá střela prošla mezi Trvajovými betony do sítě. Velký podíl na brance měl i Petr Kumstát, který se před brankou nenechal odtlačit Švrčkem a dokonale zaclonil domácímu gólmanovi výhled. Branka Orly hodně poznamenala a v dalších minutách měli co dělat, aby odolali dalším útočným nájezdům Energie. Její tlak ukončil až trest pro Hanzlíka, přesilová hra domácích ovšem přinesla jen nepřesné pokusy Bičánka se Švrčkem a největší šanci měli paradoxně hosté, když Košťál z pravého křídla najížděl na Trvaje, nedokázal však kotouč propasírovat mezi rukou a tělem domácího gólmana.

V polovině utkání si jedinou větší možnost vypracovalo Znojmo. Po přihrávce Čachotského byl Kucharczyk mezi kruhy úplně sám, trefil však pouze levý beton vyjíždějícího Mensatora. O minutu později se znovu radovali hráči Karlových Varů, ale rozhodčí Kubeš branku pro postavení hráče v brankovišti neuznal. Ve 34. minutě putoval na trestnou lavici Tesařík, hosté však tentokrát početní převahu nevyužili. I nadále ale působili dravějším dojmem a ve 39. minutě se mohli naplno radovat potřetí. Opět u toho byla první útočná formace, Košťál se Skuhravým v souboji u zadního mantinelu přetlačili první znojemskou obrannou dvojici Bičánek – Švrček, Václav Skuhravý poslal puk před branku na najíždějícího Kumstáta, který přehodil Trvaje a zvýšil na 3:0.

Do závěrečné třetiny vstoupily Karlovy Vary s poněkud defenzivnější taktikou, soustředili se na obranu vlastní modré čáry a narušování kombinací Orlů. Dobrou možnost na snížení propásl Pavel Selingr, který se ve vlastním oslabení při vyloučení Meidla dostal do samostatného nájezdu, střelou mezi betony ale Mensatora nepřekonal. Karlovarskému brankáři však nakonec čisté konto dopřáno nebylo.

V 50. minutě vytvořila čtvrtá domácí formace velký závar v brankovišti, po sérii neúspěšných dorážek se k puku dostal Tomáš Čachotský a s velkou porcí štěstí propasíroval puk několik centimetrů za brankovou čáru. Vzápětí byl za zdržování hry vyloučen Hanzlík, střely znojemských beků létaly vedle tyčí karlovarské klece, mezi ně však nezamířila ani jedna. V největší příležitosti opět vychytal Mojžíše Mensator. To byla poslední výraznější možnost Orlů, tři minuty před koncem se sice sám na branku řítil Martin Růžička, jeho postup však zastavil odpískaný milimetrový ofsajd. Karlovarský tým dovedl utkání do vítězného konce a zcela po zásluze si mohl v kabině užít vítězný pokřik. Nejlepšími hráči byli vyhlášeni v dresu Karlových Varů Pavel Kumstát a za Orly Radim Bičánek.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Vary nás dneska předčily ve všem. Dalo by se říct, že byly padesát minut jediným mužstvem na ledě. Hrály agresivně, dobře bruslily, byly důraznější před oběma brankami. My jsme se snažili jen z dálky dopravit puk k bráně a chyběla nám ochota se víc o to poprat. Takhle se proti tak silnému mužstvu hrát nedá. Zcela zaslouženě si od nás odváží tři body.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Pro nás to dnešní utkání bylo těžké, prohráli jsme třikrát v řadě. Utkání bylo pro nás psychicky náročné, ale zvládli jsme to. Podařilo se nám proměnit dvě přesilovky a v zápase odskočit na 3:0. Vyvarovali jsme se vážných chyb a proto se nám podařilo ve Znojmě zvítězit.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
90 Tomáš Čachotský 1 0 0 1 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 1 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 2
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 -1 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 2
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 0 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 -1 2
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 0 0
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 -1 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 35 3 32 91.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER